Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СПЛОТЕНИ: Момичетата от “Олимпия” са готови винаги да скочат, ако някой ги напада.
СПЛОТЕНИ: Момичетата от “Олимпия” са готови винаги да скочат, ако някой ги напада.

Тече второто полувреме на мача между софийския "Олимпия" и "Варна".
Резултатът е 2:0 за домакините. Нищо не предвещава дивият екшън, който предстои.
На пръв поглед невинно нарушение в центъра на терена отприщва вулкан от страсти. Футболистките на двата отбора започват да се налагат като в каубойски филм. Съдия на срещата е Богомил Маринов, по прякор Мечката. Свири мачове и в елитната "А" група мъже.
В началото Мечката не може да проумее какво се случва. Мелето, което започва между две футболистки, постепенно

прераства в масов бой.

"Гледах, но не можех да повярвам на това, което виждам. Дърпаха си косите и си нанасяха болезнени удари с ръце и крака. Имаше и хватки от борбата. Едната от футболистките се опита да направи ключ на съперничка", разказва потресен Мечката.
Съдията е принуден да влезе в битката, за да разтърве момичетата. Вади
три червени картона
и гони най-разгорещените мацки. "Такова нещо не съм виждал. Къде ли не съм свирил. Гонили са ме да ме бият. На мачовете от долните дивизии си е страшно. Ама жени така да се млатят, за първи път ми се случва", споделя пред приятели след мача потресеният рефер. Налага се съдията да прекрати мача, докато успее да разтърве подивелите състезателки. Двубоят завършва 2:0 за домакините, Кристина Иванова и Силвия Кантърджиева са наказани да не играят за 3 срещи. Кристина е голмайстор на отбора и без нея "Олимпия" губи следващия мач като гост на "Спортика" Сандански. Въпреки това нападателката не съжалява, че се е включила в мелето.
"Не мога да стоя и да гледам как някой бие мои съотборнички и да не реагирам. Опитвах се да ги разтърва, а излезе така, все едно тръгвам да удуша съперничката. Тя непрекъснато ни провокираше. Вярно е, че тренирам и борба, но не съм є прилагала хватки. Ще се бия, за да защитя приятелките си! Но никога не започвам първа, а само ако ме предизвикат. Не ме е страх дори ако трябва да играем и срещу мъжки отбор. Даже и Бойко Борисов да играе в другия отбор,
пак няма да се уплашим
Както се казва, и на мач, и на бой ще ги бием!" - категорична е Кристина Иванова.
Капитанката на отбора Деница Семкова също е замесена в боя. Съперничките є просто не знаят с кого си имат работа, когато решават да мерят сили с юмруци на терена.
"Освен футбол тренирам борба и самбо. Не съм искала да нараня никоя от другия отбор. Те започнаха първи. Вдигнах си крака, за да отбия удар, а се оказа после, че аз съм нападала. Не е вярно", категорична е Деница.
Според рефера Маринов дори след края на срещата двата отбора

продължават да се обиждат

и ругаят на висок глас на път за съблекалнята.
Двубоите от женската група стават все по-оспорвани. На мачовете започват да ходят доста хора. Важните срещи могат да съперничат по посещаемост на някои тъжни мачове с предизвестен край от елитната ни мъжка дивизия.
"Жените са доста по-емоционални от мъжете и може би затова се случва да си изпускат нервите", казва Албена Тодорова от управата на "Олимпия". "Момичетата наистина горят в играта. Футболистката от противниковия отбор непрекъснато търсеше провокация.
Затова се стигна и до боя
на мача с "Варна". Но това са изключения. При нас има както момичета, които са още ученички, така и жени с професии. В отбора има и състезателка, която е кадрови военен", разказва Тодорова.
Тренировките на "Олимпия" са три пъти седмично по час и половина. Наставник е Светла Петрова, бивша вратарка на националния тим, помощник е Асен Асенов. Момичетата тренират на стадиона в Обеля или на изкуствената настилка в "Люлин". Дори и тогава не липсват почитатели, които наблюдават през оградата.
"Хем гледаш поразсъблечени готини мацки, хем футболен мач. Ако играта не ти харесва, то поне мадами винаги има. Което си е едно на нула в полза на женския футбол в сравнение с мъжкия" - коментира компетентно един от запалянковците.
Любопитното е, че женският футбол започва стъпка по стъпка да се комерсиализира. "В нашия отбор се раздават премии за победа. Даваме по 100 лева за три точки. Сигурна съм, че в някои мъжки отбори изобщо няма такива стимули. При нас нещата винаги са точни и всичко се плаща на деня", казва Албена Тодорова.

