Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Григор Димитров направи своето стремително изкачване в шампионската ранглиста на АТР и надмина с повече от 1000 точки своя пряк конкурент от финала за титлата в Лондон - Давид Гофен, който остава под №7.

Днес, след края на тенис сезона, родната звезда изпревари драстично основните млади претенденти за достигане на върха, като се нареди трети в света с общ актив от 5150 точки. Най-добрият ни тенисист остави зад гърба си смятаните доскоро за по-перспективни от него Александър Зверев (4610 т.), Доминик Тийм (4015 т. ) и Марин Чилич (3805 т.).

В Лондон българинът извоюва максималните 1500 точки с пет победи от пет мача, и то като първия дебютант, който печели финалния турнир на АТР от 1998 г. насам. Освен всичко за триумфа си над белгиеца Давид Гофен той грабна и 2,55 млн. долара от наградния фонд.

С изкачването си до №3 хасковецът изравни постижението на Мануела Малеева от 1985 г., но постави нов рекорд за най-предна позиция в края на сезона. Досега най-доброто класиране за България беше шестото място, на което са завършвали Мануела Малеева (1984 и 1988), Катерина Малеева (1990) и Магдалена Малеева (1995).

Димитров е един от играчите, които също така направиха най-голям скок в челото на ранглистата.

От началото на сезона българинът е спечелил 5,63 млн. долара от играта си и така се нарежда отново на трето място в класацията по приходи от наградни фондове през 2017 г. Откакто влезе в световния тур, Григор е заработил общо $13 103 976 от турнири.

Той е по стъпките на големите, а техният размах е внушителен. Рафаел Надал приключва тази година с общ приход от 12,7 млн. долара от наградни фондове, а Федерер - с 11,8 млн. Двамата си разпределиха и четирите трофея от Големия шлем и спечелиха пет от деветте турнира от сериите "Мастърс".

Зад Димитров като четвърти и в този финансов топ остава Зверев с 4,2 млн. долара, а последният съперник на нашия шампион - Давид Гофен, се класира и тук на седмо място с 3,5 млн. долара.

Тазгодишната равносметка определено бележи

възход за

родната звезда.

Григор приключи сезон 2016 по-богат с $1,6 млн., след 39 победи и 26 загуби, игра на 3 финала - в Сидни, Истанбул и Пекин, но без спечелен трофей. И за втори път в кариерата си тенисистът приключи годината като част от топ 20, а я започна под номер 28, след слабото за възможностите му представяне през 2015 г.

Краят на онзи разочароващ сезон за Димитров тогава бе сложен от Давид Ферер, който в двубой от осминафиналите на BNP Paribas Masters съумя да достигне до 6:7(4), 6:1, 6:4, записвайки пета победа от общо шест изиграни мача с първата ни ракета. За Григор това бе двубой №50 срещу тенисисти от топ 10 на световната ранглиста, а в тези битки към онзи момент успеваемостта му бе едва 20% - 10 победи и 40 загуби.

Димитров приключи 2014 г. с тежко падане от Анди Мъри от третия кръг на “Мастърс” в Париж с 3:6, 3:6, но въпреки всичко изпрати един великолепен сезон, в който завоюва три титли и се изкачи до №8 в световната ранглиста.

През 2013 г. тенисистът сериозно заяви себе си като бъдещ шампион и даде повод на българите да очакват от него

още по-големи подвизи,

каквито действително се случиха.

В Бризбейн той записа първи победи в кариерата си над Брайън Бейкър и Милош Раонич, наложи се за втори път в рамките на няколко месеца над Юрген Мелцер, а в емоционален сблъсък с Маркос Багдатис в Ротердам успя да си спечели правото за първи път да играе финал. Григор постигна и рекорд за българския мъжки тенис през тази година с участието си в турнира от серията "Мастърс"в Индиън Уелс. Там той стигна до трети кръг, където беше победен от световния номер едно по това време Новак Джокович. Последва участие в Маями, където отново му се падна лош жребий – мач с Анди Мъри пак в трети кръг, който се разви идентично като този с Джокович в Индиън Уелс. Но с още повече драма и шокиращ обрат в първия сет, когато Димитров държеше ситуацията под контрол, но накрая не издържа психически. Родният талант имаше своите шансове, но загуби в два сета. И все пак

позволи на всички да мечтаят.

