Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СЪДБА: Семейството на първото българско бебе на новото хилядолетие едва свързва двата края.
СЪДБА: Семейството на първото българско бебе на новото хилядолетие едва свързва двата края.

 

 

Невиждани фойерверки, празнични залпове, гърмящо шампанско. Леко притеснение - какво ще се случи с човечеството през новото хилядолетие? Ще се сбъднат ли пророчествата за края на света?

Изнизват се последните часове на 20 век. България се вълнува и от още нещо. Как ще се казва първото българско бебе на хилядолетието.
Отговорът идва точно една минута след 24 часа от болницата в Пловдив. В полунощ на първи януари 2000 година на бял свят се появява Веселин Чакъров.
Типично по български, малко преди това токът е спрял и момчето се ражда на свещи. Майката е едва на 17 години и се казва Красимира. Бащата е Иван.

Двамата са бедни

и дори мислят да махнат бебето в началото на бременността. Защото нямат пари да се издържат.
Когато става ясно, че именно Веселин е първият българин, роден в новото хилядолетие, нещата започват да изглеждат повече от розови.
"Всички идваха при нас да ни поздравяват и да ни обещават подаръци. От общината казаха, че на името на детето ще се прехвърли техен имот в село Труд, където тогава живеехме.
Бъдещето беше пред нас! Но се оказа, че това е само за да може политиците да изглеждат добри и мили пред избирателите и медиите. Всичко е

лъжа и измама

Не сме искали нищо от никого. Но е жалко, когато големи хора обещават нещо и после се правят, че нищо не е било.
Защото тичаха да се снимат с нас и да ни обясняват, колко ги е грижа за детето, а след това не направиха нищо" - казва Иван, бащата на първото БГ бебе, родено в новия век.
Преди няколко години двамата с майка му Красимира дори решават да сменят името на Веселин, за да пресекат лошия му късмет, разказват техни комшии от Труд. Така Веселин става Милен и фамилията се премества да живее в село Царимир.
Там таткото има наследствена къща. В нея се настаняват заедно с още едно младо семейство и две баби, последните оцелели от старата част на родата.
"Често оставам без работа, защото съм строител и кризата страшно ни удари. Трудно ми е да изкарам даже пари за храна.
Пестим от отопление и често се налага да стоим на студено. Жена ми

няма работа

и семейството разчита на мен. Не знам дали е на късмет това да се родиш навръх Нова година. Досега Милен е видял само лошата страна на живота", признава баща му.
Детето, което е вече на 10 години, ходи на училище в Граф Игнатиево. Излиза в 7 сутринта и се прибира след обяд в 17 ч.

В добри дни му се полага по едно левче за храна. В повечето случаи сумата е наполовина. Случва се да тръгва и с празни джобове и празен корем.
"Момчето е добър ученик, най-много му върви математиката. Но и с другите предмети се справя успешно. Иска да стане футболист като Бербатов. Нищо че е малък, знае, че за да го уважават, трябва да бъде силен.

Затова вдига тежести. Аз съм ги изработил. Представляват гири с метални дръжки, хванати от двете страни с по едно блокче от бетон. Тренира и мълчи. Благодарен съм за това, че ме разбира и е скромен. Знае, че нямам пари, иначе и той като всички деца иска да има компютър и интернет. Обещал съм, като си намеря хубава работа в голям град, ще спестя пари и ще му купя. Но сега най-важно е да оцелеем", казва Иван.
Заради студа в къщата Милен се разболява и прекарва последната седмица в болница с бронхит и гнойна ангина.

Последните пари

отиват за лекарства. За късмет, бащата успява да хване временна работа и ще има какво да сложи на масата за Нова година. "После, каквото даде Господ", казва Иван.
Преименуваният Веселин не е единственото новогодишно бебе, осветено от прожекторите и след това оставено на съдбата си. Въпреки многото дадени обещания от орисници и кръстници, много малко от тях се изпълняват.
Макар да са родени с късмет бебетата на годината имат трудна съдба. Повечето от тях живеят в бедност в отдалечени райони на страната.

Въпреки

премеждията

родителите им са категорични, че пътят им ще бъде щастлив, щом са родени в първата секунда на новата година.
"Терминът ми беше на 6 януари, но ме приеха в болница преждевременно в новогодишната нощ. Точно когато чух химна в полунощ, бебето излезе. Беше най-хубавият подарък за празниците", спомня си Надежда Гълъбова.
Тя е майка на Делян Гълъбов, който е първото бебе на 2002 година. Осем години по-късно семейството живее в отдалеченото родопско село Оряховец.

Делян всяка сутрин ходи пеша по 2 км, а после пътува до съседната община, за да ходи на училище. В уроците е стриктен и прилежен, а най-интересният му предмет в училище е математиката.
"Сигурна съм, че на Делян му предстоят само хубави неща. Той ще има по-добър живот от моя. Още повече че негов орисник е Слави Трифонов. Делян е същият като него, винаги постига това, което си науми. Слави му е на късмет", откровена е Надежда Гълъбова. Орисникът на Делян обещава да помага на семейството винаги, когато има нужда от него. Делян и звездният му наставник така и не се срещат повече.
"Слави каза, ако имаме проблеми някога, да му се обадим, но ние сме скромни хора. Не искаме да го тревожим на този етап. Може би като Делян порасне още малко, ще го потърси и той ще му подаде ръка", надява се Надежда. Не само Делян има известен наставник.

Петгодишната Мирослава Дакова е

орисана от премиера

Бойко Борисов. Първото бебе на 2004 година вече знае всичко за известния си кръстник, въпреки че живее в отдалеченото дунавското село Ветрен.
"Живеехме в София, когато се роди Михаела. Имахме много смели планове за бъдещето, но всичко се провали.

