Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ИЗМАМНИК: Рууни хитро преметна съдията Райли.
ИЗМАМНИК: Рууни хитро преметна съдията Райли.

 

"Рууни е мръсен плъх!" Това е написано с големи букви на първата страница в. "Сън", най-тиражният вестник на Острова. Изданието, което излиза в над 4 милиона копия, е разграбено като топъл хляб на 25 октомври 2004 година.


Ден по-рано "Манчестър Юнайтед" побеждава "Арсенал" с 2:0. Това слага край на уникалната серия от 49 мача без загуба на "топчиите". Уейн Рууни печели дузпа за своите с грозна симулация. Снимките не оставят и най-малко съмнение за измамата. В края на срещата, когато "Арсенал" тръгва да изравнява, Рууни вкарва втори гол. Този път редовен. Това слага край на триумфалната поредица на отбора на "Арсенал", спечелил си прозвището "Непобедимите".


В предишния сезон "Арсенал" е спечелил титлата по безапелационен начин. Без да допусне нито едно поражение. Рекорд, който едва ли скоро ще бъде подобрен.
По ирония на съдбата на фаталния 13-и ден от декември "Манчестър Юнайтед" отново посреща "Арсенал" на "Олд Трафорд". Този път "Юнайтед" нямат нито една загуба от началото на сезона. Идеална възможност за Венгер, треньора на "топчиите", да си отмъсти на Рууни.


Всъщност нападателят има навик да докарва кошмари на френския мениджър. Още като играч на "Евертън" той вкарва фантастичен гол, за да спре поредица от 30 мача без загуба за "топчиите".
Сега мачът между "Юнайтед" и "Арсенал" отново е ключов. Въпреки че до края на сезона има още много мачове, директните сблъсъци почти винаги са били решаващи за титлата накрая. "Ако искаме да завършим първи, трябва да печелим срещу "Арсенал" и "Челси". Тези срещи ще покажат дали имаме сили да го направим", казва сър Алекс Фергюсън.


Това е голямата мечта на упорития шотландец. Той иска отборът му да спечели за рекорден, 19-и път титлата преди да се оттегли. В момента "Юнайтед" и "Ливърпул" делят върха с по 18 трофея. "Искам да сваля "Ливърпул" от техния шибан трон", споделя не особено дипломатично Фергюсън в своя биографична книга.
В момента отборите са на върха в класирането, което прави сблъсъкът между тях още по-важен. И двата тима ще трябва да се справят без свои ключови играчи. За "Манчестър Юнайтед", най-вероятно ще отсъства Рио Фердинанд. "Арсенал" ще трябва да се справят без своя лидер Сеск Фабрегас.

Венгер даде известна надежда на феновете, че испанецът все пак може да излезе на "Олд трафорд". "Сеск тренира на облекчен режим и вероятността да се възстанови до понеделник е 50 на сто. Не искам да рискувам здравето му и ако не е напълно готов, няма да го пусна в игра", заяви мениджърът. Добрата новина, е че Ван Перси може да се върне за дербито. Това дава основание за оптимизъм на феновете на "Арсенал". Нападението на лондончани се представя блестящо в последните мачове. Победата като гост над "Астън Вила" с 4:2 за пореден път показа, че когато върви играта на Росицки, Аршавин и Шамак, няма защита, която да ги спре. От друга страна, отбраната на "топчиите" отново допусна леки голове. Вратарският пост също е проблематичен. Фабиански е способен да спаси уникални положения и след това да допусне идиотски гол във вратата си.


В "Юнайтед" голямата въпросителна е как ще се представи Димитър Бербатов. Българинът не успя да вкара първия си гол в Шампионската лига срещу "Валенсия" във вторник. Пропусна няколко удобни положения, което отново навя мрачни мисли в главите на почитателите на "Юнайтед". "Бербатов можеше отново да вкара пет гола", каза Фергюсън след двубоя с испанците.


Преди феноменалните пет гола срещу "Блекбърн" Бербо не бе вкарвал в 10 мача. Постоянство в играта е това, което най-много му липсва. Но българинът вече е вкарвал във вратата на "Арсенал" и може отново да се превърне в печелившия жокер за отбора си. Там ще бъде и Уейн Рууни, който едва ли ще се поколебае пак да легне за дузпа, ако от това ще зависи победата на отбора.


Освен всичко останало, битката за това кой ще стане шампион, както винаги е и за адски много пари. Те не са никак излишни на "Манчестър", който има да плаща огромни дългове, натрупани от американските собственици. Нито на "Арсенал", който все още изплаща новия си стадион "Емирейтс". Въпреки огромният залог едва ли някой ще мисли за тези милиони през 90-те минути на "Олд трафорд".
На Острова футболът все още не се измерва само с финикийски знаци. Гаранция за истински спектакъл са и двамата мениджъри Фергюсън и Венгер. И двамата изповядват нападателния футбол. 

   
"Вярвам, че всичко в живота, когато е добре направено, се превръща в изкуство. Когато четете велик писател, той ви докосва много дълбоко и ви помага да откриете нещо за живота. Всеки ден човек се опитва да превърне живота си в изкуство. И с футбола е така", твърди Арсен Венгер.

 

Венгер: "Алекс Фергюсън трябва да се успокои. Предполагам, че това ще стане само ако ни сложи пред една стена и ни разстреля".

