Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Избата налага модерен прочит на българското винопроизводство.

New Bloom Winery отпразнува празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан с премиера на две нови червени вина в серията PIXELS. Те са от сортовете Регент и от Сира. Експертите спазиха традицията по зарязване на лозовия масив, придружена с песни и танци за богата и здрава реколта. На празника присъстваха и водещи винени експерти у нас, които първи имаха възможност да опитат двете нови вина.

Производителят се наложи през последните години, като представи съвременен прочит на винарството, съчетан с най-добрите световни практики. Избата използва изцяло собствени лозови масиви.

Новите вина се затварят с иновативната тапа Ardea Seal, която се състои от три елемента: вътрешно тяло, външна обвивка и специален „щит”. Той е в най-долната част на тапата и позволява контрол на кислорода в бутилката. Тапата се приема за алтернатива на класическия корк. Подобна тапа се използва за скъпите френски вина от най-висококачествените лозя на Кот д'Ор и Шабли в Бургундия, в категорията “гранд крю”. Тапата се отваря с тирбушон, запазвайки звука, който издава издърпването на класическия корк и може да се ползва многократно, обясниха експертите от New Bloom Winery. Съхранението на виното за по-дълго време след първото отваряне е голям плюс и за ресторантьорите, които отчитат ръст в търсенето на вино на чаша по заведенията.

Експертите описват PIXELS Регент като вино с богат цвят с пурпурен оттенък, специфичен сортов аромат на тъмни плодове с нюанси на арония, черна череша, касис и синя слива. Показва много приятен, хармоничен вкус с нежен бариков финес – нотка канела и черен шоколад.

В PIXELS Сира професионалните дегустатори откриват наситен тъмно рубинен цвят с дълбочина. Виното показва богат букет от плодова сортовост – тъмни плодове, черница, синя слива, нотка виолетка и благородна барикова зрялост с нюанси на сладки подправки.

Главният енолог на избата Владимир Влъчков обобщи, че „ядрото на работа в избата е „вкусът на виното“. „Всеобщо е прието, че тероарът определя потенциала на един или друг сорт грозде за вино. Това наистина е така, но не трябва да се пренебрегва и възможността на енолога да работи при днешното ниво на науката и технически условия върху вкуса на виното. Точно тук се определя в немалка степен стилът на напитката. Ние бихме искали нашите вина, независимо че са различни едно от друго, да имат една обща характеристика – „вкусни вина“. А това, уверявам ви, не е толкова лесна работа - посочи виненият експерт. - Може би ви се е случвало, когато опитвате едно вино, да имате желанието да познавате човека или хората, които стоят зад него? Надяваме се и нашите вина да ви предизвикват по този начин“.

Лозята на избата са разположени в районите на Правище, Найден Герово, Драгомир и заемат близо 6000 дка. Екипът агрономи работи с над 14 различна сорта, сред които Совиньон блан, Шардоне, Каберне Совиньон, Мерло. Те са единствените засега у нас, които отглеждат немските сортове Дорнфелдер и Регент и получават много добри резултати в българския тероар. За развитие на своите лозови масиви от производителя са търсили места, където климатът, почвите, наклонът на хълмовете, слънцето и вятърът - всичко да помага на гроздето и виното да покажат най-доброто от себе си.

Две тенденции характеризират продуктите на New Bloom Winery: едната следва наложилия се през последните години у нас стил вина "Нов свят", другата се връща към изискаността на традициите на Стария континент. Резултатът са вина, които впечатляват модерните хора - тези, които се определят като посланици на най-новите тенденции.

Ежегодно вината на New Bloom Winery носят куп отличия от престижни международни конкурси. Миналата година Совиньон блан в серията Face to Face бе оценен като един от най-добрите в света на Los Angelis International Wine Competition. В Германия, на Mundus Vini, избата взе златен медал, и то с немския си сорт Регент. Винарната има и редица отличия от Concours Mondial de Bruxelles, Vinalies Internationales и други.

За сравнително кратко време продуктите на избата успяха да се наложат и като любима марка на водещите ресторантьори и сомелиери в България. Портфолиото на New Bloom Winery е разпределено в сериите Verano Azur, PIXELS и Face to Face (F2F).