Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кадър на Константин Трендафилов от песента му.
Кадър на Константин Трендафилов от песента му.

“Какво слуша светът” - под такава рубрика и заглавието “Да поговорим за кекс” The Economist разказва за българския поет Константин Трендафилов и неговата пародийна песен “Кекс”.

Британското издание не пропусна да отбележи, че видеото към парчето изобилства от сексуални препратки, въпреки че на пръв поглед показва рутинни упражнения по каланетика от 80-те. Текстът пък е вид “рецепта” как да си приготвите кекс. Според The Economist обаче това кулинарно начинание събужда неприлични асоциации у слушателите.

Една от причините е, че на български език думата кекс наподобява секс. Във видеото алтер егото на Трендафилов изброява голям списък от нещастия - съсед е одраскал колата му, колелото му е откраднато, намалили са му заплатата, но лошият късмет не го е сломил, защото “снощи правих кекс”, пише изданието.

В същата рубрика то разказва и за модерни изпълнители в Узбекистан, Виетнам, Камбоджа и Нигерия.

“Папи се превърна в символа на всичко неземно и екстравагантно, което аз никога не бих могъл да бъда. Той може да каже неща, които аз не мога, може да се облича, както аз не бих. Той е онзи, който тайно всеки от нас държи в себе си зад решетки от социален страх”, казва в интервю за “24 часа” Константин Трендафилов.

Папи Ханс не е случаен псевдоним. Трендафилов го избира, след като чува името от баба си. Той решава да го ползва за песента “Кекс”, защото тя е различна от досегашните му проекти и заслужава достоен персонаж.

За около 4 месеца парчето събра почти 7 млн. гледания в ютюб.