Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Институтът за пътна безопасност подготвя експертиза на на кръстовището за село Загорско, където в неделя при катастрофа с лидера на партия ДОСТ Лютви Местан загина 6-месечно бебе. Снимка Авторът
Институтът за пътна безопасност подготвя експертиза на на кръстовището за село Загорско, където в неделя при катастрофа с лидера на партия ДОСТ Лютви Местан загина 6-месечно бебе. Снимка Авторът

Институтът за пътна безопасност подготвя експертиза на на кръстовището за село Загорско, където в неделя при катастрофа с лидера на партия ДОСТ Лютви Местан загина 6-месечно бебе. Представители на организацията във вторник извършваха замервания по различни показатели в района. Първите пропуски, които бяха установени беше т. нар. остров на разклона. Според представителите на института той не трябвало да бъде нарисуван, а изграден с бордюри, повдигнат и сигнализиран по много по-различен начин. Друг проблем, който беше констатиран при огледа е ниско поставения знак "Стоп" на кръстовището. Освен това знакът бил странно.

"Кръстовището за Загорско не е безопасно. Тук няма никакво ограничение на скоростта. При пресичане на пътища, които генерират голям трафик, би следвало да се осигури повече възможност за водачите да намалят своята скорост, за да имат възможност да реагират. Нормативно тук може да няма изискване за ограничаване на скоростта, но съвременните изисквания за безопасност го налагат", заяви Диана Русинова, представител на Института за пътна безопасност. Тя допълни, че кръстовищата по международния път са изградени без ускорителни и забавителни шлюзове, а те биха могли да спасят много човешки животи. Според Диана Русинова трябва да се преосмисли концепцията за изграждане на такъв тип кръстовища. Представитлите на Инстититута бяха категорични, че за отбивките по пътя за Маказа трябва да се намери друг тип проектантско решение, за да се гарантира безопасността на пътуващите.

Диана Русинова каза още, че Институтът за пътна безопасност ще излезе със специален доклад, в който ще се посочат причините за катастрофата, при която загина бебето.