Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шофьорът Григоров в съда. Снимка ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА
Шофьорът Григоров в съда. Снимка ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Жена, стояща на първата седалка в рейса, който се преобърна край Своге в събота, е разговаряла с шофьора Григор Григоров миг преди автобусът да полети към пропастта в Искърското дефиле. Това казаха от прокуратурата пред Софийския окръжен съд като доказателство, че Григоров е виновен за смъртта на 17-те пътници от автобуса.

Според обвинението Григоров навлязъл в насрещното, правейки десен завой. След това видял 2 коли и завил рязко надясно, преминал през мантинелата и се преобърнал. Тези обстоятелства прокуратурата приема от свидетелски показания на шофьори, които били ударени от автобуса. Това потвърдил и друг свидетел - моторист, който карал зад рейса.

Освен това прокуратурата обяви, че Григоров е карал с превишена скорост и въпреки усложнените пътни условия той не е е намалил.

Адвокатът на Григоров Христо Ботев каза, че обвинението почива на свидетелски показания, а не на експертизи, което е в разрез с практиката на Върховния съд при подобни дела. Защитникът се учуди на свидетелските показания как така клиентът му изпуснал десния завой и влазъл в насрещното, а след това завил и рязко надясно.

Според една от експертизите по делото автобусът най-вероятно е бил технически изправен. Адвокат Ботев коментира, че тахографът, от който прокуратурата установява, че Григоров се е движил с 53 км/ч, не може да даде обективната скорост по време на катастрофата.

"Съжалявам за случилото се и моля за по-лека мярка", каза Григоров, на което съдията Пламен Петков му отвърна: "Какво означава по-лека мярка? Прокуратурата иска за вас домашен арест, но аз мога да наложа и по-тежка - задържане под стража". 

След този кратък диалог между съдия и обвиняем, Петков се оттегли на съвещание.