Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НА ВОЙНА: Венеция блъска с цялата си злоба в ръкавиците на бившата барета.
НА ВОЙНА: Венеция блъска с цялата си злоба в ръкавиците на бившата барета.

 

 

 

"Тя е на 23 години и иска да се бие. Да се млати до кръв с най-силните. Виж я и прецени сам." Това казва кикбоксьорът Емил Маджаров на своя учител, бившата барета от ротата на Алексей Петров във Врана Минко Минков. Този разговор слага началото на школа за жени гладиатори в Дупница. "Всичко започна много странно и случайно преди десетина години. Харесах момичето, което Емил ми препоръча, от пръв поглед, но я изгоних. Исках да проверя доколко е мотивирана. Освен това годините й бяха в повече за начинаещ боец. Върна се втори път.

Тогава й казах, че този спорт е труден. Не е за нея. Отказах й твърдо. Беше адски упорита и дойде отново. Издържа теста. Казах й да облича тренировъчния екип и да започва боя", спомня си Минков, докато гаси поредния фас. Бившата барета почти не вади цигарата от устата си. Очевидно му е трудно да се връща към историята, която много прилича на тази от филма "Момиче за милион долара". Само че в български вариант.
Тя се казва Ваня Боянова. За три месеца постига ниво, което е нормално за три години тренировки.

Скоро няма

никаква конкуренция

в България. Започва да се бие и на международния ринг. Ваня става балкански шампион през 2003 година. Тогава треньорът печели бас, който никога няма да забрави. "На финала трябваше да се бие с туркиня. Обзаложих се с турския съдия на мача, че срещата няма да се доиграе. Бях убеден, че Ваня ще я приключи още преди последния сигнал. Така и стана. Реферите трябваше да прекъснат мача заради лекарска забрана туркинята да продължи. Спечелих две бутилки турска водка.

Това е най-отвратителното пиене на света. На всичко отгоре трябваше да ги пием набързо, защото имаше опасност да изпуснем самолета. Добре, че едни украинци ни се притекоха на помощ. Те добре се справят с всякакъв вид водка. Дори и турска. Преди това съм пил виетнамски алкохол и си мислех, че съм видял всичко в този живот. Но за пореден път се оказа, че не съм прав", казва треньорът.
След титлата Ваня продължава да мачка всичко по пътя си. Става трудно да се намерят не само съперници за нея, а дори и спаринг партньори. "Обявих, че набирам група за кикбокс. Очаквах да се явят няколко човека.

На другия ден в залата ме чакаха 43 души! Беше невероятна изненада. Така се зароди клубът", спомня си Минков.
Всичко изглежда като

сбъдната приказка

Минков се свързва по интернет с българин, който от години живее в САЩ. Навремето този емигрант се е занимавал с бокс у нас. Двамата надълго обсъждат бойните спортове. Скоро човекът отвъд океана знае всичко за българската звезда на кикбокса. Един ден американецът пита: "Искаш ли да ти помогна?" Отговорът е очакван: "Че кой не иска?!" После нещата се развиват мълниеносно. Минков праща касети с мачове на Ваня в САЩ. Чрез свои агенти в средите на бойните спортове американският му приятел успява да уреди цели три професионални мача на българката в Лас Вегас!
Мечтите започват да изглеждат реалност! "Сънувах тези мачове. Представях си огромната зала във Вегас и светлините на прожекторите над мен.

Договорката беше да получим по 3, 5 и 8 хиляди долара съответно за първия, втория и третия мач. Бях стегнал куфарите. Но изобщо не видяхме Лас Вегас", разказва Минков.
Докато бившата барета планира пътуването за Америка, кикбоксьорката е повалена от силата на любовта.

Влюбва се

в едно момче, което прави планове да живее в Италия. Двамата отиват на Апенините и това спира кариерата на Ваня.
По ирония на съдбата момчето зарязва бойното момиче.

Тя си идва в България и опитва да се върне на ринга. Но не успява да възстанови формата си. Въпреки всичко, именно нейната кариера слага началото на клуба в Дупница.
В момента осем момичета тренират при бившата барета. Повечето от тях са още ученички, но това не пречи да се бият на високо ниво. Някои от тях, като Венеция Велинова, вече имат успехи на национално ниво. Въпреки че тренират в мизерна зала, която през зимата се отоплява само от един калорифер.

Вътре е студено като във фризер. Обзаведена е с подръчни материали. По стените са налепени снимки от успехите на бойците. Момчетата и момичетата

тренират всеки ден

с идеята един ден да станат супершампиони. Нищо че залата е приспособена от закрито преди години кино. И че ремонтът на съблекалните върви бавно и полека. Направени са тоалетни, но ще трябва да се почака за баните.

