Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Алексей Трифонов сега правораздава в Софийския апелативен съд. Бе избран с 9 гласа от ВСС за шеф на по-долустоящия съд.
Алексей Трифонов сега правораздава в Софийския апелативен съд. Бе избран с 9 гласа от ВСС за шеф на по-долустоящия съд.

Алексей Трифонов веднага да оглави Софийския градски съд (СГС), без да чака изхода на делото срещу избора му. Решението е на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС). С него се допуска предварително изпълнение на решението на ВСС за избор на председател на СГС.

Искането до съда бе от ВСС, а не от самия Трифонов. Един от мотивите на съдиите да разпоредят новоизбраният да поеме СГС, е, че временното ръководство на най-големия окръжен съд се разпаднало. През последните месеци зам.-шефските места напуснаха 2 съдийки. "Дълго време - година и три месеца длъжността не се заема от титуляр и управленският екип се е разпаднал и на практика го няма, което прави невъзможно изграждане и изпълнение на стратегическа управленска програма с разпределение на функциите между членовете на екипа", пише в решението си ВАС.

Върховните съдии казват още, че липсата на стратегия в управлението на съда ще се отрази негативно на работата на СГС. "От това следва, че от закъснение на изпълнението на решението ще настъпят значителни вреди", мотивират се магистратите.

Трифонов бе избран за шеф на СГС на 27 ноември м.г. с 9 на 4 гласа от ВСС. Опонентът му Евгени Георгиев оспорва избора пред ВАС. Делото по същество ще започне на 26 февруари.

47 от общо 125 съдии от СГС обявиха, че изборът на Трифонов е бил без мотиви. Сред подписалите се са загубилият кандидат Евгени Георгиев, временната шефка на съда Десислава Попколева и техните колеги в лицето на Албена Ботева, Мирослава Тодорова, Соня Найденова, Атанас Ст. Атанасов, Хрипсиме Мъгърдичян и др. Те получиха подкрепа и от 41 други столични съдии.

Трифонов е наказателен съдия. Правораздава от 20 г. Сега работи в по-горестоящия съд - Софийския апелативен.