Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тома Биков СНИМКА: Архив
Тома Биков СНИМКА: Архив

Има версия, че в асфалта на злополучния участък край Своге, където катастрофира автобус и предизвика смъртта на 17 пътници, е имало заменени съставки, най-вероятно варовик. Според Георги Свиленов от БСП това тепърва ще се разяснява. Но когато в програмата на управляващата партия е записано строеж на пътища и магистрали, това е политика. Затова не можем да стоим безучастни, когато хора загиват на пътя по такъв начин и искаме оставка на правителството. Има проблеми с пътната настилка,проблеми с мантинелите, проблеми с движението. Искаме истината да излезе наяве, каза Свиленов.

Според опонента му от ГЕРБ Тома Биков тече разследване, институциите съдействат на правосъдните органи и виновните ще трябва да понесат съдебна отговорност. Не мисля, че залагането на строеж на пътища в програмата на правителството е нещо лошо, каза Биков. "Загиват хора по тези пътища, защото ги правят некачествено", контрира Свиленов.

"Катастрофите са част от нашата действителност", отвърна Биков пред bTV. През последните 10 г. построените пътища и магистрали в държавата са много. Участъкът от "Тракия" за който Кирил Добрев критикува, че е нагънат и от движението по него се хваща морска болест, е строен в периода 2005-2007 г. , уточни Биков.

Според него, ако "Тракия " бе построена до 2009 г. с излишъците, които възлизаха на 2 млрд. годишно, щеше да е друга, допълни още той. Бъдете сигурни обаче, че всеки който има отношение към тази трагедия, ще понесе своята отговорност. Не може два часа след катастрофата да кажем този и този са виновни, каза още депутатът от ГЕРБ.

"Когато 7 пъти министерството на регионалното развитие казва, че участъкът е опасен и за година има 10 катастрофи по него, десетки ранени и един загинал, и ти не правиш нищо по въпроса, какво друго е това , ако не безхаберие", попита Свиленов. Защо ограничението в скоростта от 40 не бе свалена на 30, след като има проблем на пътя, попита още депутатът от БСП.

Пътят с варовика е строен по времето на управлението на БСП, каза Биков. Реакцията на г-жа Нинова към инцидента и яхането на инцидента е груба политическа грешка. Да гледат в собствената си градина какво се случва. Защо чувството за справедливост на г-жа Нинова не проработи в случая с бащата на президента Румен Радев, попита Биков.