Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В германската армия има мрежа от крайнодесни активисти, които споделят конспиративни теории и се подготвят за края на света. Те подготвяли убийства на видни политици и граждански активисти.

Списанието стига до тези изводи след разследване, което започва след ареста на войника Франко А. миналата година. Той е обвинен в тероризъм, у дома му са открити гранати и списъци с имена на политици, които е трябвало да бъдат убити. Въпреки това съдът във Франкфурт свали обвиненията в тероризъм, тъй като нямало достатъчно доказателства за това.

В армията има групировка, която поддържа контакти със съмишленици в спецчастите, и които са обсъждали многократно в свои чатове убийствата на определени политици. Говорят за “Деня Х”, в който е трябвало да извършат убийствата, пише списанието. Намеренията им не се изчерпват само с разговорите. Те имат и

тайни депа, в които

съхраняват оръжия

и муниции. Те са свързани с прочутия Франко А. – войник от парашутната дивизия, който водел двойствен живот и се представял за бежанец, подготвяйки терористични удари срещу видни политици, сред които сегашния външен министър Хайко Маас и бившия президент Йоахим Гаук, както и представители на левицата. Франко А. се представил за бежанец от Сирия и планирал, като извърши убийствата, всички да смятат, че те са дело на бежанец. Той бе заловен миналата година в Австрия, където опита да мине през летищната проверка с оръжие и муниции.

В разследването става ясно още, че следствието срещу Франко А. и неговите съмишленици в армията е било умишлено проваляно от 42-годишен офицер от военния контрашпионаж. Срещу него е заведено дело в Кьолн. Офицерът предупреждавал колеги от спецчастите, че срещу тях се подготвя разследване, и така им помагал да прикрият важни улики.

Списанието разкрива и че са съществували няколко различни чат-групи, в които плановете си са обменяли висши представители на полицията и на армейските спецчасти. Те били администрирани от сержанти. Един от тях е и ръководител на обединение на елитните солдати с името “Унитер”. Същият обаче е бил смятан за информатор на контрашпионажа и единствен техен източник за крайнодесните настроения в армията. “Фокус” съобщава, че нито едно от тези разкрития, по които контрашпионажът работи вече повече от година, не е докладвано на парламентарните групи, което е грубо нарушение на законите.

Разкритията стават в момент, в който конфликтът по повод подозренията в крайнодесен тероризъм между армията и военната министърка Урсула фон дер Лайен се задълбочи. Г-жа Дер Лайен обвини ръководството на армията, че не обръща достатъчно внимание на подобни случаи от грешното разбиране за солидарност. Оказа се, че сигнали за вижданията на Франко А. е имало още при магистърската му работа, която въпреки силно националистическия си характер е била приета. Висши военни отхвърлиха критиката на Урсула фон дер Лайен, а тя нареди да се обискират всички казарми за нацистки символи и знамена, което още повече изостри отношенията. Открити бяха 400 реликви, но не всички свързани с Вермахта. Според статистиката в Бундесвера за последните 10 години е имало 100 уволнения на военни, обвинени в крайнодесни и националистически възгледи. Военното министерство подготви ново изследване за нагласите на военнослужещите, което трябваше да се извърши от криминолога Кристиан Пфайфер. То обаче бе прекъснато без обяснения.

Дали разкритията, че висш офицер от контрашпионажа е заличавал следи и е пречел на следствието, и дали статията на списание “Фокус” ще извадят отново темата наяве и

как ще се развие

конфликтът между

армията и министърката,

предстои да се види в следващите месеци. Урсула фон дер Лайен в момента е притисната до стената от друг скандал. Тя бе обвинена, че е наела мрежа от съветници, които получават свръхвисоки хонорари. Става дума за сума от 300 милиона евро, която консултантски фирми трябвало да получат, за да направят оценка на оръжейните нужди на Бундесвера.