Фергюсън: "Аз съм най-важният човек в клуба. Ако някой играч не разбира това, трябва моментално да напусне отбора"

 Артилеристите с пет победи навън
Нито една загуба няма отборът на "Манчестър Юнайтед" от началото на сезона. Бербатов и компания записаха 8 победи и 7 равенства. "Арсенал" имат 9 победи, 2 равенства и четири загуби. "Юнайтед" е спечелил 7 от осемте си домакински мача и има едно равенство - 2:2 с УБА.
"Арсенал" има 5 победи като гост, две равенства и една загуба от "Челси" с 0:2.

 

 Последен шанс за Анчелоти

Карло Анчелоти има шанс да спаси кариерата си в "Челси", ако успее да спечели домакинството срещу "Манчестър Юнайтед". "Сините" приемат "Юнайтед" веднага след дербито "Манчестър" - "Арсенал".
"Челси" изпуснаха първото място и не могат да намерят точния ритъм в последните мачове. За мястото на италианеца на "Стамфорд бридж" вече започнаха да се въртят различни имена. Според английските медии Роман Абрамович е готов да позлати треньора на "Барселона", за да го доведе на Острова.
Карло се издъни лошо в последния двубой срещу "Евертън". Първо отборът му поведе от спорна дузпа, а след това допусна изравняване в края на срещата. На всичко отгоре гостите можеха да си тръгнат и с трите точки. Пропуски в последните минути лишиха "карамелите" от победа.

"Любимец" на Батков разби "топчиите"

Марк Райли е съдията, който даде дузпа за "Манчестър Юнайтед" през октомври 2004 г. Райли свири безобразно през целия мач и позволи на двата отбора да вършат безумни нарушения, без да ги санкционира. "Арсенал" го обвиняват, че е спестил червени картони на поне двама от "Юнайтед".
С дузпата, която само той видя, спря рекорда на "топчиите". За такива случаи Венгер има своя философия: "Когато си мениджър на "Арсенал", ако загубиш мач, когато се връщаш у дома, си като болен. После се сещаш за всички семейства, чийто уикенд е съсипан по същата причина. Така че усещаш това бреме, тази отговорност. Понякога е добре да го игнорираш и да бъдеш малко по-егоистичен, защото ако дълбаеш прекалено много в тази насока, може да полудееш!"
Райли се изгаври и с "Левски" в мач за "Лига Европа" с Шалке. Англичанинът даде измислен червен картон на Бардон и на практика предреши изхода на мача. "This british homosexual broke the game*", изригна на английски президентът на "Левски" Тодор Батков.
* (Този британски хомосексуалист разби играта.)

 

Рекорди

."Ливърпул" и "Манчестър Юнайтед" с най-много титли - по 18.
. Най-много победи в един сезон за Висшата лига - "Челси" с 29 победи.
. Най-много победи като гост в сезон от Висшата лига - "Челси" с 15 победи.
. Най-много равенства във Висшата лига - "Нюкасъл" и "Астън Вила" с по 17 ремита в сезон.
. Най-много точки в сезон с 38 мача - "Челси" с 95 точки.
. Най-много точки в сезон с 42 мача - "Манчестър Юнайтед" 92 точки.
. Най-стар играч - Джон Буридж 43 години и 162 дни, играл в срещата "Манчестър Сити" - "Куинс Парк" на 14 май 1995 г.
. Най-бърз гол за резерва - Никлас Бентнер вкарва 6 секунди след влизането си в игра за "Арсенал" срещу "Тотнъм" на 22 декември 2007.

 

Статистика за срещите "Манчестър Юнайтед" - "Арсенал"

Мачове - 160

"Манчестър Юнайтед" - 65 победи
Равенства - 38
"Арсенал" - 57 победи

На "Олд трафорд"
Мачове 80
"Манчестър Юнайтед" - 45 победи
Равенства - 21
"Арсенал" - 14 победи


Последните 10 мача

"Манчестър Юнайтед" - "Блекбърн" 7:1
"Манчестър Юнайтед" - "Уигън" 2:0
"Астън Вила" - "Манчестър Юнайтед" 2:2
"Манчестър Сити" - "Манчестър Юнайтед" 0:0
"Манчестър Юнайтед" - "Улвърхямптън" 2:1
"Манчестър Юнайтед" - "Тотнъм" 2:0
"Стоук сити" - "Манчестър Юнайтед" 1:2
"Манчестър Юнайтед" - УБА 2:2
"Съндърланд" - "Манчестър Юнайтед" 0:0
"Болтън" - "Манчестър Юнайтед" 2:2


"Астън вила" - "Арсенал" 2:4
"Арсенал" - "Тотнъм" 2:3
"Евертън" - "Арсенал" 1:2
"Улвърхямптън" - "Арсенал" 0:2
"Арсенал" - "Нюкасъл" 0:1
"Арсенал" - "Уест Хям" 1:0
"Манчестър сити" - "Арсенал" 0:3
"Арсенал" - "Бирмингам" 2:1
"Челси" - "Арсенал" 2:0
"Арсенал" - УБА 2:3

Арсен Венгер
Арсен Венгер
Майк Райли
Майк Райли
Карло Анчелоти
Карло Анчелоти
Алекс Фергюсън
Алекс Фергюсън