Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Авторката
Снимка: Авторката

Постоянна мярка „задържане под стража“ разпореди Районният съд в Силистра за двама от задържаните, за телефонна измама, преди дни трима жители на Ветово – област Русе. В ареста до края на разследването остават 23-годишният Георги Георгиев и 32-годишният Янко Янакиев с прякор Шината. Третият арестуван по време на полицейската операция Н.Н. с прякор Малкия келеш – на 38 години, не е бил привлечен като обвиняем. И двамата заявиха пред съда, че съжаляват за постъпката си, имали нужда от пари, били безработни. По данни от разследващите полицаи задържаните са водели скъп начин на живот и са поддържали висок стандарт, въпреки липсата на официални доходи. Георгиев е направил пълни самопризнания и е готов да сключи споразумение. Живеел в къща с две стаи с майка си, баща си, брат си, жена си и детето си. Имотът бил собственост на баща му. Георгиев има регистрация за криминално престъпление за шофиране в пияно състояние.

Янакиев пък е имал условна тригодишна присъда за измама, наложена му през 2012 година. И той живеел в едно домакинство с родителите, съпругата си и двете си деца.

От съда бе отчетено, че опасност да се укрият няма, но е налице риск да извършат друго престъпление, затова не бе уважено искането на защитата да бъде взета друга мярка за неотклонение – като домашен арест например.

Припомняме, че полицейската операция бе проведена в момент на извършване на телефонната измама, като жертва е била 78-годишна жена от Силистра – подмамена да хвърли от терасата си 1 795 лв. Разигран е бил добре познатият сценарии за оказване съдействие на полицията.

Срокът за обжалване на наложената постоянна мярка "задържане под стража" изтича на 14 февруари.