За сметка на това на двойки в Маями тенисистът достигна до полуфинал. През същата година попадна в топ 5 на играчите от АТР с най-много победи при игра в зала. Българинът имаше 14 победи от 18 срещи и една титла през годината.

През 2012 г. първата ни ракета достигна до три полуфинала на АТР турнири, записа първа победа над тенисист от топ 10 (Бердих), направи своя дебют в топ 50 и си даде добра основа за следващата година.

През 2011 г. Димитров взе участие в цели 28 турнира, в които записа 33 победи и 27 загуби. Хасковецът достигна до четири четвъртфинала на АТР турнири (Мюнхен, Ийстбърн, Банкок и Стокхолм), но така и не успя да преодолее тази фаза и да се превърне в единствения българин, достигнал до полуфинал на АТР турнир. Григор участва и в няколко турнира от сериите "Чалънджър" и спечели титлата във френския град Шербур.

Днес се вижда колко много вода е изтекла от първата голяма официална победа в основната схема на АТР турнир на Григор, когато той отстрани 23-ия в света Томаш Бердих в Ротердам. Както и от момента, в който българинът проби в елитния спорт с две титли от Големия шлем при юношите - "Уимбълдън" и US Open през 2008 г.

Ето че близо десет години по-късно след 257 победи и 161 загуби на корта, след 8 спечелени от общо 14 играни финала на сингъл

Григор е по-успял, по-богат и много по-добър играч.

Още преди по-бляскавите му изяви в мъжкия тенис той бе наречен Бейби Федерер и непрекъснато бе сравняван с легендарния швейцарец, но ето че днес вече успява да върви по своя път, без да е в ничия сянка.

Дълго време българинът не можеше да намери баланса между тенис корта и светския живот. Мнозина смятаха, че славата го главозамайва и ако не стъпи здраво на земята, ще се прости с всички надежди да достигне най-големите в спорта. Връзката му с Мария Шарапова в един момент бе по-интересна от изявите му на корта. Самата тя призна, че пред нейните очи той се е трансформирал от момче и обикновен спортист в истински мъж и голяма звезда.

"Гледах как се изкачва в ранглистата - пише в своята автобиография “Неудържима” рускинята. - Гледах го как отива от ужасни хотели на магистралата в Мадрид, хотелите, които дори плъховете избягват, до апартамент в "Четири сезона" в Париж, "Карлайл" в Ню Йорк.

Гледах го как от дете, което не искаше да даде малко повече пари за по-висока класа в самолета до Австралия, до мъж, който лети с частен самолет, осигурен от новия му приятел милиардер.

След един от моите мачове в Бризбейн той даде на всички от моя екип бели фланелки с бележка, пожелавайки си един ден да има екип като тях.

И преди да се разделим, той го направи. Гледах как расте в своята собствена личност, личност, която взима собствени решения.

Гледах как се превръща в мъж."

Тяхната любов обаче не издържа на изпитанията на времето, а Димитров откри нужното спокойствие и подкрепа в лицето на новата си половинка - певицата Никол Шерцингер.

И все пак много специалисти коментираха, че дори хармонията в личния живот на тенисиста няма да компенсира липсата на страст и отдаденост, каквито имат най-първите в този спорт. Често българинът падаше духом по време на мач - поддаваше се на разочарованието или на гнева си и губеше фокуса. Но на финала в Лондон се видя, че

няма и следа

от този колеблив

Григор Димитров.

При неговия триумф над Давид Гофен със 7:5, 4:6, 6:3 в невероятно трудния мач пролича огромното му израстване. Доскоро българинът се сриваше на корта психически, но самообладанието му вече е желязно.

