Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Главният архитект на София Здравко Здравков на семинар за бюджет 2019 на столицата в Правец Снимка: Авторката
Главният архитект на София Здравко Здравков на семинар за бюджет 2019 на столицата в Правец Снимка: Авторката

Бившата производствена зона “Хладилника” става квартал с жилища за 12 000 души

Правила за поставяне на климатици по фасадите на сградите ще въведе София. Те ще са част от система от стандарти, която ще важи за целия град. Правила ще има и за типовете настилки, които могат да се полагат. Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков на семинар за бюджет 2019 на столицата в Правец.

“Най-важното е климатиците да не се виждат, да не шумят и да не капят. Подготвяме и стандарти за настилките - да се знае какви типове настилки могат да се поставят, условия за контактните зони с кръстовищата и за бордюрите. А не както сега - пред една нова сграда да се слага шлайфан бетон, а пред друга - щамповани плочки. Целта на тази система от стандарти е да си подредим града”, обясни Здравков.

Новите условия ще са част от наредбата за градския дизайн, която предстои да бъде представена за обществено обсъждане след Нова година.

Специални изисквания ще има и за зоната около ул. “Граф Игнатиев”, която в момента се ремонтира. Освен цветовете на фасадите на сградите, вида на дограмата и местата на рекламите, там ще се определи и местоположението на летните градини към заведенията. Условията за фасадите ще се съгласуват с Министерството на културата, тъй като зоната е културна ценност.

Над 11 млн. лв. са приходите от строителни разрешителни на направление “Архитектура и градоустройство” през 2017 г., а сега само за първата половина на 2018 г. те са около 10 млн. лв. Може да се мисли в посока увеличение на таксите, но това не е в правомощията на главния архитект, обясни Здравков.

Подготвя се и схема за местата за провеждане на кампанийни събития за всички 24 района. Идеята е да се знае къде във всеки квартал може да се проведе фестивал или друго събитие на открито.

Подготвя се промяна на Общия устройствен план на София за бъдещите разклонения на метрото - към “Слатина” и зала “Арена Армеец”, към Студентски град и от Бизнес парка към “Икеа” и връзка със Симеоновския лифт.

През 2019 г. трябва да са готови устройствените планове на “Мусагеница”, “Люлин” - първа част и център, вилна зона “Симеоново - север”, района около ул. “Обиколна” и северно от бул. “Копенхаген”, за велоалея от гара “Пионер” до “Слатина” и за участъка на Околовръстния път от бул. “България” до магистрала “Люлин”.

След Нова година за втори път ще бъде обявен и конкурсът за нова визия на пл. “Св. Неделя”, след като процедурата бе спряна заради възражения на Камарата на архитектите. “Готови сме с преработеното задание. Ще дадем възможност повече проектантски екипи да се включат в конкурса. След това от тях ще се изберат нечетен брой екипи -7, 9 или 11, които ще останат да се състезават на втория етап. От тях жури ще избере победителя. Това трябва да е екип, който може да се справи със задачата до най-дребния детайл, защото това е знаково място за града”, заяви Здравков. При първата процедура интерес за участие е имало от руски, френски и дори американски архитекти.

По повод приключилия конкурс за района около Централна жп гара главният архитект каза, че може да се мисли за изграждане на буферен паркинг върху “тубата на метрото” под платната на бул. “М. Луиза”. Това може да стане в бъдеще, когато се направи пробив на бул. “Данаил Николаев”.

Подготвя се и ЗD модел за новия квартал, който ще се изгражда в бившата научнопроизводствена зона “Хладилника - Витоша”. Според анализи в карето между улиците “Люба Величкова”, “Ф. Кутев”, “Сребърна” и бул. “Черни връх” могат да се направят жилища за 12 000 души. “Работим заедно със собствениците на терени там, за да изберем правилният микс от функции за тази зона. Прецизираме уличната мрежа, местата за училища и детски градини, пешеходни и вело връзки с Южния парк и Борисовата градина. Целта е да не се допускат грешки като с “Полигона”, където работят 20 000 души, а живеят само 2000. Тази бивша производствена зона има възможност да се превърне в един от най-добрите квартали за живеене и работа в София”, смята главният архитект.