Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Близо 4,5 процента от разкритите криминални престъпления през 2018 г. са били извършени от непълнолетни. Това са данни от отчетния доклад за работата на прокурорите от района на Окръжната прокуратура в Силистра. През отчетния период са разкрити и пет престъпления, извършени от 10 малолетни лица. Така се налага изводът, че е налице леко увеличение на детската престъпност спрямо предходната година. За престъпленията с участието на непълнолетни е характерно, че са групови. От общо разкритите 472 криминални престъпления за региона през 2018 г. регистрираните групови криминални престъпления са две, извършени в съучастие между непълнолетни лица.

Най-голям е броят на непълнолетните,участвали в извършването на престъпления срещу собствеността – шест, а основната причина за тях е набавянето на средства за препитание чрез кражби на предмети от бита и телефонни апарати, оставени без надзор. Няма участие на непълнолетни в извършването на тежки криминални престъпления, като убийства и грабежи. Малолетните извършители на престъпления през миналата година на територията на силистренския съдебен окръг са 10, като за същия период на 2017 г. са били 3 лица.

В общата картина на престъпността доминират престъпленията против собствеността и представляват близо 50 на сто от регистрираните криминални престъпления. За периода са регистрирани 365 престъпления, от които разкритите са 173, като процентът на разкриваемост е паднал под 50 процента. Типични за престъпността в региона са кражбите на селскостопанска продукция, домашни животни и птици. През миналата година са регистрирани 72 кражби на селскостопанска продукция, което е 27,79 от всички регистрирани кражби. Разкрити са 60 от тях.

Увеличение бележат и кражбите от домовете.От извършения анализ на данните за извършените грабежи през 2018 г. става ясно, че има тенденция броят им да се запазва относително един и същ.

Голяма част в структурата на престъпността в Силистра и региона заемат общоопасните престъпления. Те са близо 40 на сто от регистрираните криминални престъпления.

През 2018 г. прокурорите от Окръжната прокуратура и трите районни прокуратури в Дулово, Тутракан и Силистра са работили по 3620 преписки. Наблюдава се увеличение с близо 1000 спрямо предходната година.

По натовареност Районната прокуратура в Силистра заема трето място сред всички 20 районни прокуратури в апелативния район Варна, на пето място е Районната прокуратура в Дулово, а на 10-о – Тутракан. Окръжният следствен отдел към Окръжната прокуратура в Силистра по средна натовареност на един следовател през 2018 г. е на първо място в страната.

Теодор Желев, административен ръководител на Окръжна прокуратура - Силистра
Теодор Желев, административен ръководител на Окръжна прокуратура - Силистра