Благодетел на тима е
гръцкият бизснесмен

Папас Панайотис. Той идва в България като студент, завършва НСА, където още по това време се играе женски футбол. Папас, който очевидно харесва както футбола, така и българските жени, решава да създаде у нас футболен клуб. Така се ражда софийската "Олимпия", която мечтае съвсем скоро да се пребори за място в женската шампионска лига. "Ще се представим по-добре от "Левски". Каквото и да ни струва това", заканват се бойните момичета.

Спрете, кучки!

ЖЕНСКИЯТ бой на футболни мачове съвсем не е български патент. Страховито меле втрещи дори САЩ, където играта не е особено популярна.
Мачът между момичетата от “Ню Мексико” и състава на “БиЮ” започва със зверски влизания и балтии от страна и на двата отбора. Това очевидно не задоволява докрай борбените момичета. “Последваха няколко ситуации, при които футболистките се скубеха, блъскаха и хапеха. Някои взеха да се душат, други ритаха падналите по земята, а по-бруталните дърпаха гърдите на съперничките си със страшна сила. Най-активни бяха най-красивите от двата тима - Касиди Шамуей и Елизабет Ламбърт. Въпреки че съм мъж, се видях в чудо”, разказва реферът. Той се опитал да спре побойничките с червени картони. Това не помогнало и той ги подгонил по терена с викове: “Спрете бе, кучки!”. Най-накрая безпомощният рефер почти се разплакал.

Маргарита Стефанова, психолог:

Жените стават мъже

- Г-жо Стефанова, защо и жените започнаха да се бият на футболни мачове?
- По същата причина, по която го правят и мъжете. Това е проява на агресия, която някои хора изразяват съвсем буквално. По-типично е за мъжете, но вече и доста жени го правят.
- В последно време все по-често се чува и за жени, които бият мъжете си вкъщи...
- Да, по този повод ще ви кажа, че скоро беше създадена асоциация за защита на белия, работещ, хетеросексуален мъж. Има един куп организации за защита на гейове, лесбийки и всякакви други малцинства, но тези, които не попадат в тези графи, стават все по-онеправдани. Променят се ролите в семейството, което е опасно.
- Защо все повече мъже искат да приличат на жени, а жените - на мъже?
- Колкото повече са потиснати мъжете, толкова повече жените изземват техните функции. Те стават по-агресивните и по- активни. Тази ситуация не е нормална, но е тенденция, която се засилва.

Сръбският Деко
Радка Живкович е сръбският Деко. Така я наричат нейните съотборнички. Тя е трансферен удар на “Олимпия” от съседна Сърбия.
“Състезавала се е в родината си, а при нас дойде от първенството на Исландия”, разказва Албена Тодорова.
Живкович е типичен офанзивен халф. Дамата има поглед върху играта, за който могат да є завидят доста от мъжете в професионалния футбол. “Точно така, Деко, свалете топката на земята, подавай и се движи”, командва помощник-треньорът Асен Асенов.
“Асенов е страхотен психолог. Никак не е лесно да се тренират жени. Трябва много добре да преценяваш как да подходиш в различните ситуации. Асен се справя доста добре, той има и опит с такива отбори”, хвали го Албена Тодорова.

Маргарита Стефанова
Маргарита Стефанова