Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ТВОРЕЦ: Лазаров създава фигури, които изглеждат като живи.
ТВОРЕЦ: Лазаров създава фигури, които изглеждат като живи.


ЩЕ се строи Музей на комунизма, който ще възкреси духа на Георги Димитров, Тодор Живков, Вълко Червенков и още много други водачи от времето на комунизма, обяви министърът на културата Вежди Рашидов.


Лансирана бе идея в него да се постави изкуствена мумия на Георги Димитров, който  

след смъртта си бе балсамиран

и прекара в мавзолей 41 години. Проектът, който си спечели кодово име "Завръщането на мумията", се заражда 11 години след като тялото на мъртвия шеф на Коминтерна е погребано в Централни софийски гробища.


"Една година работа и 40 000 евро, без да се смята трудът на скулптора. Толкова ще струва изработката на фигура на Георги Димитров, подобна на тези, които са изложени в прочутия музей на мадам Тюсо", казва Стоян Лазаров. Той е единственият българин, признат в световен мащаб за майстор на техника за изработка на съвършено истински фигури. Лазаров е работил в Холандия, където създава удивително точни

копия на световни знаменитости

като Арнолд Шварценегер, Йохан Кройф, Христо Стоичков, Клаудия Шифър, в момента работи върху фигурата на абаносовата красавица Наоми Кембъл. Работя изключително фигури, които преценявам, че си заслужават да бъдат увековечени.

Това са предимно световно-известни личности, които могат да се разпознаят лесно на петте  континента. Фигурите от национален мащаб не са моят приоритет. Изключение би могло да се направи само ако е заложен крупен проект, целящ да изведе родината ни на по-висока международна позиция. Хората, които са се занимавали и се занимаваме с този занаят, сме малко. Ползват се различни техники, като моята е уникална. Защото използвам

материал, който сам съм създал

 казва Лазаров.
Още през 2002 г. той започва да изпитва различни съставки, от които да създаде подходящ материал за фигурите. След година стига до идеалната комбинация. От различни компоненти прави т.нар. дървена "глина". С нея успява бързо да моделира и обработва.


"Нямаше други в света, които да работят с такъв материал. Това ми даваше неочаквано голяма преднина - бях единствен. Освен всичко останало, проблема със здравината и дълготрайността го бях разрешил", разкрива част от тайната си Лазаров.
Скулпторът изчислява, че за да се направи перфектно копие на Георги Димитров, ще бъдат необходими много усилия. Проблемът е, че няма как да се вземе отливка от лицето на модела. Трябва да се работи по снимка, което затруднява работата.

Дори най-малките детайли са от значение

за да може да има прилика между оригинала и фигурата. Най-важно е лицето. В началото се прави много по-едро от това, което има истинският човек. След това бавно се маха пласт след пласт. Работя с истински коси. Така, че трябва да се намери човек, от когото да ги взема, за да ги присадя на главата на новия Димитров", разкрива Лазаров.


Засега в Министерството на културата не са наясно с бюджета, който трябва да се отдели, за да се реализира идеята на Рашидов. Разчистват се помещения, които да се използват за експозиции от времето на комунизма. "В хранилищата на национални галерии и на институти в София и страната се намират ценни произведения, свързани като тематика с този период. Експозицията е още в проект. Ще бъдат създадени работни групи от музейни експерти, представители на творчески съюзи и специалисти, за да се изгради конкретният план. В двора на сградата

съществува бетонен бункер

 и се обсъжда въпросът за включването му в експозицията. Има идея вместо да се дават средства за събарянето му, вътре да се създаде обстановка, наподобяваща отчасти бившия мавзолей на Георги Димитров. Има и предложение в околното пространство да бъдат изложени и съхранени паметници от периода след Втората световна война до 10 ноември 1989 г. Това предстои да се обсъди на експертно ниво", обясняват от Министерството на културата.


Според специалисти един такъв музей много бързо може да върне вложените средства. В много страни от Източна Европа има подобни експозиции, които се радват на огромен интерес, особено от западни туристи. Пред

мавзолея на Ленин

 в Москва и до днес има опашки от гости на руската столица, които искат да зърнат мумията на Владимир Илич Ленин.


