Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Без спазването му няма как да се развива туризъм

В публикация със заглавие “Мракобесен закон затваря селски кръчми заради нови изисквания за тишина”, публикувана във в. “24 часа” на 10.05.2018 г., вестникът анонимно излага редица твърдения, които, меко казано, не отговарят на истината.

Първо, моят законопроект не предлага забрана за озвучаване на открити площи от 23 до 8 часа – такава забрана има и в сегашния закон - от 23 до 7 часа (чл. 16а, ал. 2). Законът е приет 2005 г. Просто почти никой не го спазва!

Второ, промените в Закона за защита от шума в околната среда не са представени вчера нито официално, нито неофициално на парламентарните групи, не е имало и разискване по него, както твърди в. “24 часа”.

Той ще бъде приет от Министерския съвет, като общественото обсъждане приключи миналата седмица без сериозни забележки.

В този ред на мисли оставам потресен от мнението на интервюираните кметове, които твърдят, че законът не е поставен на обществено обсъждане и не е консултиран с бранша.

Намеренията се обсъждат широко от поне една година, включително на Съвета по туризма към моя политически кабинет, в който участват най-големите туристически организации на Република България.

Обсъждани са и на работните срещи в Бургас и Варна, които провеждах през целия сезон на миналата година с кметовете на черноморски общини и всички институции, свързани с туризма. На тези срещи присъстваха и цитираните в статията кметове или техни заместници.

Искам да отбележа и че заради неспазването на сега действащия закон за миналото лято в община Несебър има 382 сигнала само на 112, в община Созопол – 354, в община Приморско – 425, в община Бургас – 125, в община Царево – 48. Хиляди българи и чужденци не са могли да спят,

защото са били

подложени на

шумов

терор от нагли

ресторантьори,

често с подкрепата на кметовете.

Трето, в чл. 16б, ал. 2, т. 6 от предложенията ми изрично се допуска провеждане на обществени мероприятия на открито, организирани или разрешени от общини или държавни институции. Това става с изричното разрешение на съответните власти и е разрешено от закона. Ето защо, твърдението, че “фестивалът “Аполония” в Созопол ще се окаже с вечерен час”, е манипулация. Жалко, че тази лъжа излиза от устата на кмета на Созопол Панайот Рейзи. Същият е сред рекордьорите по брой сигнали за нарушения за миналия сезон. Отговорно заявявам, че това се дължи на личното му покровителство спрямо заведенията, които побъркваха нощно време Созопол. Особено любимото му “Ла Мезон” с 41 регистрирани сигнала. Община Созопол е рекордьор и по отношение на брой разрешителни с удължено работно време. Това за информация на възнамеряващите да почиват това лято в Созопол.

Четвърто – да, кръчмата в с. Кости ще бъде затворена, ако селото е подложено на звуков терор след 23,00 ч. Не знам защо някой трябва да допуска, че кръчмата в с. Кости или дискотеката “Бедрум” в Слънчев бряг трябва да са специални обекти над закона?

Пето, твърденията, че спазването на закона и възможността на туристите да почиват спокойно ще объркат сезона, са доказано абсурдни и вече изтъркани. Същите тези се пропагандираха миналото лято и се видя, че проверките и дисциплината

не просто не

провалиха

сезона, но

той дори

завърши

рекордно

успешно –

с няколкостотин милиона лева повече от лято 2016! Прекалено лековато в подзаглавие се твърди, че сме щели да се лишим от “17% от бюджета”.

Шесто, твърди се, че законът е прибързан и “ще попречи на единствения поминък по Южното Черноморие - туризмът” (пак в подзаглавие). Все пак да не се забравя, че немалка част от усилията и дейността ми през изминалата година са насочени към реформи и подобряване на условията за туризъм. И все пак Валери Симеонов е от Бургас! Ако бъде приет през септември или октомври, тогава вероятно ще бъда упрекнат в опити за саботиране на зимния сезон!?

Седмо, били “отнети правомощията на общинските кметове да определят тихите зони”? Отговорът е, че на места кметовете обслужват собствениците на заведения, техни приближени, роднини или “спонсори”. Законът трябва да е еднакъв за всички и “един мегават озвучаване в София” е един мегават и в малко населено място, особено за съседите на заведението.

Осмо, няма нарушаване на дебата с общините и областните управители и търсещият дебат кмет на Царево дори не е направил предложение към новия закон в периода за обществено обсъждане. Аз съм винаги на разположение за обсъждане на въпроси, свързани с поверения ми ресор, но най-неефективният начин е това да става през медиите.

Девета Божа заповед – “Не лъжесвидетелствай против ближния си”.

Напомням, че в. “24 часа” е подписал етичния кодекс на българските медии, в който са заложени принципи за обективност, точност и отразяване на всички гледни точки. Явно редакцията на вестника и интервюираните кметове са на общата позиция, че с беззаконие се развива туризъм. Тогава не трябваше ли “24 часа” да потърси и моята (на “мракобесника”) позиция, че няма как да се развива туризъм без спазване на закона?

Бел.ред.: “Ще видим дали ще ми дадат право на отговор”, написа г-н Валери Симеонов във фейсбук по повод публикацията във вчерашния брой на “24 часа” “Мракобесен закон затваря селски кръчми заради нови изисквания за тишина”. Както се вижда, съмненията му са напразни. Колкото до твърденията, че в публикацията излагаме анонимни твърдения държим да припомним, че твърденията не са анонимни, а на конкретно посочени с имената си кметове.