Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Според директора на ОДМВР – Русе Теодор Атанасов обстановката в ромските квартали е спокойна. Снимки: Авторът
Според директора на ОДМВР – Русе Теодор Атанасов обстановката в ромските квартали е спокойна. Снимки: Авторът

Според полицията обстановката е спокойна, жандармерия е пристигнала на помощ на силите на реда

„През нощта в двете ромски махали на Русе – кварталите „Траккцията” и „Селеметя”, имаше засилено полицейско присъствие. Оперативната обстановка е спокойна, не са постъпвали сигнали за инциденти, нарушения на обществения ред и престъпления.” Това заяви на извънреден брифинг в 8 часа сутринта в петък директорът на ОДМВР – Русе старши комисар Теодор Атанасов. „През деня ще продължи засиленото полицейско присъствие в двата ромски кватрала. В Русе пристигнаха сили и средства на Дирекция „Жандармерия”, които ще се включат активно в мероприятията по охрана и опазване на обществения ред”, допълни Атанасов. Според шефа на русенската полиция, при тях не са постъпили сигнали за наранени хора, за пострадали граждани и имущество. „Смятам, че ситуацията е овладяна и няма напрежение”, уточни Теодор Атанасов. Според него няма задържани лица, а полицията проучва участниците в рокерския поход в ромските квартали. „В момента нямаме инндикации за предстоящи нарушения на обществения ред. Всички мероприятия, които е било необходимо да се извършат, с оглед опазване на обществения ред са извършени, обстановката е спокойна и е под контрол”, заключи Атанасов и отказа да коментира, дали обстановката в Русе не бе преекспонирана от някои медии. „Това може да се каже на по-късен етап”, каза директорът на ОДМВР-Русе. Засиленото полицейско присъствие е свързано и с очакваното закриване на моторджийския сезон в събота, когато в Русе се очакват над 100 членове на различни клубове от страната. Полицията ще извърши проверка и на тези рокери, които са били укрили номерата на своите машини.

Полицаи от дирекцията в Русе споделиха пред „24 часа” своето недоумение от репортажа по една от националните телевизии, където чули коментара на репортера в ефир, че в кватрал „Тракцията” няма патрулки, а те са се намирали наблизо и дори са слушали думите на журналиста.

Изненадващото посещение на рокери в двата цигански квартала на Русе в четвъртък вечерта стресна техните обитатели, но предизвика различни коментари сред русенци. Стана ясно, че наранени хора, или нанесени щети няма. „Ами не е лошо да се стреснат и да започнат да си плащат тока и водата”, подхвърляха на улицата хората от Русе.

Мъже с мотоциклети нахлуха в четвъртък вечерта в русенския ромски квартал „Тракцията“, където напоследък е живял за последно Северин Красимиров. Според очевидци, един от хората тук е пострадал, а останалите са били на нокти, страхувайки се да не бъдат нападнати. Екшънът започнал около 18.30 часа, когато рокерите нахлули н „Тракцията” и тръгнали да търсят къщата на лелята на Северин. Един от циганите в кварталната кръчма извадил телефона си, за да снима мотористите. Той бил ударен, но не е пострадал сериозно. Счупен е телефонът му. Заради моторджиите, от къщите излезли над 30 цигани, за да бранят семействата си. Някои се канели дори да евакуират близките си и да ги откарат в града. До сблъсъци с рокерите не се е стигнало и в посетения след това друг ромски квартал „Селеметя“, където всъщност е живяло семейството на Северин. Според очевидци, предупредени по телефона, някои от ромите дори са грабнали брадви, лопати и дори ятагани, за да се защитят от моторджиите. В двата квартала бяха изпратени допълнителни полицейски сили и жандармерия. Стана ясно, че мотористите са били от различни клубове. Те заявили първоначално, че искали да направят обиколка, за да изразят своето отношение към извършеното убийство.