Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Знаете ли кое е тъпо и нахално? Симпатизантите на БСП, възхваляващи социалистическия режим преди 1990, да се гордеят с Димитър Маринов.
Ето какво е преживял този страхотен българин по тяхното любимо "онова време":

"- Като съвсем млад, в социализма, сте лежал в затвора, след като с ваш приятел опитвате да избягате от България с "Ориент експрес". Как се решихте на такава смелост в онези страшни времена?
- Бях в казармата и бях нарочен, че съм пропагандирал западни идеи сред войниците. Започнаха разпити и се стигна до момент, в който отвън ми беше подсказано, че нещата стават много сериозни. Тогава доста се стреснах, че ще започнат издевателства и няма начин да не открият, че още като цигулар бях нещо като незнаен куриер на Дойче Веле, БиБиСи и Гласът на Америка.
"Ориент Експрес" спираше в София за през нощта и после пътуваше през Белград към Будапеща. Скрихме се под седалките - в едни специални пломбирани помещения, в които няма как да те видят - знаех го, защото бях завършил железничарския техникум. Но в Сърбия алармата на часовника на моя приятел се включи и го хванаха. А той, явно от страх, ме издаде. След ареста директно ни вкараха в ДС - в сегашното 4 РПУ в София. Мен ме държаха 40 дни и ме изпопребиха, защото не си признавах. След това пък объркаха документите и вместо да ме пратят в политически затвор, се озовах във Второ наказателно отделение на Централния софийски затвор при най-големите рецидивисти. В този момент ти изключваш, не мислиш, просто излиза животинският инстинкт за самосъхранение. Аз все пак бях късметлия, че успях с интелекта и отношението си да спечеля симпатиите на най-големите гадове и те ме закриляха.
Проблемът ми бяха старшините, които злобееха, че съм ходил по света (като цигулар). Счупиха ми пръстите на ръцете с гумените чукове, с които правехме ротори - прас-прас, а после казаха, че съм изпуснал ротора. Добре че се оказа, че главният лекар на затворническата болница ме е гледал много пъти като цигулар и положи изключителна грижа да ми съхрани ръцете, за което ще съм му благодарен до живот."

Та, да вземат да си изяснят тия - на Партия и социализма ли симпатизират, или на този свободен, талантлив, успял човек. Защото двете са несъвместими.

П.П. И да не забравяме, че през 1980-те все пак беше меката диктатура, най-поносимата част на "онова време".

*От фейсбук!