Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хората ще трябва да подадат заявление в НОИ, в което да посочат по коя формула да се изчисли пенсията им.
Хората ще трябва да подадат заявление в НОИ, в което да посочат по коя формула да се изчисли пенсията им.

Така ще си преценява стара или нова формула му е по-изгодна, ще си търси и доказва 3-те “златни години”

НОИ ще качи калкулатор, но без консултанти много хора може да се объркат. Хасан Адемов: Институтът да пресмята

Тези в заварено положение имат 6 месеца да пуснат молби

До 2023 г. всеки ще трябва сам да изчислява по коя формула да се пресмята индивидуалният коефициент за пенсия, за да получи по-висока сума. Изборът е записан в поправка в Кодекса за социално осигуряване, която предлагат депутатите от ГЕРБ Светлана Ангелова, Менда Стоянова и др.

Предлаганите текстове предвиждат в старата формула освен трите години между 1997 и 1999 г. да влизат и трите “златни” отпреди 1997 г. Промяната идва седмица след заръката на премиера Бойко Борисов да няма ощетени пенсионери.

“Дава се право на пенсионерите едновременно с подаване на заявления за отпускане на пенсии да изберат пенсията им да бъде изчислена по стария ред, действал до края на 2018 г. Ако те изберат това, ще трябва да представят съответно документи за трите последователни години преди 1997 г.”, обясни след заседанието на правителството социалният министър Бисер Петков.

Хората, които вече са подали заявление за пенсия или такава им е отпусната след 31 декември 2018 г., ще имат 6 месеца, за да поискат еднократно преизчисление. В тези случаи новият размер се отпуска от същата начална дата.

Ако промените бъдат приети от депутатите, от НОИ ще качат и стария калкулатор на страницата си, за да може всеки да пресмята. Но

не всички могат

да използват

интернет услуги

и ще трябва да прибегнат до пенсионни консултации, които са платени, обясниха експерти.

НОИ да изчислява пенсиите и по двете методики и да предложи по-високата на бъдещите пенсионери. Така хората ще бъдат улеснени в избора им. Пенсионерите обаче сами ще посочват трите най-добри години преди 1997 г. Това предложение направи вчера депутатът шефът на социалната комисия в парламента и бивш министър Хасан Адемов.

Само през тази година се очаква да се пенсионират около 70 хил. души. Без да подценявам възможностите им, не всички ще могат да използват двата калкулатора, предупреди д-р Адемов. Това е експертна дискусия, но важното е с предложения проект нито един пенсионер да не получи по-малък размер на пенсията, подчерта той. Така хората ще избират трите най-добри години преди 1997 г. и да подадат документи, а от НОИ да пресметнат коя формула е по-изгодна.

Добро предложение, което трябва да бъде обсъдено с Националния осигурителен институт - така отвърна депутатката от ГЕРБ и един от вносителите на промените в КСО - Светлана Ангелова. “Няма да допуснем нито един човек да бъде ощетен. Целта на промените е по-голяма защита на осигурителните права”, увери тя. И обясни, че до 1 януари 2023 г. се очаква да намалее значително делът на хората, за които старата формула е по-изгодна.

Според предварителната оценка на вносителите през 2019 г.

разходите за

пенсии ще се

увеличат с

13,674 млн. лв.,

а всяка следваща година ще намаляват.

От 1 януари 2023 г. ще важат само новите правила - ще се пресмята само осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 г., а индивидуалният коефициент, който определя каква ще е пенсията на човек, е ограничен до съотношението между максималния и средния осигурителен доход за месеците, от които се изчислява тя.

Тежестта на стажа пък се заковава на 1,2. Тази промяна облекчава значително процеса по отпускане на пенсиите както за лицата, на които няма да е необходимо да се снабдяват с удостоверения за осигурителен доход, така и за осигурителната институция, която ще използва наличната информация в регистъра, обясняват вносителите. Това щяло да ограничи и злоупотребите с документи, за които народните представители са били информирани.