Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Две жалби срещу обществените поръчки за изграждане на магистралата от София до Калотина ще забавят старта на строителството.

Фирма "Г2А" е поискала от Комисията за защита на конкуренцията временно да бъдат блокирани действията по двата търга за аутобана.

Срокът за произнасяне на КЗК зависи от вида на съответното производство. В това по Закона за обществените поръчки срокът е едномесечен от образуване на производството. Когато в жалбата е направено искане за налагане на временна мярка спиране на процедурата, КЗК се произнася в 7-дневен срок от образуването на производството.

От Агенция “Пътна инфраструктура” обясниха, че не могат да коментират, преди регулаторът да се произнесе по жалбите.

Стойността на единия участък е 117 млн. лв. Той е между Драгоман и Сливница. Отсечката трябва да се приведе към магистрални габарити, се посочва в заданието.

Другата блокирана поръчка е за 141,7 млн. лв. и е за 14,5 км, които започват от Калотина. Планира се отсечката да е с по две ленти в посока и една аварийна.

В отделни участъци ще бъдат подобрени геометричните елементи за постигане на проектна скорост от 100 км/ч, уточняват от АПИ. Поръчката трябва да бъде изпълнена в рамките на 852 дни, или 2 години и четири месеца. Това означава, че най-рано през 2020 г. пътят за Сърбия ще е по-широк.

Част от средствата са осигурени от механизма “Свързана Европа”. Крайният срок за подаване на оферти бе 13 ноември.