Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Майката на Боян Петров  Кадър: Нова телевизия
Майката на Боян Петров Кадър: Нова телевизия

„Молим се, не сме го отписали, не мога да се откажа”, сподели майката на Боян Петров пред Нова телевизия. „100% жив е. Той трябва да живее, той е силен”, каза дядо Боян.

„Всеки ден ставам с мисълта, че той ще продължи да живее и че се е скатал някъде, в някаква цепчица и че си мисли за нас”, каза пред Нова сестра му Александра. Пред сестра си алпинистът е признал, че не му се заминава. „Каза „тук всичко е разцъфнало, хубаво, не ми се тръгва, а там ще ми е студено“. Казах му : „Защо тогава отиваш?“. „Ами, нали такава е мисията“.

По план Боян Петров е трябвало да се завърне у нас на 28 май, рожденият ден на сина си. „Вярвам много на шерпите. Чувството му за съхранение е голямо. Там има непрекъснато препятствия, но винаги има някой около него, а сега е сам. Той предприема много акции сам, но някой го вижда. Много време измина, това е тъжното.”„Шиша Пангма може би го е задържала заради сложността на този връх. Той е най-ниският, а той нищо не подценява. Той е много методичен. Молим се, не сме го отписали, не мога да се откажа.”

Според опитните катерачи, ако е станала трагедия с Боян, тя е била точно под върха.

„Може Шиша пангма да е решил да го задържи, защото е подценил сложността на този връх”, казва още сестрата на алпиниста.

Майка му обаче не вярва синът й да е подходил несериозно към изкачването на 8-хилядника в Хималаите.