България също е богата на паметници от времето на комунизма. Един от най-известните е червената петолъчка от покрива на Партийния дом, за която се говореше, че е направена от истински скъпоценни рубини. На 4 октомври 1990 г. звездата е свалена с хеликоптер и отнесена в неизвестна посока. Твърдеше се, че е била продадена веднага след това  за много пари. По-късно

откриват червена петолъчка

изхвърлена като непотребна вещ на бунище, и без никакви скъпоценни камъни. Скептиците са убедени до днес, че тя е менте, а оригиналът с рубините вече е собственост на богат колекционер.


Мозъкът на вожда пазен в стъкленица

МОЗЪКЪТ на Георги Димитров е бил изваден след смъртта му и запазен в стъкленица. В началото на 90-те години е извадена на бял свят, за да се направят допълнителни изследвания за причината, довела до смъртта му. Години след това догадките продължават, като според някои конспиративни теории вождът е бил отровен в СССР.
Тялото, положено в мавзолея е било с мускули, кости и кожа, а само вътрешностите са били извадени, разкрива по това време доц. Петър Гълъбов от Института по експериментална морфология и антропология към БАН. Правела се ребалсамация веднъж на 18 месеца. Процедурата се правела в специална зала под земята, за която се говори, че е запазена и до днес.


От Аспарух до Бойко Борисов

МУЗЕЙ, в който да бъдат изложени фигури в цял ръст на български управници от времето на хан Аспарух до Бойко Борисов, е стара идея на скулптора Стоян Лазаров.
"Допитвал съм се до много хора, включително и политици, които биха могли да съдействат за реализацията на такъв проект, но досега не се е стигало до нещо конкретно. Времената бяха такива, че нямаше нито икономическа, нито обществена стабилност. Сега нещата изглежда започват да се регламентират, макар и бавно. Може би идва времето, когато тази стара моя идея може да стане факт", надява се Лазаров.


Кройф бил стиснат, а Шифър срамежлива

ПОЧТИ всички герои на Стоян Лазаров се интересували дали могат да вземат фигурите за себе си. До сделка така и не се стига по различни причини. "Преговорите с Кройф се въртяха около идеята скулптурата му да бъде сложена в музея на "Амстердам арина". По това време той беше в лоши отношения с шефовете на "Аякс". Холандците не се славят със своята щедрост, така че не можахме да се разберем. С Клаудия Шифър нещата се развиха по различен начин. Имах покана да експонирам фигурата й на откриване на нейно заведение в Ню Йорк. Тя искаше да откупи скулптурата, за да я ползва за свои промоции, но се опита да обвърже това с много сложен договор. Трябваше да гарантирам, че фигурата няма да се показва никога и никъде гола. Иначе трябваше да плащам солено обезщетение. Но когато фигурата пътува в различни музеи няма как да съм сигурен, че някой няма да я съблече, да я снима гола и после да я пусне в нета. Затова отказах", казва Лазаров.


В Прага вадят пари от соца

В Прага вече вадят пари от комунистическото си минало. Музеят на комунизма е задължителна спирка за по-голямата част от туристите в столицата на Чехия. Освен това от интернет сайта на музея може да се направи виртуален тур сред експонатите.
В Будапеща също има такива експозиции. В тях се разказва за историята на комунизма във всички бивши социалистически страни, както и за тези, които все още изповядват червената идея. България е представена с кратки биографии на Георги Димитров и Тодор Живков.

Факсимиле от холандската преса.
Факсимиле от холандската преса.
БАЛСАМИРАН: Тялото на Димитров в мавзолея.
БАЛСАМИРАН: Тялото на Димитров в мавзолея.
РАЗБОР: Експерти изследват мозъка на Димитров.
РАЗБОР: Експерти изследват мозъка на Димитров.
Йохан Кройф
Йохан Кройф
ИСТОРИЯ: Водачите от миналото в чешкия музей.
ИСТОРИЯ: Водачите от миналото в чешкия музей.