Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Томислав Дончев Кадър: БНТ
Томислав Дончев Кадър: БНТ

Ако образованието до 16 години е задължително, това не формира ангажимент задължително да се завърши основно образование. В екипа ми дори имаше конфликт дали не е добре да предложим средното образование да е задължително. Всички искаме да сме по-богати, а може да имаме икономика, базирана на знанието, само с грамотно население. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в предаването "Още от деня" по БНТ.

Няма да е достатъчно само промяна в чл. 53 от Конституцията. Ако променим 5 закона, това няма да реши изцяло проблема. Близо 100 000 деца не ходят на училища, част от тях са в чужбина. На всекидневна база полагаме усилия да задържим децата в училище. Големият проблем са семействата, които меко казано не ги подкрепят, а ги карат да работят, допълни Дончев.

Трябва да се прилагат и методите на "моркова" и на "тоягата". Щом законодателството има норма, логично е да има и санкция за неизпълнението й. Редно е да има ограничаване на права за хората, които нямат поне основно образование. Образованието трябва да е приоритет, от това зависи как ще изглежда България след 10-15 години, допълни той.

Заплатите на учителите скачат всяка година. Това формира натиск от други сфери. Учебното съдържание трябва да е максимално близо до нуждите в живота. Трябва да направим нужното образованието да дава умения, нужди за живота. Децата трябва да учат и елементи от висшата математика, но и да знаят коя институция за какво отговаря. Гражданите трябва да знаят къде отива всеки данък, който плащат. Как може да си критичен гражданин, ако нямаш една базисна гражданска грамотност, каза още вицепремиерът.

Стартирахме пилотна фаза на дуално обучение. По темата за задължителното образование трябва да има дискусия. Не твърдя, че промяната на конституцията трябва да е първата стъпка, може и да е последната. Ако не поставим образованието като приоритет, не може да очакваме съществени и качествени проблеми в страната. Аз отричам да съм използвал неграмотни групи от хора за електорат. Такава практика има, но аз лично отричам да съм използвал такава практика, допълни Дончев.

Ние не сме имали премиер, който да няма лично образование. Други държави говорят за дигитални умения, а ние водим разговори за ниво грамотност. Държавата никога не е толкова ефективна, колкото искаме. Преди години учителите бяха оставени да се справят сами с този въпрос, коментира той.

Изпратих днес писмо до колегите министри, очаквам до 20 декември отговор от тях с предложения за съкращения в отделите, за които отговарят. Голяма част от ресорите са преоразмерени. Ще дам възможност на колегите да ми дадат предложения, защото те по-добре познават отделите, за които отговарят. В една институция съкращенията може да са 4%, в друга да са 10%. Самият факт, че има 10 000 незаети бройки, това значи, че администрациите работят без тях. Пазарът на труда е в такова състояние, че съкратените служители ще бъдат поети веднага, каза още Томислав Дончев.

Не съм франкофон. Направихме всичко възможно до момента по въпроса с пакета "Мобилност". За съжаление, по-малко от очакваното е коалицията от държави, която беше на нашата позиция. Последната редакция на предложенията е по-добра. За мен това е отстъпление от общия пазар, който е един от основополагащите принципи за Европа. Това не е едно добро европейско решение, категоричен съм, каза Дончев.

В момента сме в предизборна ситуация, ще има взаимни обвинения и скандали. Нормално е градусът на политическите напрежения да е по-висок, завърши вицепремиерът.