С мъжа ми останахме без работа и се прибрахме в родното село. Сега той не работи, само аз изкарвам някакви пари. Мислехме, че ще предложим на Михаела добър живот, но не се получи. Въпреки това сме сигурни, че самата тя е нашият късмет и нещата ще се оправят.

Много съм суеверна и знам, че няма нищо случайно, нито раждането, нито орисникът й", казва майката Лазаринка Дапкова. Семейството е щастливо, че въпреки ангажиментите на премиера, той не ги е забравил.
"Сега Михаела е в първи клас, записахме я по-малка. Определено е доста напред за възрастта си. Поканихме Бойко да дойде на първия й учебен ден, но той не беше в България и не успя.

Вярно е, че като стана Михаела бебе на годината, получихме много обещания за помощ, нищо не стана от това. Най-странното е, че в трудни моменти ни помагат хора, от които никога не съм очаквала", споделя Лазаринка. Тя е убедена, че трудностите в живота на Михаела са само препятствия по пътя й, а късметът е с нея.
"Тя е избрана и ще успее."

 Звезда

Ако искате бебето ви да се роди в първите часове на новата година 10 и 11 април са най-страстните дни за секс за зачеване. Всяка година точни дати се променят, но винаги са в средата на четвъртия месец от годината - между десети и петнайсети април. Според статистиката около 3500 жени правят опити да заченат в тези дни.

 

 

Ели Маринова, нумеролог:

Пробивни деца

Бебетата, родени в 00.01 минута на 01.01 са пробивни, с предпоставки за добра реализация в кариерата. Те се борят за това, което искат, но не са арогантни. Имат желязна ръка в кадифена ръкавица. Открояват се като добри дипломати. Бебетата, които ще се родят на 01.01.2011 година, също ще бъдат амбициозни, способни да се справят в различни ситуации. Сборът от числата на рождената им дата е 6. Това е числото на хармонията. Това са деца с път в живота, които лесно ще преодоляват изпитанията. От тези деца би станало добри лекари, хирурзи.

 


Най-богатото орисано от Масларова

Като министър на труда и социалната политика Емилия Масларова също е орисница. Парадоксът е, че на нея й се пада да ориса най-богатото бебе. Божидара Христова е трето дете в семейството на бизнесмени от Кюстендил, които имат фабрика за обувки. Майката на Божидара Сашка Христова не се интересува от политика и не вярва, че орисницита на дъщеря й може да изиграе важна роля в живота на дъщеря й.
"Никога не сме разчитали на помощ от когото и да било, така че за нас няма значение, че Емилия Масларова е нейна кръстница. Дори се притеснява, защото все пак е доста компрометирана, а определено не искам дъщеря ми да има нейната съдба."

 

 

Най-успешните пози

Двойките, които работят за дете, трябва да знаят, че мисионерската поза е най-добра за това начинание, твърдят сексолози.
Класиката в секса позволява дълбоко проникване и възможност за сперматозоидите да стигнат до зрялата яйцеклетка, за да я оплодят. На второ място се класира кучешката поза. Сексолозите съветват жените да вдигнат нависоко краката си след секс и да стоят така около минута. Това увеличава възможността за зачеване.
Най-малки шансове за забременяване има при позата, когато жената е върху мъжа. Както и поза, при която двамата партньори са изправени.

 

Астрални близнаци

Поетът Пейо Яворов се ражда на 1 януари 1878 г., само три месеца преди Освобождението на България от турско робство.
Яворов създава едни от най-нежните стихове в българската поезия, но съдбата му е трагична. Поетът се самоубива с куршум в главата.
Някои от известните съвременни спортисти са родени на тази дата. Сред тях са аржентинският тенисист Давид Налбандиян (1982 г.), хърватският футболист Давор Шукер (1968 г.). Компания им прави французинът Лилиан Тюрам (1972 г.), световен шампион по футбол с "петлите" през 1998 г.

Важната роля на орисника

Орисникът на бебето играе съдбовна роля в целия му живот според народните вярвания.
Традицията повелява, че всеки, който има досег с дете в първите 40 дни от раждането, може да му предаде част от своите качества. Някои дори вярват, че наричанията на орисниците имат силата да се сбъдват дори ако преди това божията воля е била друга.
Орисникът бележи щастливите мигове на детето и му предава своята сила. Един от последните орисници на българските бебета на годината е Стефан Данаилов. Актьорът от "Стъклен дом" изрече пожелания за малката Самуила, последното бебе, родено през 2008-а: "Нека платната на твоя кораб Живот са издути от попътен вятър, а в капитанския си дневник да записваш стотици успешни открития. Орисвам те никога да не губиш от поглед светлината от щастливата звезда, под която си родена, и тази светлина да те изведе до непокорени върхове. Орисвам те да бъдеш владетелка на собствената си съдба"!, каза Данаилов. 

ТРУДНОСТ: Семейството на Михаела Дапкова, орисана от Бойко Борисов, се мести да живее на село заради кризата.
ТРУДНОСТ: Семейството на Михаела Дапкова, орисана от Бойко Борисов, се мести да живее на село заради кризата.
НАПРЕД: Слави Трифонов ориса Делян, който е вече на девет години и е упорит като своя кръстник.
НАПРЕД: Слави Трифонов ориса Делян, който е вече на девет години и е упорит като своя кръстник.
ГРИЖА: Майката на бебе 2002 година Делян е сигурна, че въпреки бедността, в която живее семейството, синът й ще успее.
ГРИЖА: Майката на бебе 2002 година Делян е сигурна, че въпреки бедността, в която живее семейството, синът й ще успее.