Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Данъкът за старите коли се вдига с въвеждането на екокомпонент от следващата година.
Данъкът за старите коли се вдига с въвеждането на екокомпонент от следващата година.

Тристранката одобри промените в данъчните закони

След двучасово заседание в понеделник, Националният съвет за тристранно сътрудничество с пълно единодушие одобри пакета данъчни закони, предложен от финансовия министър Владислав Горанов.

Още тази седмица промените в закона за корпоративното подоходно облагане, с преходните и заключителни разпоредби на който се правят поправки и в закона за облагане на доходите, за местните данъци и такси, за ДДС, за счетоводството, влизат в МС.

Най-обсъжданата тема от социалните партньори бе новата методика за облагане на колите. Тя ще вдигне с 30% налога за 15-годишните автомобили, а за по-старите - над 20 г., с 50%.

Според КТ “Подкрепа” по-високата данъчна тежест ще засегне между 2,5 и 3 млн. автомобила у нас, които са над 10-годишни, а собствениците им са с по-ниски доходи.

По втората болна тема - за отпадането на 50% облекчение за основно жилище, записана в Закона за местните данъци и такси, бе решено текстът да остане, тъй като така се пресичат данъчни измами. Собственици с повече жилища в различни градове ги обявявали за основни жилища и така пестяли от налог, мотивира се министър Горанов. По време на дебатите синдикалистите отново потърсиха подкрепа и за въвеждането и на необлагаем минимум, но и догодина такъв няма да има.

От 2020 г. служебните бележки, които работодателите издават на служителите си, за да ги приложат към данъчните си декларации, отпадат. Идеята е на БСК и получи подкрепа от социалните партньори. Всъщност тя е предвидена от експертите на социалното министерство и фигурира в проекта на закона за облагане доходите на физическите лица.

Съветът прие искането на бизнеса да се вдигне прагът за оборота на фирмите, които подлежат на задължителен финансов одит и така да се намали техният брой. В момента този праг е 4 млн. лв. Предложение за удвояването му ще бъде внесено на първото заседание на МС тази сряда.

Пред социалните партньори финансовият министър Владислав Горанов подчерта, че вдигане на данъчни ставки не се очаква до края на този мандат. Плоският данък от 10% за доходите на физическите лица и за фирмите остава. Няма да има и диференцирани ставки по ДДС, каквито предложения има.