Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Фридрих Мерц Снимка: Ройтерс
Фридрих Мерц Снимка: Ройтерс

Германската канцлерка Ангела Меркел няма да се кандидатира отново за лидер на християндемократите, както възнамеряваше да направи. Заради резултатите от изборите в Хесен обаче тя е променила решението си. Това съобщиха нейни съпартийци.

За поста й вероятно ще се кандидатира Фридрих Мерц – един от най-отявлените й съперници от времето, в което на власт бе Шрьодер, а Мерц оглавяваше парламентарната фракция на тогава опозиционния ХДС. Той бе смятан за един от най-вероятните бъдещи канцлери, но загуби съревнованието с Меркел и изчезна от политиката за близо десет години. Мерц вече е провел разговори в Брюксел, в които е заявил намерението си да оглави ХДС, ако партията иска това и той бъде избран.

Меркел пък вече е информирала президиума на християндемократите за решението си да не се кандидатира за нов мандат. Тя неведнъж е заявявала, че постът на лидер на християндемократите и канцлерската длъжност са свързани и затова не желаеше да ги разделя. Отказът й от председателството в ХДС означава най-вероятно и че тя няма да се бори за следващ канцлерски мандат, което поставя началото на борбата за нейното наследство в ХДС. На конгреса на партията през декември християндемократите ще избират нов лидер за първи път от 18 години.