Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Елена Божинова и колегата й Камен Станев се натъкнаха на зловеща находка от ІІІ век.
Елена Божинова и колегата й Камен Станев се натъкнаха на зловеща находка от ІІІ век.

Три скелета, единият на дете, пронизано със стрела в гърдите, откри археоложката Елена Божинова, която проучва обект до църквата "Св. Марина" в Пловдив. Теренът е частен и ще се застроява. Там обаче археолозите са попаднали на антична жилищна сграда силно опожарена. "На пода лежаха три скелета. Единият е на дете на възраст между 4 и 6 г. В близост до него бяха другите силно обгорени. Единият вероятно е на млада жена, а другият е много пострадал и не може да се идентифицира", поясни пред "24 часа" Божинова. Жената е имала бронзови гривни на ръцете. В близост са намерени и шест монети и статуетка на Афродита със златен накит на врата.

Божинова допуска, че жената и двата скелета са станали жертва при готското нашествие през 251 г., когато Филипопол е бил нападнат и опожарен. "Навсякъде, където провеждаме разкопки в града, регистрираме такива пластове с изгаряния. Но никъде досега не сме попадали на конкретни жертви. Явно тримата са останали без роднини, които да ги погребат", казва археоложката.

В близост до обгорелите тела е открила оброчна плочка на Тракийския конник, известен в науката като Херос. Тя е мраморна с дъговидна изрязана горна част, а върху лицето е релефно изобразено божеството с бягащо куче. Божинова се надява да датира находките по откритите монети, които ще бъдат почистени.

Повече от месец тя проучва обекта, където се появи посветителски надпис на император Диоклециан от управителя на провинция Тракия Емилий Александър. След това попадна на останки от триумфална арка с мраморна украса. Тя е запазена до 3 метра височина и е вдигната за конкретно събитие и личност. Това е втора арка за Филипопол, първата е открита преди години на Източната порта.

Мястото, където са открити скелетите.
Мястото, където са открити скелетите.