Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НАПРЕД: Радуканов направи отлична серия с ЦСКА.
НАПРЕД: Радуканов направи отлична серия с ЦСКА.

 

ЦСКА е на предпоследно място, без нито една спечелена точка. Крепи се над дъното само с по-добрата голова разлика от последния "Миньор". Треньорът Павел Дочев е заложен на дузпата. Малко по-късно е уволнен. Идва македонецът Гьоре Йовановски, който трябва да спаси сезона. ЦСКА продължава да пада. В Лига Европа отборът е без нито една победа. И без нито един отбелязан гол. Гьоре е изгонен, временно за наставник е назначен Милен Радуканов. Следват пет поредни победи. Едната срещу Рапид във Виена. ЦСКА се доближава до челото в България. Възраждат се дори шансове за нещо повече в Европа.

- Пет мача, пет победи - ако някой ви беше казал преди три месеца, че ще станете треньор на ЦСКА и ще спечелите 15 точки от 5 мача, как щяхте да реагирате, г-н Радуканов?
- Честно да ви кажа, не знам как щях да реагирам. Не бих го повярвал. Изобщо не очаквах, че нещата ще се развият толкова бързо. Винаги съм си мечтал да водя някой от водещите тимове. Но си мислех, че първо трябва да извървя дълъг път. Но нещата се развиха по различен начин. Това е пръстът на съдбата.
- Какво се промени в ЦСКА, за да почне да печели?
- Опитвам се повече да говоря с футболистите, да се държа с тях приятелски. Промених и някои неща в организацията. Засега това носи успех. Когато се налага, си дърпаме ушите. Но иначе гледам да не бъда авторитарен треньор. За всеки футболист знам какви са му проблемите. Както на терена, така и вкъщи. Играчите споделят с мен и най-лични неща. За жени, гаджета и всичко останало. Затова сме един отбор.
- Бяхте споменали, че преди мач казвате на футболистите, че ги обичате, това ли е вашият начин на мотивация?
- Това беше шега. Но наистина искам играчите да чувстват, че им имам доверие. Знам, че могат да побеждават и се опитвам да им предам тази увереност.
- Не е тайна, че футболистите са любители на нощния живот. Особено в ЦСКА през миналата година имаше страхотна драма по този повод. Как гледате на среднощните тренировки?
- Позволявам на играчите да ходят на дискотека след мач. Нямат никакви проблеми да отидат да се забавляват, ако срещата е завършила успешно. Засега не съм имал проблеми с дисциплината. Няма нищо лошо млади хора да се веселят, важното е да не се прекалява.
- Като футболист вие ходихте ли по дискотеки?
- Не си падах много-много по нощния живот. Рядко излизах вечер.
- Сега футболистите много бързо си спечелват слава на плейбои и пари за лъскав автомобил. Вие каква кола карахте като играч?
- Първият ми автомобил беше "Роувър", след това си купих един "Голф" тройка.
- От Видин сте, да не би да имате и някаква пернишка връзка, след като сте почитател на "Голф"?
- Не, не знам защо голфовете ги свързват с Перник. Но аз си я купих, защото е един много добър автомобил. Сега карам БМВ трета серия. Не е от най-новите и скъпи коли. Автомобилът е средство, което да те придвижи от едно място на друго. По младите хора избират лъскави автомобили и за гъзария, но за мен това няма никакво значение.
- Който дойде в ЦСКА, почва да обяснява как ще възроди школата на клуба и ще налага млади играчи от нея. След това идват един куп чужденци, които разхождат фланелките, после си тръгват със солидно обезщетение от касата на клуба и никога повече не чуваме за тях, защо се получава така?
- Най-важното е да се оправи базата на "Панчарево". Преди да има нормални условия за тренировки, няма какво да се говори за това как ще излязат страхотни играчи от школата, с които ще смаем света.
- Почитател сте на германския футбол. Означава ли това, че прилагате немския футболен стил във вашата работа?
- Любимите ми футболисти навремето бяха Колер и Клинсман. Харесвам немската дисциплина във футбола. Но не изповядвам дефанзивния стил на игра. Нищо, че бях защитник.
- Може ли ЦСКА да спечели титлата?

- Нека свърши есенният полусезон. След Нова година ще мога да отговоря на този въпрос. Трябва да успеем да спечелим колкото се може повече точки дотогава, за да останем в играта.
- Съветвате ли се с някого, преди да определите състава?
- Говоря с много хора. Но само за да знам какво е мнението им. Крайното решение вземам аз.
- Играли сте и в ЦСКА и "Левски", каква е разликата между двата клуба?
- И двата отбора признават само първото място. Разлика няма.
- Какво ще направите, ако ЦСКА успее да продължи в турнира за Лига Европа?
- Ако ЦСКА продължи в турнира за Лига Европа и след предварителните групи, обещавам на футболистите, че ще преплувам Дунава. Ще плувам от Видин до румънския бряг. Правил съм го преди, когато бях по-млад. Обещавам на момчетата, че ще могат да ме видят в ролята на плувец на дълги разстояния. От тях се иска само да побеждават.

 Фен на "Байерн" Мюнхен

Милен Радуканов като малък е почитател на "Байерн" Мюнхен, разкрива неговият по-голям брат Мирослав.
"В България викаше за ЦСКА, а от чуждите отбори беше за "Байерн", спомня си баткото на червения треньор. - "Любимият му футболист беше Юрген Колер. През 80-те години имаше един знаменит двубой между защитника на Германия и нападателя на Холандия Марко ван Бастен. Те бяха двамата най-добри на своите постове. Брат ми винаги беше на страната на Колер. Може би защото самият той играеше отзад", казва Мирослав Радуканов.

 Майка футболистка

Лилия, майката на Милен и Мирослав Радуканови, е една от първите, жени, които започват да играят футбол. При това много години преди женския футбол да се превърне в мода.
"Майка ми започва да играе още през 60-те години в аматьорски отбор. Явно, че в семейството ни има спортен ген. Аз от години се занимавам с лека атлетика, брат ми стана футболист, баща ми също се е увличал по футбола. Моята съпруга и тази на брат ми са спортистки. И на мен, и на брат ми децата ни се занимават със спорт", казва Мирослав Радуканов.

 Като Мауриньо

Радуканов започва кариерата си извън терена точно както Специалния Жозе Мауриньо. В началото и двамата са преводачи на старши треньорите си. Жозе превежда в Барселона на покойния сър Боби Робсън. Милен Радуканов е привлечен да помага в комуникацията на напусналия "Армията" Йоан Андоне.
"С брат ми сме израсли във Видин, но родът ни е от едно село, което се казва Връв. Това е от т.нар. влашки села, където хората говорят освен български и език, който е като диалект на румънския. Милен игра известно време в "Насионал" Букурещ и там бързо научи румънски. После това се оказа много важно за бъдещата му кариера като треньор", казва брат му Мирослав.

 

 

Мирослав (вдясно) и Милен.
Мирослав (вдясно) и Милен.
Жозе Мауриньо
Жозе Мауриньо
Мирослав Радуканов
Мирослав Радуканов