Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов и Зоран Заев се договориха да работят за нулеви ставки на митническите тарифи.
Бойко Борисов и Зоран Заев се договориха да работят за нулеви ставки на митническите тарифи.

ЕС дава 128 млн. евро за коридор номер 8 между двете страни

Този път поклонение пред Гоце Делчев

България и Македония ще договарят нулеви мита за търговията между двете държави. За това се разбраха премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев на среща в София в понеделник.

Преди да бъдат свалени митата обаче, България трябва да получи съгласие от Европейската комисия.

“Сега стокооборотът ни с Македония е 605 млн. евро,

с нулевите

ставки ще мине

1 млрд. евро,

защото много от чуждите компании с офиси тук имат интерес да инвестират в Македония”, заяви Борисов.

От 608 млн. евро, нужни за изграждане на пътните и жп връзки между България и Македония по коридор №8, с европейски грантове вече са осигурени 128 млн. евро, отчете напредък по инфраструктурата Зоран Заев. За изграждане на коридора се ползва опит на Световната банка, допълни го Борисов. Той напомни, че България бе избрана за логистичен аутсорсинг център на СБ и ще бъдат разкрити 200 работни места. Това за Борисов било шанс и за Западните Балкани.

“Колкото и да не им харесва на някои, всички държави в света го отчитат. Никой не вярваше, че може да се тръгне по този път - че само за една година България и Македония ще се разберат, Македония и Гърция също ще се разберат. Някои казваха, че само си приказваме и за коридор № 8, но той се строи и до няколко години ще стане факт”, заяви още Борисов.

“Искам отнова да изразя огромна благодарност на българския народ и на премиера Борисов, защото това нямаше да бъде възможно, ако не беше той, с неговата храброст и европейски дух. Благодарение на договора за добросъседство и сътрудничество между България и Македония пък аз имах силата да проведа и разговорите за името на страната ни”, каза Заев.

Той отново благодари за подкрепата на България и историческия шанс, който Македония получава да бъде 30-ата страна-членка на НАТО, след като бе сключено Преспанското споразумение за името между Скопие и Атина. Заев добави, че през

юни Македония

може да започне

и преговорите

за членство в ЕС

и отново подчерта ролята на българското председателство на Съвета на ЕС. “Македония чака 27 г. да стане член на НАТО, а от 2005 г. - на ЕС. Днес имаме отворени врати”, добави Заев.

“Толкова бързо стана, шеметно, че чак не ми се вярва. Изведнъж с българското председателство всичко стана за 6-7 месеца – дали е случайно? Затова искам да кажа голямо благодаря на ЕК и на европейските лидери. Те не вярваха и ни съветваха да не избираме тази тема. Казваха: “Избери си една лесна тема, за да имаш успешно европредседателство.” А ние не само, че избрахме най-трудната тема, но и председателството ни беше успешно”, каза Борисов.

По-рано министрите на културата на двете страни Боил Банов и Асаф Адеми подписаха споразумение в областта на културата до 2021 г. Те положиха венец на паметника на Гоце Делчев в Борисовата градина по повод 147 г. от рождението на революционера.

Боил Банов и Асаф Адеми поднасят венец на паметника на Гоце Делчев в Борисовата градина.
Боил Банов и Асаф Адеми поднасят венец на паметника на Гоце Делчев в Борисовата градина.