Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ТАНДЕМ: Янко Бачев (вдясно на снимката) на лекция на Александър Дугин в Скопие.
ТАНДЕМ: Янко Бачев (вдясно на снимката) на лекция на Александър Дугин в Скопие.

Бивш агент на спецслужбите, днес крайнодесен лидер и партньор на идеолога на Евразийския съюз Дугин, той се бори срещу новото име на Македония и за откъсването на страната от ЕС

Бившият агент на македонските спецслужби Янко Бачев днес е начело на набиращата все повече сила опозиция в страната. Моделирал партията си "Единна Македония" по подобие на "Единна Русия" на Путин, той до такава степен й подражава, че дори емблемата й е в руски мотиви и цветове, само че руската мечка е заменена с лъв.

"В офисите на партийния му щаб руското знаме украсява ъгъла на заседателната зала. Звъннете на мобилния телефон на Бачев, и ще чуете руския химн" - така кореспондентът на "Дейли бийст" Анна Немцова описва новия проруски радикален политик в Македония - един от "многото приятели на Путин, разрушаващи Европа".

"Нашето бъдеще е с Евразийския съюз на Путин, този алианс е много по-подходящ от НАТО" – казва Бачев пред журналистката. - И допълва, че Русия го привлича с православната религия, традиционните ценности и не се притеснява, че критиците му го наричат

агент на Кремъл

За биографията на Янко Бачев не може да се намери почти нищо в интернет. Има няколко публикации, от които става ясно, че е професор в Международния славянски университет "Г. Р. Державин" в гр. Свети Никола, Македония, който е в постоянно сътрудничество с едноименния Тамбовски държавен университет на Руската федерация.

През януари т.г. Бачев прекръсти малката си политическа партия "Народно движение на Македония" в "Единна Македония" и се обяви за радикален поврат в стратегическата ориентация на страната – прекратяване на преговорите за членство в ЕС и НАТО, стратегически съюз с Русия и членство в Евразийския икономически съюз.

Определят партията му като крайнодясна, мнозина твърдят, че е финансирана от руснаци. Позициите му съвпадат с интересите на Москва, която се бори за влияние на Балканите и се опитва да спре интеграцията на страната в НАТО и ЕС. "Опасността от пътя към ЕС и НАТО е очевидна... Македония трябва да намери съюзник, на който да разчита, да запази името си, езика и идентичността си" – казва Бачев в интервю пред изданието "MAKЕДОНИЈА 365". - И допълва, че предстоят промени във влиянието и политическите игри между големите световни сили Америка и Русия, процес, в който ще надделее Русия.

"Затова е нужен стратегически съюз с руснаците" – мотивира се Бачев. Изказването му прилича на едно от последните изказвания на Александър Дугин, неофициален съветник на Путин, философ и основател на Международното евразийско движение: "Над малката православна славянска страна Македония са надвиснали облаци.

Източна Европа сама пада в ръцете ни

– време е да създадем съюз на православни държави."

В началото на годината радикалният руски националист и идеолог на неоевразийството, което призовава към създаване на свят с повече полюси в противовес на Запада и използва православието като инструмент в хибридната война, дойде в Скопие по покана на Бачев.

По време на дискусията Дугин посъветва македонците да приемат варианта "Евразийски икономически съюз". "Македония - заяви той, трябва да мисли не за членство в ЕС, който се разпада, а за някакъв нов Балкански съюз".

Последното не е нова теза на Дугин. Тя се лансира от създаването на Евразийския съюз през 2011 г. не само в Македония. Бодигард на Бачев раказва пред "Политико", че по време на лекцията си в Скопие на Дугин са му задали въпрос как сънародниците му биха отговорили на предложение за промяна на името на Русия.

“Ще ги убием” – казал Дугин.

Близкият му сътрудник Леонид Савин изнесъл лекции пред специално подбрани привърженици на Бачев как да действат, след като партията вземе властта на следващите избори. Основната цел на "Единна Македония" тази година беше бойкотът на референдума за смяната на името й, така че да гласуват по-малко от 50% от избирателите.

Бачев твърди, че ако дойде на власт, ще има "чистка на предателите". Според медиите

сред тях са и хората с български паспорти.

След като министрите на външните работи на Гърция Никос Кодзиас и на Македония Никола Димитров подписаха споразумението за новото име на страната - Република Северна Македония, пред парламента в Скопие избухнаха протести, организирани чрез социалните мрежи. По данни на македонската организация Investigative Reporting Lab, в туитър и фейсбук са се появили хиляди фалшиви акаунти с хаштаг #Bojkotiram".

Лидерът на опозиционната македонска партия "Единна Македония" Бачев е начело на протестите, качен върху брониран полицейски джип.

Той развява знамето на Русия и традиционното македонско знаме. Полицаите трудно го свалили от патрулката.

В протестите около 2000 поддръжници на няколко националистически движения, с част от които Бачев е подписал "Меморандум за стратегическо сътрудничество", и футболни фенове замерят полицаите с бомбички и камъни и се опитват да пробият кордона, за да нахлуят в сградата на парламента. Премиерът Зоран Заев обвини за протестите руския олигарх Иван Савидис, живеещ в Гърция, финансирал радикални националистически групи и футболни хулигани.

На 5 ноември македонските медии съобщиха, че лидерът на "Единна Македония" получил заплахи по интернет и отишъл в полицията. МВР съобщи, че ще излезе с информация след приключване на разследването, провеждано от Отдела по киберпрестъпления.

Всъщност Бачев е елемент от голямата руска политика на Балканите. С промяната на политическия климат при президента Владимир Путин неоевразийството се пренася от периферията към политическия мейнстрийм.

Сред съюзниците

на Путин в Европа

са Бачев, лидерът на босненските сърби Милорад Додик, президентът на Сърбия Александър Вучич и унгарският лидер Виктор Орбан, пише "Дейли бийст". Лидерът на руската опозиция Дмитрий Гудков твърди пред изданието: "Путин не предлага идеология. Той се опитва да купи повече съюзници". Според Милица Джурджевич, лидер на партията "Заветци", "Балканите са политически приоритет за Москва, след като Черна гора се присъедини към НАТО".

Независимо от твърденията на Бачев и други опозиционни лидери, че Западът ще отнеме историята и идентичността на Македония, правителството в Скопие инициира промяна на името. Междувременно Атина, която традиционно има добри отношения с Москва, изгони двама руски дипломати за подкопаване на националната сигурност на Гърция.

Идеологът срещу Запада Дугин смята, че тези неуспехи в голямата игра на Русия са незначителни. "Гърците са наши братя, ние ще ги убедим да се присъединят към (Евразийския съюз), тъй като във всеки момент Европейският съюз може да ги изгони или те сами да го напуснат, което би било правилното" - казва той.