Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сотир Цацаров (в средата) СНИМКИ: Николай Литов
Сотир Цацаров (в средата) СНИМКИ: Николай Литов

Задържаният за атаката в Нова Зеландия Брентън Тарант е бил в България през ноември миналата година. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров след срещата на службите при премиера Бойко Борисов. Той е бил в страната ни в периода 9-15 ноември 2018 г.

На 9 ноември е пристигнал у нас с полет от Дубай. На следващия ден наема автомобил и пътува до исторически места в България. Посещава Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък, Банско Перник и други. На 15 ноември заминава за Букурещ, където отново наема отново автомобил и от румънска територия се придвижва до Унгария.

На Балканите Тарант е бил и през 2016 г., тогава е бил в Сърбия и Черна гора. Главният прокурор обясни, че в момента се събира информация за местата където е пътувал, кредитните карти и сим картите. У нас той е отсядал предимно в къщи за гости. Полицията проверя и списъците на пътниците в самолета. Кум момента няма данни да има връзки с други българи.

По никакъв начин не искаме този акт да се се свързва с България, защото ние сме толерантен народ, подчерта вицепремиерът Екатерина Захариева.

Вътрешният министър Младен Маринов обясни, че се проверява предстои целия маршрут на терориста и местата където е преспивал. Проверяваме и дали има лица, които са го съпровождали, каза още Маринов.

Брентън Тарант, който изби 49 души в две джамии в Крайстчърч, е носил пълнители за автомати с надписи на български. Те са за битки в Руско-Турската, както и Балканската война, при които сме побеждавали турците. Изписани са били и имената на българските владетели Фружин и Константин-Асен.

Сотир Цацаров, Екатерина Захариева и Младен Маринов (на преден план)
Сотир Цацаров, Екатерина Захариева и Младен Маринов (на преден план)