Само ентусиазмът е като за световно. "Следващата стъпка е мачове в чужбина в свободните боеве от серията ММА. Отивам в Лондон, за да се опитам да уредя мачове. Има голям интерес към тях. В момента още не сме на световно ниво. Но и това ще стане. В българите още живее генът на боеца. Не бива да го унищожаваме. Всяка нация се нуждае от своите силни мъже и жени. Един ден ще ни потрябват. Сигурен съм", казва Минко Минков.    

Дъщерята се бие за момчета

Ани, дъщерята на Минко Минков, е многократна шампионка на България и става втора на световно първенство. Но в началото всичко започва с боеве в училище. "Учителите започнаха да ме викат редовно, защото Ани се биела с други деца. В началото не можех да повярвам. Мислех си, че са някакви леки закачки и преподавателите преувеличават. Но сигналите започнаха да стават все по-чести. Тогава я питах: "Защо се биеш?", а тя ми отговори: "Как защо, ами за момчета, бе тате". Реших, че вместо да си раздават шамари в училище, е по-добре да излива енергията си в залата", разказва Минков.
Ани печели всичко възможно в България, но медалите в този спорт не носят нищо друго освен мимолетна слава.


Награден и уволнен

Минко Минков се обучава в елитната рота на баретите във Врана под личното ръководство на Алексей Петров. "Като началник беше добър и съм научил много от него. Никога голямата ми мечта не е била да ставам барета, но така се случи. Именно там разбрах, че мога да бъда сред най-добрите, затова съм благодарен на тази школа. Но също така съм доволен, че се разделих с нея", признава Минко Минков.
По времето, когато министър-председател е Иван Костов, Минков на няколко пъти е получавал награди за добра работа в специалните служби. Както и преди това при други премиери. "Стана така, че вътрешният министър Богомил Бонев в петък ме награди с грамота, а в понеделник ме уволни. Защо стана така и до днес не мога да си го обясня", твърди бившата барета.

Най-младият спортист фурор

Слави Павлов, от школата на Минко Минков, става най-младият спортист щ1 в историята на Дупница. Момчето е едва на 15 години, ученик в механотехникум. През миналата година става трети на Европейското първенство по кикбокс в Белград за юноши.
Представянето му предизвиква фурор, защото още в първия кръг българинът бие представител на Италия. Спортистът от Апенините е абсолютен фаворит най-малкото, защото шефът на федерацията е италианец и съдиите имат едно наум при отсъжданията. Павлов чупи носа на съперника и не оставя шанс за дискусия кой е по-добър.
Преодолява още няколко съперници, преди на полуфинала да загуби от хърватин, който след това става шампион.


Всички мразят лошото момиче

Лусия Райкър, жената боец, която пребива героинята на Хилъри Суонк в незабравимия филм "Момиче за милион долара", си докарва лични неприятности заради перфектната си игра в лентата на Клинт Истууд.
"Хората ме виждаха и ме сочеха с пръст: О,Боже, това е тя", сподели преди време пред "168 часа" Луис Райкър. Дълго време тя не може да се отърси от екранния образ на безчувствена мръсница. "Имаше и други реакции. Случваше се непознати да ми признават, че се възхищават на добрата ми игра и да ме поздравяват за отличната работа. Но те бяха значително по-малко", разкрива Райкър.
Лусия дълги години се подвизава на световния ринг и слиза от него без нито една загуба. По-голяма част от успехите й са постигнати с нокаут.  

 

ГЕН: Ани (вляво), дъщерята на Минко Минков, се бие като мъж.
ГЕН: Ани (вляво), дъщерята на Минко Минков, се бие като мъж.
КОМАНДОС: Минков (най-вляво) като барета в ротата на Алексей Петров.
КОМАНДОС: Минков (най-вляво) като барета в ротата на Алексей Петров.
КАРМА: Лусия (вляво) винаги ще си остане "лошата" от филма "Момиче за милион долара".
КАРМА: Лусия (вляво) винаги ще си остане "лошата" от филма "Момиче за милион долара".
БИТКА: Тренировката е като истински мач.
БИТКА: Тренировката е като истински мач.
БИТКА: Тренировката е като истински мач.
БИТКА: Тренировката е като истински мач.
ЖЕЛЕЗНИТЕ: Тимът на Минков се бие с най-добрите в света.
ЖЕЛЕЗНИТЕ: Тимът на Минков се бие с най-добрите в света.
НОВА ЗВЕЗДА: Слави е на 15 години, но вече всички се съобразяват с него.
НОВА ЗВЕЗДА: Слави е на 15 години, но вече всички се съобразяват с него.
УДАР: Боят с крака е в основата на кикбокса.
УДАР: Боят с крака е в основата на кикбокса.