На финала в Лондон първата ни ракета съумя да промени тактиката си в движение, за да противостои на опасните къси диагонали и подавания срещу форхенда на белгиеца. Тактика, която срина играта на големия Роджър Федерер само ден по-рано.

Григор отговори с дълбоки топки в центъра и бекхенд слайс, които достатъчно затрудниха Гофен.

Победата в турнира и начинът му на игра показаха колко голям играч вече е той, с арсенал от удари и със

самочувствието на непобедим шампион.

"Начинът, по който удря топката, след това се приплъзва, дори на твърди кортове, е вдъхновяващ - смята още Шарапова. - Той може да прави невероятни неща с тялото си. Това е дарба и проклятие."

Новата любима на тенисиста Никол Шерцингер също не крие възхитата си от неговия талант и постижения. Веднага щом музикалната звезда разбра за спечелената титла от финалите на АТР в Лондон, тя избра шумен начин да поздрави своята половинка. Певицата, която е жури в британския X-Factor, прекъсна шоуто, за да призове публиката да извика "Поздравления, Григор Димитров".

Самият той наред с признателността към своя щаб, родителите си и българските фенове не пропусна да благодари и на Никол.

“Тя не бе в залата, но играе важна роля. Страхотно бе да съм тук, да спечеля”, призна тенисистът.

Григор също така неколкократно заяви, че не е променил нищо кардинално в играта си, освен че е станал по-търпелив. За експертите е видимо обаче и усъвършенстването на началния му удар. Този сезон той повиши значително броя асове, спечелените подавания и спасените точки за пробив.

"С правилната нагласа, с точните хора до теб, с подходящата подкрепа нещата се получават. Сега оценявам онези шест-седем месеца (през 2015 г.), които бяха пълно мъчение за мен. Само ако си преминал през това, можеш да го разбереш. В онзи конкретен момент осъзнах върху какво наистина трябва да работя, кои са истинските хора около мен, кой наистина държи на мен, кой е важен за мен.

Научих толкова много уроци.

от онзи период. И сега малко по малко, стъпка по стъпка, ето ме тук", заяви Григор Димитров на пресконференцията след финала в Лондон.

Григор хваща ракетата още 3-годишен

Григор за първи път хваща ракета, когато е на три години, а от 5-годишна възраст започва да играе редовно в родния си град Хасково. Майка му е учителка по физическо и бивша волейболистка. В ранните години на тенис звездата негов треньор е баща му Димитър Димитров, но след като хасковлията доказва таланта си, става ясно, че той ще трябва да се развива в други условия. Как обаче именно Хасково става център на тениса?

По щастлива случайност котерийни борби в управляващата комунистическа партия в края на 70-те години на ХХ век стават причина в града да се изгради солидна база за тенис. По онова време обещаващият функционер Румен Сербезов е изпратен за секретар на БКП в града и по негова идея в парка “Кенана” е построен спортен комплекс. Преди това Сербезов е бил посланик в Япония, а след завръщането си е назначен за зам.-министър на икономиката. Той се слави като технократ и много по-широко скроен човек от съпартийците си, а любимият му спорт е тенисът.

Пристигането на Сербезов съвпада с лятна спартакиада и тогава се взема решение на нея младежите от южния град да участват с отбор по тенис. Лично партийният секретар посочва мястото в северозападната част на града, където да се изгради бъдещата база. След построяването на кортовете смятаният дотогава за аристократичен и чужд на социалистическата действителност спорт започва бурно развитие. Работниците от местните фабрики и заводи се организират и започват да тренират на групи. Междувременно Сербезов е изтеглен по върховете на йерархията в София, но продължава да помага за развитието на спорта в Хасково.

През 1983 г. федерацията избира града за домакин на държавното първенство по тенис. По онова време Мануела Малеева е на върха на славата си и учениците масово бягат от училище, за да проследят срещите й на живо. Сформиран е и титулярен мъжки отбор, в който влизат най-добрите ни тенисисти в онези години - Любомир Петров и братята Матей и Божидар Пампулови.