Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За да бъдеш дизайнер, трябва да си Нострадамус, признава талантът

Искаха да направя булчинска рокля, през нощта я завърших, влюбих се в нея и я прегърнах, споделя творецът

30-годишният Иван Донев стана дизайнер на годината, след като получи почетното отличие на 24-тото издание на Академията за мода "Златна игла".

Пътят му до това признание започва като този на Джани Версаче. За да си създаде име в модния бранш, започва далеч в миналото и с вдъхновението от една шевна машина.

"Майка ми беше шивачка и обичах да наблюдавам нейната работа - споделя пред "168 часа" Иван Донев. - Интересът ми към модата нарастваше, но никога не съм смятал, че ще стана дизайнер. Аз съм завършил музикално училище с профил народно пеене и танци."

По думите му имал голямо желание да се развива в сферата на сценографията, но редица причини отклонили първоначалната му идея.

"Получих астма, след това ми падна гласът и се отказах от сцената

- разказва Иван Донев. - Това започна да ми пречи и в танците. Затова си мисля, че Господ вече беше решил аз да бъда дизайнер."

Стартира кариерата си преди 5 години, след като завършва международната Академия за висша мода в Рим "Коефия".

"Коефия" е нещо като инкубатор за таланти. Там има много голямо поле за изява, но за да изпъкнеш пред всички останали, ти трябва малко повече - категоричен е дизайнерът. - Веднага след финалния проект на академията, през юли 2012 г., дебютирах в Седмицата на висшата мода в Рим. Точно след 1 сезон бях на същия този подиум, но със собственото си име."

По думите му най-важното, за да се отличиш в тази сфера, е явяването на конкурси за млади дизайнери и работата с известните в бранша.

"При мен всичко се случи благодарение на съвместния ни труд с много популярни фотографи от света на модата - споделя Донев. - Тяхното име ми гарантираше страници в известни издания. Така започна всичко."

Според него е било изключително трудно да си изгради име, но той е получил тази възможност.

"Все още работя сам и това понякога ме поставя в безизходица

- разказва дизайнерът. - Поради тази причина успявам да създам само една колекция в годината."

Според него това не му позволява да прави и мъжка мода освен дамска.

"Нямам физическата възможност да творя две колекции за година - споделя Иван Донев. - Понякога правя мъжки аксесоари или някоя дреха, но по поръчка. При всички случаи ще започна да правя мъжка мода, но когато създам екип."

По думите му той се нуждае от повече време, за да създаде един модел, защото обръща специално внимание, което отделя на бродериите, щампата на платовете и дантелата.

"Почти във всяка една колекция се случва да работя близо месец по една рокля - разказва дизайнерът. - Самата емоция, която изживявам, било то любов или тъга, я пресъздавам в дадената дреха. И когато някой специалист гледа модела, разбира какво съм изразил."

30-годишният талант твърди, че освен роклите създава и платовете, необходими за модела.

"Понякога правя и материалите, с които работя - споделя Донев. - Такъв е случаят с последната ми колекция "Мост между културите", която е изцяло брандирана. Всичко това е огромна крачка за мен, въпреки че още спадам към младите дизайнери."

Всъщност "Мост между културите" е вдъхновена от ислямското изкуство

След пътуване до Катар за обмен на информация с музей на тази тематика той решава да създаде цялата колекция.

"Това беше една дълга работа, защото исках да е различна и да се отличава от останалите ми произведения - категоричен е талантливият българин. - Тя е разделена на две части - висша мода и пет-а порте, в което част от моделите са с ръчна изработка."

Не крие, че е имал известни колебания при създаването на тази колекция.

"Аз започнах да я правя преди атентатите в Париж - спомня си Донев. - Много хора обаче, които не знаят за тази идея, ме попитаха дали се възползвам от този световен проблем, за да спечеля внимание. От друга страна, не знаех и как ще бъде възприета от публиката и медиите."

Интересното в случая е, че това далеч не е основното притеснение на талантливия дизайнер.

"Едно от най-големите ми предизвикателства беше създаването на бяла рокля, защото никога не съм искал да правя такава - категоричен е Донев. - На едно събитие обаче поискаха да затворя ревюто задължително с булчинска. Направих я в екрю за близо 3-4 седмици, защото, когато използвам дантела, шия само на ръка. Завърших я в 3 или 4 сутринта. Сложих манекена близо до леглото си.

Легнах си, а светлината от улицата освети роклята и толкова се влюбих в нея, че дори станах и я прегърнах.

След това създадох цяла колекция в този цвят."

Въпреки всичките си колебания той обича да експериментира в творбите си и смята, че разковничето на вдъхновението и актуалността на колекциите се крие във вкусовете на хората.

"Когато правиш нещо за обществото, ти трябва да си между тях - споделя Иван Донев. - Аз наблюдавам хората и дори забелязвам на коя витрина се спират. За да бъдеш дизайнер, трябва да си Нострадамус в такъв смисъл, че когато създаваш дреха, е хубаво да имаш предчувствието дали дадена рокля ще е актуална."

По думите му той черпи голямо вдъхновение и от студентите, на които преподава по мода.

"Обичам да слушам младите хора.

Университетът е място, където се преплитат различни характери. Давам си сметка какви са интересите на обществото. Това общуване е безкрайно ценно", разказва Донев.

Според младия българин най-важното е младите дизайнери да обръщат внимание на вкусовете на хората, но и да създават с уникалност и любов дрехите си.

Иван Донев снаградата "Златна игла". Снимки: Хайлайф
Иван Донев снаградата "Златна игла". Снимки: Хайлайф
Проф. Любомир Стойков - председател на Академията за мода, Мариела Гемишева, Иван Донев и Алберто Веделаго (от ляво на дясно).
Проф. Любомир Стойков - председател на Академията за мода, Мариела Гемишева, Иван Донев и Алберто Веделаго (от ляво на дясно).
Колекцията на Иван Донев.
Колекцията на Иван Донев.