Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НАЗДРАВЕ: Напитката на Пиерино вдига настроението и развързва езика.
НАЗДРАВЕ: Напитката на Пиерино вдига настроението и развързва езика.

 

 

 

Димитър Бербатов е седнал на дървена маса в малката кухня, където се храни цялото семейство.
Митко от Марикостиново лакомо напада попара с аленочервен цвят. Това е традиционна закуска за района на Югозападна България. Приготвянето е лесно. В чинията се дробят залци хляб и се заливат с вино. Малкият Димитър изяжда порцията си и със зачервени бузи излиза навън.

Годината е 1868 година, когато този малчуган идва на бял свят. Той ще стане родоначалник на фамилията Бербатов, а след седем поколения и повече от век тя ще се прочуе в цял свят с друг Димитър. Футболистът, за когото сър Алекс Фергюсън плати над 30 млн. лири, и го взе в "Манчестър Юнайтед".
И до днес в Марикостиново виното и спортът са на почит. Сред

майсторите на еликсира

е Пиерино Бербатов, чичо на футболната звезда.

"Не искам да се хваля, че съм най-добрият в занаята. В селото има доста хора, които са наясно с тънкостите. Но със сигурност виното, което правя, е истинско. Няма лъжа, няма измама", категоричен е Пиерино.
Той е местният начален учител. Необичайното му италианското име идва с един любим филм на неговия баща. "Кръстих го Пиерино на актьора Биланкиони Пиерино от филма "Златото на Неапол".

В него той играеше заедно със София Лорен и още няколко от ярките звезди на европейското кино", пояснява татко му. Бащата на Пиерино се казва Йордан и празнува имен ден на официалния празник на Марикостиново.
Тогава цялото село се весели и всички, които правят вино, щедро черпят. Пиерино също има с какво да се похвали. Грижи се за около 20 декара лозя. "Семейството помага, но най-вече разчитам на себе си.

Започнах преди години, когато окончателно ни върнаха наследствена земя. Малко по-малко овладях занаята. Лозето не беше работено отдавна. Но бързо започна отново да дава плод. Голямо е удоволствието да видиш как от бъчвата потича вино, след като преди това зиме и лете си се трепал, за да го направиш", казва Пиерино.
Преди няколко години той поръчва

специални етикети

за продукцията си. Изкарва я на пазара в Мелник.

Бутилките с надпис "Бербатов" веднага привличат погледите на купувачите. Както подобава, отбелязан е районът, където се е родило гроздето, както и сортът. "Отидохме заедно със сина ми Йордан. Като разбраха, че сме на пазара, хората от общината в Мелник направо подивяха. Изгониха ни от сергията. Уплашиха се, че ще им бъдем голяма конкуренция", разказва Пиерино Бербатов.
Както повечето земеделски производители в България, и той няма скоро да забогатее от занаята. "Винпромите ни играят сечено. А и на пазара непрекъснато се появяват разни съмнителни напитки. Те само на цвят приличат на вино.

Но цените им са ниски и народът купува. Хората нямат пари и не могат да си позволят качествени напитки. Хубаво е, че има и такива, които харесват домашната продукция и държат на нея. Това ни позволява да се издържаме", казва Бербатов.
Съвсем естествено освен с виното Марикостиново се гордее и с футболните си таланти. И то не само този на Димитър Бербатов.

Пиерино е изчислил, че неговото село е

дало най-много играчи

за "А" група и националния отбор в сравнение с всички населени места в България.
"Смятайте сами: Започваме, разбира се, с Димитър Бербатов. Следва баща му Иван Бербатов. После идват Илия Реджев, който сега живее в Лондон, Йордан Мурлев, Крум Бибишков. Има и други, които са били играчи в майсторската група. И това само от едно село! Ясно се вижда, че тукашният ген си казва думата", казва чичото на звездата от "Манчестър Юнайтед".

Връзката между

добрия футбол и хубавото вино

е очевидна и в неговото семейство. Синът му върви по стъпките на славния си роднина от английската Висша лига. 15-годишният Йордан играе в юношеска формация на "Пирин". Същият клуб, в който започва кариерата си Димитър Бербатов.
Затова всички в селото са убедени - Данчо е следващият футболист, когото ще гледат по телевизията. А успехите му има с какво да бъдат отпразнувани. Защото неписаният девиз на Марикостиново е един: Истината е във виното. И, разбира се, във футбола!          

 


Иван печели срещу отбора на Сталин!

Иван Бербатов, баща на звездата от "Манчестър Юнайтед", няма възможност да играе срещу европейските грандове. Той е роден във време, когато играчите не ги пускат на Запад.
През социализма футболистите участват предимно на турнири в "братски" държави. Иван Бербатов е сред юношите на треньора Славчо Моралиев, които са поканени на състезание в грузинския град Батуми през 1976 година.
Участват тимове от Ленинград (днес Санкт Петербург), от Москва, както и от Гори, родния град на диктатора Сталин. Да се побеждават отбори от тогавашния Съветски съюз не е особено препоръчително. Но момчетата на Моралиев бият всичко наред. "На финала пречупихме домакините от Батуми с 1:0. По това време нямаше кой да се опъне на моите футболисти", спомня си Моралиев.
Години по-късно, по ирония на съдбата, той става първият треньор и на Димитър Бербатов в Благоевград.

Англия разделена на две

Димитър Бербатов раздели на две Англия след мача за ФА къп "Манчестър Юнайтед" - "Ливърпул" 1:0. Срещу българския нападател бе отсъдена дузпа половин минута след началото на срещата, която Гигс превърна в гол. Имаше ли нарушение срещу Бербатов или не, е въпросът, който не спира да се обсъжда на Острова.
Според мениджъра на "Ливърпул" Кени Далглиш нарушение няма и съдията Хауърд Уеб е подпрял домакините. "Даниел Агер ме фаулира и затова не успях да продължа атаката. Имаше дузпа, аз никога не симулирам", каза Бербатов.
"Абсолютно нарушение. Димитър никога не пада в наказателното поле, за да си изпроси дузпа", защити играча си сър Алекс Фергюсън!    

 

Димитър Бербатов
Димитър Бербатов
НА ВЪРХА: Димитър Бербатов е водещият голмайстор във Висшата лига.
НА ВЪРХА: Димитър Бербатов е водещият голмайстор във Висшата лига.
ПОКОЛЕНИЯ: Йордан Бербатов, Пиерино и младия футболист Данчо.
ПОКОЛЕНИЯ: Йордан Бербатов, Пиерино и младия футболист Данчо.
ЕЛИКСИР: Виното с етикет от производителя.
ЕЛИКСИР: Виното с етикет от производителя.
Йосиф Сталин
Йосиф Сталин
ГЕН: Родоначалникът Димитър Бербатов и футболистът си приличат.
ГЕН: Родоначалникът Димитър Бербатов и футболистът си приличат.