Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бизнесменът Киро Киров
Бизнесменът Киро Киров

Изчезна Киро Киров, собственик на компанията за строителна техника “Киров” АД, съобщава на 29 март 2009 г. в. “24 часа”. Белият джип на бизнесмена - “Порше Кайен” 6666, е открит празен, с отворени врати и включени фарове. Намерен е в петък. Съпругата на Киров - Мария, заявява в ефир, че не е подала сигнал в МВР, защото често в събота или неделя Киров ходел в провинцията “да разпусне”. На въпрос искан ли е откуп от семейството, казва: “Какъв откуп? Та ние оцеляваме като всички български фирми в кризата”. МВР по-късно съобщава, че най-вероятно става дума за отвличане. Моли всички, които могат да дадат информация за Киров, да се обадят на тел. 112. Сигналът за изчезването на бизнесмена е подаден от сина му Иван. В рубриката си "Машина на времето" "24 часа" разказва за отвличането преди 10 г. и за съдбата на Киро Киров после. В момента той е на 80 г., след отвличанео е преживял 2 операции и белодробен инфаркт. 

На 27 март 2009 г. към 19,30 ч Киро Киров спира пред къщата си в Банкя. Оставя вратата на колата отворена и слиза, за да провери дали не е опряла в стената на гаража.

В това време 2-ма с качулки слизат от джип със син буркан и радиостанция. Хващат бизнесмена откъм гърба и го вкарват в багажника. Единият му слага качулка на главата и белезници на ръцете и се качва при него, притискайки го силно към пода. Другият влиза при останалите в джипа.

По пътя Киров е прехвърлен в багажника на друга кола. Откаран е в къща, в която преди това са държани други 2 жертви на бандата за отвличания “Наглите”. Натикан е в помещение като “кутия” - 2,5 на 1,5 м, преградено с пресовани плоскости. Оставят му дюшек, лампа, вентилаторна печка и малка химическа тоалетна.

Похитителите вземат ключа от джипа на Киров, златна гривна с диаманти, писалка “Монблан” и запалка “Дюпонт”. На ръцете му слагат белезници, захванати за верига, която му позволявала да прави едва по няколко крачки.

2 дни след отвличането синът на Киров - Иван, получава един след друг два есемеса с инструкции къде да намери телефон и симкарта. Те са оставени зад билборд. По указание на похитителите Иван намира на друго място пакет със златната гривна на баща си и писмо, с което бизнесменът моли за помощ и дава инструкции откъде да се намерят пари за откуп. На 6-ия ден от отвличането похитителите правят запис на гласа на Киров и го пускат на сина му. Пращат и снимка, на която бизнесменът е заснет с вестник, за да се види актуалната дата.

Иван Киров събира 517 000 евро на 14-ия ден от отвличането. Взема парите от семейната фирма. Слага ги в черен сак и на 11 април 2009 г. към 23,30 ч по указание на бандата на Наглите го оставя на 17-и километър на бул. “Цариградско шосе” - до счупен авариен триъгълник от кола, закачен на мантинелата.

Киров остава в плен малко повече от 17 дни - до 13 април 2009 г. Тогава Наглите го карат да се измие и преоблече с нови дрехи. Дават му и нови обувки. Слагат на очите му памучни тампони и чувал, които прикрепят с тиксо. Вкарват бизнесмена на задната седалка на джип. Потеглят, при всяка неравност главата му се удря във вратата. Пред джипа тръгва друга кола, за да провери дали придвижването по маршрута е безопасно. Киров е освободен до хотел в Горна баня в 23 ч. Бандитите му нареждат 5 минути да не си сваля превръзката. Киров едва стои, а при опит да ходи - залита. Решението за отвличането му е взето след неуспешен опит през март 2009 г. да бъде пленен Борислав Динев. Киров обаче е следен и преди това.

За отвличането му са осъдени 4-ма от бандата на Наглите - Поли Културиста, Данчо Релето, Йожи и Любо Гребеца.

Бизнесменът преживял белодробен инфаркт и 2 операции на ставите

Офисът на компанията за строителна техника “Киров” АД в столичния кв. “Люлин” пустее. “От доста време собствениците ги няма, затворено е”, казва мъж на средна възраст от съседен шоурум за коли.

“Няма вече фирма. Нещата се натрупаха, тръгнаха на зле”, потвърждава и самият Киров. Навремето, когато внася и продава строителна, пътностроителна и минна техника, електрокари, мотокари и др., фирмата му е една от най-големите. Само през 2008 г. тя прави над 200 млн. лв. оборот, но после изпада в криза и работата постепенно замира.

Парите за откупа - 517 000 евро (1 011 164 лв.), са от фирмата. “Докато съм бил отвлечен, 2-ма души са предложили помощ. Единият е Вежди Рашидов, но заеми от хора не са вземани”, казва Киров.

В последно време животът му минава между дома и болницата. “До преди година и половина нямах личен лекар, а после една операция, втора, белодробен инфаркт”, казва Киров. Подменили му 2 стави, защото го мъчели страшни болки.

“След отвличането, 5 дни след като ме освободиха, се появи тромб. Влязох в болница, лекувах се, но се появи рецидив и попадна в белия дроб”, казва Киров. Вероятно съсирекът се е образувал при принудителното обездвижване на бизнесмена, който тогава е на 70 г., а на 21 февруари т. г. навърши 80.

Докато е в плен на Наглите, Киров отслабва с 15 кг. После почва да изпитва страх от тъмното. Близките му казват в съда, че станал “по-малко жизнен и одухотворен”, наел охрана.

Киров е благодарен на д-р Иво Петров, на д-р Николай Тифчев и на останалите лекари и сестри, които му помагат. “След първата операция бях с бастун, но го хвърлих и на първия месец се качих да карам кола, на втората - след 10 дни. Отнесох се сериозно”, казва Киров.

Киров е един от 12 жертви на бандата

Бандата на Наглите бе обвинена за 12 отвличания и един опит. Оправдаха я само за похищението на Румен Гунински през есента на 2009 г. Малко по-късно - през декември, похитителите са прибрани в ареста.

Близките на Киров плащат най-много пари за свободата му - над 1 млн. лв. Твърди се, че Наглите искали 5 млн. лв. Останалите откупи са между 195 583 лв. (за Илиян Цанев) и 307 хил.лв. и 765 492 лв. (за Ангел Бончев).

“Ако не дай боже се случи нещо, вече нямам и 500 лв. да платя”, казва Киров.

Надява се да не пуснат Наглите предсрочно

От всички жертви на Наглите Киро Киров се чува само с Ангел Бончев, но рядко. “Общо взето никой не е активен”, казва Киров. Допуска, че може би някои се страхуват. “Аз не се притеснявам да се появявам и да протестирам при предсрочно освобождаване на осъдени за отвличането. Но другите не го правят, само Бончев се бори”, казва Киров. В последните 2 г. съдът отказа да пусне предсрочно Данчо Релето и Гребеца.

Факсимиле от първа страница на "24 часа"
Факсимиле от първа страница на "24 часа"