Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Национален протест под надслов “Не на далаверите в енергетиката!” ще се проведе на 28 февруари от 11 часа в София, съобщи пресцентърът на Българската стопанска камара.

За това са се договорили национално представителните организации на работодателите, които включват Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Организациите все още не са уточнили сборния пункт и маршрута.

Протестът е подкрепен от браншовите организации, членуващи в четирите сдружения, както и от Национален синдикат “Защита” и от синдикалните организации в участващите в протеста фирми, се посочва в съобщението.

Работодателските организации призовават фирмите, неправителствените организации и гражданите да се включат в протеста, в случай че “не одобряват наглото манипулиране на пазара и спекулативното повишение на цената на електроенергията”.

Недоволството на бизнес организациите срещу енергетиката започна да нараства в дните около началото на новата година. Тогава стана ясно, че търговците на ток са решили да избиват загубите си от пазара, като надуят цените на еленергията, която продават на свободния пазар от началото на февруари. Това означава, че продукцията на клиентите им фирми ще се оскъпи значително и може да стане непродаваема.