Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бернардо Бертолучи СНИМКИ: Инстаграм
Бернардо Бертолучи СНИМКИ: Инстаграм

Големият италиански режисьор Бернардо Бертолучи критикува остро колегата си Ридли Скот за цензурата, наложена на актьора Кевин Спейси във филма „Всичките пари на света” за отвличането на внука на милиардера Гети. След избухването на скандала със Спейси, обвинен за сексуален тормоз, и два месеца преди излизането на филма, Скот го смени светкавично в ролята му, преснимвайки сцените с Кристофър Плъмър.

„Изпитах срам заради Ридли Скот. Въпреки огромното влияние, което има в договорите си с Холивуд, той избра да се подчини на расистката позиция за Кевин Спейси. Първата ми реакция беше да изпратя есемес на Пиетро Скалия, неговият монтажист открай време, и да го накарам да каже на Скот, че трябва да се засрами. След това ми дойде веднага желание да направя филм със Спейси".

Италианският режисьор отправи критиките си към американския си колега по време на завършилия тези дни кинофестивал в град Бари. На него Бертолучи, който от години е в инвалидна количка, представи реставрираното копие на шедьовъра си "Последно танго в Париж" с Марлон Брандо и Мария Шнайдер.

Според Бертолучи по времето, когато избрал Брандо за филма си, той бил смятан за "свършен". "Отидох в "Парамаунт", където ми казаха "Тоя тук не струва нищо, той е вече стара развалина". Аз обаче, който вътрешно бях ангажиран с Брандо, им казах "чао" и отидох при "Юнайтед артистс", където приеха Брандо за главен герой. Брандо беше изчезнал за малко, но вече беше снимал "Кръстникът", въпреки че още не беше излязъл".

Бернардо Бертолучи по време на кинофестивала в Бари
Бернардо Бертолучи по време на кинофестивала в Бари