Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жители на силистренски села колят прасетата заради риск от зараза.
Жители на силистренски села колят прасетата заради риск от зараза.

Кметът Юлиян Найденов предупредил, че ако не се спази заповедта, животните ще бъдат евтаназирани

В силистренските села започна масовото клане на прасета. Кметове звънят и горещо препоръчват на стопаните да теглят ножа на животните и да си приберат месото във фризерите, за да не се стигне до умъртвяване и загробване, ако болестта стъпи в района.

Над 1900 са

прасетата в

Силистренско,

регистрирани

в над 960

частни двора,

които трябва да минат под ножа. От агенцията по безопасност на храните в Силистра твърдят, че 100% са регистрираните домашни прасета.

“Все още не сме в опасната зона, но е по-добре месото да остане за консумация на хората, докато е време”, коментира областният управител на Силистра Ивелин Статев.

Мерките са превантивни, за да не тръгне заболяването в цяла България. Затова се правят и кланетата по домовете, заяви Кристиян Якимов, ветеринарен специалист от Тутракан. Според него опасна е ситуацията в зоната от 3 км при регистрирано огнище на болестта. Там ще бъдат избити всички животни.

В 10-километровата зона пък ще бъде спряно движението на животни поне за 2-3 месеца, докато се установи, че няма нови болни прасета.

Затова е и превантивното клане по домовете, за да могат хората да си усвоят месото, а и така се прочиства ивица в пъти по-голяма от 10 км, допълни Якимов.

На практика пълен контрол над всичко не може да бъде направен.

Болестта се

пренася чрез

фуражи, храни,

подметки на

обувки,

дрехи, гуми

на колите.

Селските кметове в Силистренска община са предупредили всички частни стопани да вземат мерки. Разпореждането дошло с обаждане от общинския кмет Юлиян Найденов, че ако не се заколят прасетата, ще минат да им ги вземат за евтаназия, заяви кметът на Сребърна Георги Иванов. Някои са взели присърце препоръките, други са започнали да се тюхкат, разказва кметицата на Ветрен Иванка Славова.  

И въпреки това в повечето от домовете Коледата е дошла въпреки неприятното усещане да се коли прасе в тези горещини, коментира Любен Сивев, кмет на Кайнарджа.

Атанаска Димитрова от Ветрен разказва, че на майка ѝ станало мъчно за прасето - наддавало добре и го заклали на 120 кг, а до декември е щяло да стигне 200. За тях това е загуба. Принудили се да вземат и фризер назаем, за да има къде да го приберат. Нов фризер ще купува Донка Михайлова. Наличните били пълни с 50 кг риба, а жената не иска да я изхвърля.

И вместо да правят лютеница, топят мас и вместо печени чушки ядат кебап и джумерки днес.  

Правят джумерки (пръжки), а месото слагат във фризери.
Правят джумерки (пръжки), а месото слагат във фризери.

А иначе дезинфекцията по граничните пунктове продължава. Издадена е заповед, която да ограничава достъпа на мераклии за гъби и билки в районите около големите свинекомплекси в Силистренско.

Ловните дружинки пък са изкопали по места ями в готовност, ако се наложи, да се загробват животни.

36 старозагорски села вземат същите мерки

ВАНЬО СТОИЛОВ

Разумно е собствениците, които нерегламентирано отглеждат прасета, да пристъпят към тяхното клане, препоръчаха от областната епизоотична комисия в Стара Загора на стопаните от 36 села в общините Стара Загора, Опан, Гълъбово и Раднево, които се намират в 10-километровата зона до промишлени свиневъдни обекти.

Мярката цели да намали популацията от прасета, а с това и вероятността от появата и разпространението на болестта африканска чума в района, обясниха от комисията.

На практика всички стопани с по 1-2 прасета в дворовете си отглеждат животните нерегламентирано - в смисъл, че не ги регистрират официално, обясниха ветеринари.

На хората обаче мярката не се харесва, тъй като горещото време не е подходящо за свинското клане - месото се разваля бързо.

Наред с драстичната мярка за клането на прасета по никое време комисията задължи кметовете и кметските наместници на 36-те села заедно с регистрираните там ветеринарни лекари да разяснят, че в тази зона заради обстановката започват да се прилагат изискванията, описани в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Това на практика означава стриктна забрана за отглеждане, придвижване или транспортиране на животни, на които не е извършена официална идентификация, както и на прасета, на които не са изпълнени мерките, предвидени в програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните.

Хората ще бъдат предупредени, че при установяване на нарушения официалните ветеринарни лекари незабавно трябва да уведомяват писмено директора на областната дирекция по безопасност на храните, който издава разпореждане по образец за отнемане на животните в полза на държавата или за умъртвяването им на място и насочването им за обезвреждане в обект за обезвреждане на странични животински продукти.

Забраняват домашни суджуци и маринована сланина

ДЕВОРА НЕДЯЛКОВА

От прясното месо, добито за лична консумация, не трябва да се произвеждат луканки, суджуци, наденици, маринована сланина и други продукти.

Това гласят съвети на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за ограничаване на заболяването с африканска чума по свинете.

“От нея не могат да бъдат засегнати хора, но в резултат на наложителните рестрикции икономическите последици за отраслите “Свиневъдство” и “Месопреработка” могат да бъдат значителни”, съобщиха от БАБХ. Ако преди да заколят свиня, стопаните забележат симптоми като загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани движения, кървава диария или видими подкожни кръвоизливи, незабавно да уведомят ветеринарен лекар и да спрат с обработката на трупа. Задължението важи и ако по време на клане се установят кръвоизливи по целия труп, насъбрана кървава течност в корема и гръдния кош, почернял и разширен далак, малки червени петна от кръвоизливи по бъбреците.

Експерите съветват всички участници в клането да предприемат хигиненни мерки, за да не разнесат вируса до домовете си. Домашните свине не трябва да се хранят с отпадъци, включително кухненски, съдържащи остатъци от свинско месо или продукти от свинско месо. Прясното месо и вътрешните органи трябва да се преработят термично заедно с костите до пълно приготвяне (варене, пържене, печене, консервиране в буркани и т.н.).

За органите се посочва, че може да се заравят на дълбочина, която не позволява изравянето им от животни. За сланината е задължително да премине термична обработка като варене или стопяване на мазнините до получаване на пръжки и свинска мас.

“Замразеното свинско месо е потенциален източник на разпространение на вируса, поради което не трябва да напуска дома на собственика”, гласят още съветите на агенцията по храните.

Оттам уточняват, че месото може да се консумира в домашни условия след термична преработка в готвени ястия, печено или варено и др. Но се добавя, че и приготвените ястия не трябва да се изнасят от дома. Опаковките, найлоновите пликове, кутии и др., в които е било съхранявано замразеното месо, също са потенциален източник на инфекция, ако бъдат изхвърляни като битов отпадък.

В случаи на дране на закланите свине добитите кожи също са източник на зараза и трябва да се заровят на дълбочина, която не позволява изравянето им от други животни, или да се предават за унищожаване. Кръвта, стомашно-чревното съдържание и другите отпадъци, негодни за консумация, като нокти, четина, зурли, на мястото, където са заклани животните, се заравят или се предават за унищожаване.

Междувременно стана ясно и, че първите проби, взети в провадийското село Бозвелийско, са отрицателни. Предстоят и втори проби, до 11 септември ще стане ясен резултатът заради дългия инкубационен период.