Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В костюма на Дядо Коледа, Иван Петрушинов влиза в домовете на стотици милиони телевизионни зрители.
В костюма на Дядо Коледа, Иван Петрушинов влиза в домовете на стотици милиони телевизионни зрители.

 

 

"Абе, Дядо Мраз, ти една ракия няма ли да удариш?!
Навън какъв е студ, представям си какво ти е на тебе. Чак от Лапландия идваш с тая шейна", кани любезният домакин.
- Ами ще пия, защо да не пия?!, съгласява се Добрият старец.

"Работата му не е никак лека, защото има да обиколи още доста адреси", започва разказа си най-актуалният български Дядо Коледа.

Това е актьорът Иван Петрушанов, който с празничната реклама на "Кока-Кола" влезе в домовете на стотици милиони хора по целия свят. Петрушанов има опит още от годините, когато напитката е дефицит, а някои лежат в затвора за търговия с нея. Но и тогава, и днес Дядо Коледа трябва да се бори с безброй изкушения.

"По времето на соца човекът, който раздава подаръци в домовете, е актьор. Обикаля от врата на врата по заявка. Родителите предварително носят подаръците в Съюза на артистите. В уречен час Дядо Мраз пристига и развързва чувала.

После идва ред  на почерпката. В случая, колегата пийва една ракия на първия адрес. Има да мине още няколко. Раздава подаръците и във втория апартамент, където удря още две ракии. Решава да кара подред и на третото място изпива още три.

Така постепенно стига и до последния, шести адрес. Дядо Мраз вече е много уморен от тежкия работен ден. Натиска звънеца и отвътре се чува весела глъчка. Децата предусещат, че подаръците идват. Най-пъргавото хлапе първо се добира до вратата. Лош късмет.

Мъртвопияният Дядо Мраз се строполява в краката му и изпуска чувала с играчките. Така завършва една от най-забавните случки за Добрия старец, която години наред се разказва сред професионалните Дядоколедовци", спомня си Петрушанов.
Самият той много пъти е обличал червената мантия, за да радва децата.

Бил е и Дядо Мраз по времето на комунизма. Продължава да се превъплъщава и в наследника му - Дядо Коледа. "Не съм броил тези роли, но са десетки", казва Петрушанов.
Последната от тях прави Петрушанов популярен в целия свят. След тежък кастинг от шест кръга той е избран да бъде лице на празничната кампания на "Кока-Кола".

Налага му се да обръсне собствената си брада, за да може върху лицето му да се наложи изкуствена. Боядисва косата си в бяло. Снимките на клипчето, което иначе е около половин минута, продължават много по-дълго. "Снимах два дни. Но това съвсем не е всичко. Останалите актьори снимаха отделно, накрая всичко се сглобява в краен продукт.

Екипът е международен, но хората, които играят в клипа, са само българи", разказва Петрушанов.
След като рекламата се завърта, често се случва на улицата да го спират познати и непознати. Наричат го Дядо Коледа и питат какво ще им донесе за празниците.
Любопитно съвпадение има между мястото, където живее Петрушанов и ролята му на Добрия старец.
"Аз съм от Надежда. Звучи като идеалното място, откъдето да тръгва Дядо Коледа. Това, разбира се, е случайно, както и много други неща, които са променяли живота ми. Станах актьор, защото сестрата на един мой приятел се скара с гаджето си.

Двамата трябвало да ходят на театър, но след скандала нямало кой да използва билетите. С моя приятел решихме да отидем на постановката. Играеха "Суматоха" по Радичков в Сатиричния театър. Бях толкова впечатлен, че след това ходих да я гледам още 40 пъти. Знаех репликите наизуст", разказва Петрушанов.

Първите му изяви пред публика са... в родната казарма. Като всеки новобранец той е изправен на едно нощно шкафче и трябва по някакъв начин да весели старите кучета. Редникът започва да имитира актьорите от "Суматоха".

Справя се отлично, защото славата му в поделението бързо се разнася. Викан е на "бис" почти всяка вечер. Един от офицерите решава, че с Иван може да донесе на своята част награда от фестивалите за самодейност. Петрушанов не го подвежда и печели първия си актьорски приз. След казармата кандидатства във ВИТИЗ и е приет. Така актьорството става негов живот.

"Най-големият подарък, който съм получавал, са именно онези съдбоносни два билета за театър. Две хартийки, които останаха самотни след една любовна разлъка и промениха моя живот", признава българският Дядо Коледа.

 

Подаръците за властта:
Първанов отива посланик

"Ако имах възможност да подарявам подаръци, както моя колега Дядо Коледа от Лапландия, щях да пратя президента Първанов посланик в някоя страна. Има подходяща квалификация", казва Петрушанов. Той е подготвил изненади и за други важни държавни мъже. - Бойко Борисов щеше да получи възможност сам да избере народ, който да управлява - нали се оплака, че в България материалът му е лош. Най-лесен е Симеон Дянков. Той ще се зарадва само на голям чувал, пълен с дебели пачки. Ахмед Доган бих зарадвал с един том български народни приказки, да си ги чете край камината в сарая", обяснява актьорът.

 


Остарява за любимата си роля

Иван Петрушанов буквално остарява на сцената за ролята в своята любима постановка.
Спектакълът се нарича "Пеперудите са свободни". Играхме го повече от 10 години и винаги залата беше пълна.
"Спряхме го не защото зрителите намаляваха, а защото ние, актьорите, остаряхме. Вече наближавах 40 години, а трябваше да играя роля на 20-годишно момче - няма как да стане. Въпреки това на улицата са ме спирали хора, които казват: "Вие сте актьорът от пеперудите." Сега е лесно да станеш популярен с реклама, която се върти по всички телевизии. Но да си известен, с театрална постановка. За мен това беше огромно признание", казва Петрушанов.

 

120 души работят за клипа

Повече от 120 души са участвали в работата по коледния клип на "Кока-Кола". Част от снимките са правени в дома на водещата от БТВ Наталия Симеонова в Панчарево. Част от кадрите са заснети още през май.
Жителите на квартала с изненада видели, как в дните около Гергьовден в двора има две педи сняг, а къщата на Симеонова е украсена като за Коледа.
Клипът с българските актьори ще обиколи над 90 държави по целия свят и ще бъде видян от милиони зрители в най-гледаното телевизионно време.

Актьорът демонстрира как е изиграл ролята на кастинга.
Актьорът демонстрира как е изиграл ролята на кастинга.
Иван Петрушанов в едно от театралните му превъплащения.
Иван Петрушанов в едно от театралните му превъплащения.
Георги Първанов
Георги Първанов
Наталия Симеонова
Наталия Симеонова
Актьорът позира във фоайето на "Малък градски театър зад канала", където играе.
Актьорът позира във фоайето на "Малък градски театър зад канала", където играе.