Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Няма доказателства за едно от обвиненията за участие в група за тероризъм, реши апелативният съд
Няма доказателства за едно от обвиненията за участие в група за тероризъм, реши апелативният съд

Петима от задържаните на 18 януари т.г. по подозрение за участие в международна група за финансиране на тероризъм по метода “хавала" засега остават в ареста. Възможно е пари и коли от България да са стигали до Сирия, но няма доказателства обвинените да са участвали в подготовка на терористични атаки в чужбина, реши апелативният спецсъд в София.

В зала 4 на съда бяха доведени сирийците Мустафа Алибрахим, Абдалхай Халум, Атеф Хсара, Сулейман Али и българката Исения Асенова, но заседанието мина при закрити врата. По делото задочно е обвинен още един сириец, който се издирва.

След заседанието са разбра, че прокуратурата разполага със защитен свидетел. Той твърдял, че пари и коли са стигали по канал до Сирия. В обвинението обаче още не било посочено какви суми са пратени по метода “хавала” . При него парите се оставят при посредник в една държава и се взимат от втори човек в чужбина. Според прокуратурата в случая става въпрос за “косвено”, а не пряко финансиране.

Част от трансферите били проследени с помощта на чужди служби. Според апелативния спецсъд има риск на свобода обвинените да извършат друго престъпление, а двама - и да се укрият. Обосновано предположение за престъпление можело да се направи само по отношение на едното обвинение за парите, но не и за тероризъм.

До арестите се стигна след акция на ДАНС и спецпрокуратурата в 7 града, при която бяха претърсени над 50 адреса и 26 коли.