Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако Димитър Петров събере всички деца, които е снимал във филмите си, и те дойдат с жените и всичката си челяд, сигурно ще се получи фамилия по-голяма дори от фамилията на султана на Бруней.

Най-многолюден откъм малчугани е първият детски филм на режисьора - "Капитанът". В титрите са изписани 11 деца, но с масовките сигурно са били доста повече.

За съжаление, не знаем живи ли са и къде са днес Райко Бодуров, Януш Алурков, Едуард Шахпазян, Владимир Братанов, Румен Савов, Иван Дашев, Петър Пайнавелов, Веселин Кръстев, Лили Бъчварова, Катя Филипова, Лиляна Лазарова. Ако някой от тях прочете тези редове, нека се обади в редакцията на

"24 часа" с удоволствие ще разкаже неговата история

От тази банда за следващия си филм - "Между двамата", Димитър Петров взима Януш Алурков. Той играе 12-годишния Пламен, който болезнено приема развода на родителите си. Тук вече се искат и психологически състояния и внушения, а не само щастлива детска игра.

От децата артисти в "Таралежите се раждат без бодли" се пръкват много известни днес личности.

Героят от първата новела на филма - "Тревожно явление", е Любчо, който може да си мърда ушите и всички искат да го правят като него, дори тайно и някои от учителите. В ролята на Любчо е Димитър Цонев. Син на големия актьор Коста Цонев и на красивата телевизионна говорителка Анахид Цонева.

След години Митко Цонев кандидатства режисура във ВИТИЗ, късат го безславно на втория кръг и младежът завършва право в СУ. От 1991 г. е в БНТ, където води емисията "По света и у нас".

От 1 октомври 2002 г. е говорител на кабинета на Симеон Сакскобургготски. След три години става пиар на "БТК Груп" и после отново се връща в БНТ, където води предаването "В неделя с...". След двугодишна изневяра с bТV през март 2014 г. Димитър Цонев отново се върна в БНТ.

Лидерът на бандата на таралежите във филма беше Теди. В тази роля се снима Ивайло Джамбазов - също дете на артистични родители: Златина Дончева и Иван Джамбазов. Ивайло вече имаше филмов опит от "Петимата от "Моби Дик", после игра и в други филми.

През 1984 г.

Джамбазов завършва кинорежисура във ВГИК - Москва,

при Игор Таланкин, който е учител и на Георги Дюлгеров. Засне 8 филма, от които най-успешен беше "Резерват за розови пеликани" , на който Ивайло е сценарист. Загина нелепо на 20 май 2009 г. в София.

Андрей Слабаков е Кънчо в третата новела - "Хулигани". Той също като Ивайло Джамбазов е актьорски син - на Петър Слабаков и Кина Дашева. И също вече се е снимал във филм - "Четиримата от вагона", където е храброто хлапе Жабока, което спасява съветски военнопленници от хитлеристи.

Андрей кандидатства във ВИТИЗ и неочаквано за самия него е приет и в актьорския, и в режисьорския курс. Като човек, който не обича да го командват други, избира режисьорството в курса на Янко Янков. Още докато е студент, изигра ролята на Бойчо Огнянов в 10-серийния телевизионен филм "Под игото", режисиран от учителя му Янков.

След 1989 г. живее няколко години в Италия, работи в телевизиите РАИ 1 е РАИ 2. След завръщането си в България дебютира в игралното кино с абсурдната комедия "Вагнер".

Засне и ретрокомедията "Ерудитъ", после и "Хиндемит", автор е и на няколко документални филма. Известен е с пиперливия си език и активна гражданска позиция, които му осигуряват участия в многобройни тв предавания.

В ролята на Коко е Нейко Нейков. Години след филма заминава с родителите си за Италия. Така постъпват и родителите на Петър Пейчев - пълничкото момче Денби. Заминават на екскурзия в чужбина и "забравят" да се върнат.

Преди години Ивайло Джамбазов ми каза последната информация, която имаше за Пейчев-Денби. Бил собственик на фабрика за перилни препарати в Англия.

В ролята на най-малкото таралежче е Кирил Петров

След този филм се снима в още 12 ленти. Завършва българска филология в СУ, специализира диалектология.

Три години преподава български език и литература и английски език в софийско училище. От няколко години заедно с Милена Златкова и Тодор Милишев води сутрешното радио шоу "Тройка на разсъмване".

В сериала играе и синът на режисьора - Емил. Той е височкото момче, което все носи мрежа с продукти и казва: "Иска ми се да стана футболист, но нашите нещо ме гласят за външна търговия..." Но той няма амбиции за кино, сега работи в чужбина.

Част от този детски отбор (без Митко Цонев и Андрей Слабаков) се снима и в следващия филм на Димитър Петров - "С деца на море". Там овациите обира новото хлапе - очарователният Руслан Терзийски, който чудесно имитира Лили Иванова.

Въпреки амбициите на "родителското тяло" за артистична кариера на сина, той записва медицина. Завършва Медицинската академия в София през 1988 г. с отличен успех. Работи в различни психиатрични клиники в София и страната, придобива специалност психиатър през 1994 г.

Във "Васко да Гама от село Рупча" тръгна артистичната кариера на известния днес актьор Иван Ласкин. Той завършва ВИТИЗ и още като студент прави силни роли в няколко театрални постановки.

Играе в почти всички столични театри исе снима в много филми - "Вагнер", "Грях", "Стъклената река", в тв сериалите "Хайка за вълци", "Дунав мост", "Църква за вълц"" и други. Между 1989 и 2007 г. се снима и в над 20 европейски и американски продукции.

В ролята на Женя е ученикът от музикалното училище в София Илия Лингорски, днес известен финансов експерт.

Георги Марков - Фори от сериала, завършва операторско майсторство в НАТФИЗ, шест месеца специализира в National Film and Television в Англия. Режисира музикални клипове на някои от най-известните имена от фолка и естрадата.

А Веселин Прахов - онзи симпатяга от "Куче в чекмедже", от дълги години живее в Испания. С родителите му след 1992 г. обитавахме един и същи блок срещу Южния парк. Онзи, на който преди години му обраха трезора. Майката почина, бащата неотдавна отиде при синовете си в Испания.