Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Десислава Кулелиева
СНИМКА: Десислава Кулелиева

Сегашният модел и структура на полицията не работи, трябва да бъде сменен с мобилни жандармеристки управления по селата. Така ефективно ще се противодейства на битовата престъпност, каза на националното съвещание на МВР главният прокурор Сотир Цацаров. Той обясни, че така ще се противодейства ефективно на престъпността. Той посочи, че сегашният модел е бил отправен за едни други времена, които отдавна не съществуват.

Той поиска и национален институт по криминалистика да спре да бъде научен институт. Трябва да ни лаборатории с експертизи, а не наука, за да върви разследването, обоснова се Цацаров. Затова той поиска НИК да бъде с централа в София и изнесени лаборатории в провинцията. Причината - на места забавените експертизи, поради липса на експерти, бавели разследването.

Друг модел на разследване, според Цацаров, трябва да има и за престъпления, извършени от полицаи. Те са близки с реалните прокурор и съдии, което води до масови отводи, заключи обвинител №1. 

Той бе критичен към реакцията на прокуратурата за катастрофата в Бяла Слатина, при която пиян блъсна дете. Тежки критики Цацаров отправи към икономическа полиция. 

Тя не вършела добре работата си, разработката за контрабанда и други икономически престъпления, идвали само от ГДБОП и ДАНС, посочи главният прокурор.