Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Няма ли го в нета, не се е случило

Какви ще са актуалните тенденции през новата година в стила на живот; технологиите, облеклото, храните, дестинациите, музиката; новите неща, за които ще се говори през годината?

“24 часа” събра прогнозите на 4-ма познавачи на актуалните трендове - Ники Кънчев, Капка Тодорова, Мария Райчева и Георги Тошев. Те описаха общо 32 неща, за които ще говорим в следващите 12 месеца.

На първо четене 2019 година ми звучи като преходна, като година, която ще ни заведе със сигурност до новото десетилетие и може би до новата ера.

Ще видим ли ние, родените през 60-те и 70-те, трета епоха и даже четвърта след соца, прехода и капитализма. Ще видим ли ТИТ - тоталната инвазия на технологиите? Ще я изживеем ли, и по-важното ще я преживеем ли? Ще се появят ли нови болести, респективно нови специалности в медицинските университети като “Лечение на зависимост от телефоните, таблетите, фейсбук, инстаграм”.

Вижда се: електронните пари настъпват и биткойните вече са сила. Аз вече пих едно кафе

на пъпа на София

от автомат,

който работи

само с биткойни,

и трябваше да си превалутирам левовете, за да вкуся аромата му.

На летището отдавна паспортите сами си ги обработваме, тия дни видях “безпилотни каси” в “Т маркет”, на концерта на Jeremy? и Кирил Маричков видях един младеж да влиза, като само си отвори един прозорец на телефона и оттам май показа билета си. Не знам всъщност кво показа, но охранта на “Терминал 1” го пуснаха доверчиво. Така стъпка по стъпка вървим към “електроното общество”.

На този технологичен фон ще се променят и усещанията и емоциите ни. Ще се променят и носителите на информация, едни тръби ще стават все по-големи и през тях ще тече все повече и повече, други ще залиняват и лекичко ще се насочват към музеите. Не предричам бавната смърт на хартията, в това число и на вестниците, защото съм им фен и не ми се иска това да става. Но

форматирането

е налице

Понякога даже е досадно “квадратиране” по шаблон. Всичко да е дигитално, всичко да има своята и електронна версия... Вече няма ли го в нета, то не се е случило.

Нека не забравяме обаче, че все още отсреща зад телефона и социалната мрежа стои, или седи, или лежи истински човек, който също усеща нещата, който обича и мрази, който е имал тежък ден или става с кеф за работа. Няма как да заменим Негово величество човека.

Ние, хората, трябва да се стремим към повече професионализъм и почтеност. Двете криле, на които се лети най- добре. Доста интересни ще стават все повече и повече отношенията “собственик/работник”, много ми е интересно накъде ще се развият. Ще се имитира ли плащане, ще се имитира ли труд, както често се случва и в двата случая досега? Уорън Бъфет го е казал много добре: “Действай като собственик”. Мисля, че това е разковничето, ако повече хора и от двете страни го проумеят, това може да промени света. Да видим...

Световните умове, научните лаборатории, фармацията трябва да се концентрират още по-упорито върху лечението на рака, на ограничението на

новия бич - диабета

Не знам дали знаете, но ако съберем всички болни от диабет, ще получим третата най-голяма страна в света след Китай и Индия. В момента са над 400 милиона, до 2025 г. се очаква да станат 460 милиона.

Няма световно или поне европейско по футбол през 2019-а, няма олимпиада, даже зимна... Има го обаче “Бащата” в Народния театър с блестящия Владо Пенев в центъра и в съзвучие с Мария Каварджикова, Юлиан Вергов, Радина Кърджилова, Теодора Духовникова и Константин Еленков. Представление като за световно.

Говорейки пак за спорт обаче дано Пулев поне срещне Джошуа в късната есен и да видим кой кого.

Иначе повече от предвидими са резултатите от предстоящите през 2019-а музикални мачове на българската публика с Лени Кравиц, Стинг, “Уайтснейк”, “Дистърб”, “Гарбидж”, Майкъл Бубле, Ерос Рамацоти...Тоталната инвазия на технологиите идва с нови болести