Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В 19,30 часа в събота правителственият “Фалкон” ще кацне в София с благодатния огън от Божи гроб в Йерусалим. Носи го Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, когото синодът определи за водач на великденската делегация.

Огънят ще бъде посрещнат от свещеници и делегати от всички епархии, които ще го пренесат до храмовете. На летище София най-вероятно ще чака и самолет с македонски духовници, водени от митрополита на Щип Иларион, които също желаят да вземат от благодатния огън за Великденските служби в събота в полунощ.

И в четвъртък в Светия Синод нямаше официална информация за това намерение. Митрополит Антоний, който носи благодатния огън, заяви в интервю пред "24 часа" в сряда, че подобна инициатива, не е стигнала официално до БПЦ. "Всичко остава в сферата на спекулациите", бе лаконичният му коментар.

Според достоверни източници в следобедните часове в четвъртък все пак е имало телефонно обаждане от висш църковен сановник от Скопие до Светия синод, но повече информация за съдържанието на разговора не изтече.

Най-важното условие Антоний да даде благодатния огън на македонските духовници е те да са с обикновено расо и шапка, но без богослужебни дрехи. Българският митрополит ще бъде с епатрахил и с омофор - така, както се облича висш духовник при празнична църковна служба. Ако пратениците на Македонската църква не спазят това условие, това според Антоний ще затрудни силно преговорите с поместните православни църкви за вдигане на схизмата и излизането на македонската църква от духовната изолация .

"Българската православна църква отреди високоотговорната и нелека задача на Светия синод да е медиатор на македонската църква пред останалите църкви и едни несъгласувани и хаотични действия по време на предаване на огъня, могат не само да забавят, но и да отложат дългосрочно във времето решаването на проблема", предупреди митрополит Антоний.

Неофициално в синода се опасяват, че македонската църква ще се опита да представи предоставянето на благодатния огън като съвместно богослужение, която ще изостри отношенията с други църкви, непризнаващи македонската църква.