Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Момент след атентата на 18 юли 2012 г. на летището в Сарафово.
Момент след атентата на 18 юли 2012 г. на летището в Сарафово.

Българката Данка Иванова сред 36-имата ранени. Предявила е иск за 100 000 лв. Магистратите ще разпитват пострадали с видеовръзка или ще се командироват в Израел

Невиждани граждански искове за близо 200 млн. лева внесоха 42-ма близки на загинали и ранени по първото у нас дело за тероризъм след 1989 г. в спецсъда.

Претенциите им са предявени задочно срещу подсъдимите Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, които са в неизвестност и се издирват.

На 18 юли 2012 г. в 17,23 ч на летището в Сарафово терорист взриви бомба на метри от автобус, пълен с израелски туристи. Загинаха петима израелци и българският шофьор на рейса Мустафа Кьосев, 36-има бяха ранени.

Немного известен факт е, че

сред

окървавените

от осколките

е и българката

Данка Иванова

Подсъдимите Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, които са в неизвестност и се издирват.
Подсъдимите Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, които са в неизвестност и се издирват.
Служителката на туроператорска фирма се оказва най-скромна в гражданския си иск със сумата от 100 000 лв., установи проверка на “24 часа”.

Тя, както и голяма част от пострадалите, получава смесена звуково-проводна глухота при двустранна руптура на тъпанчетата, разкъсни рани по тялото и рана от проектил в крака. По-късно 53-годишната тогава Данка претърпява и тимпанопластика на тъпанчетата.

Най-високи са исковете за петимата загинали, отправени от техните наследници, като сред тях се откроява сумата от близо 47 млн. лева.

Кръвнината е за загиналия Амир Менаше, като 31-годишната му съпруга Натали и синът му Рон искат 26 948 306 лв., а родителите му Ицках и Кениат - 20 млн. лв.

Следващият по размер иск от 24 650 072 лв. е от Гилат Коланги. 33-годишната жена губи съпруга си Ицках Коланги в атентата, а самата тя е с тежки травми - травматичен шок, изгаряния 1-ва степен по ръцете, рани по тялото, счупване на синусите и пострадал слух.

Ицхак Шрики, който

отчаяно търсеше

жена си Кохава

дни след

атентата по

болниците

и не вярваше, че е сред загиналите, е внесъл иск за 12 862 667 млн. лв.

При избухване на бомбата мъжът получава психоемоционално разстройство, както и рани по тялото и лицето. Пред медии по-късно той споделя, че жена му е била бременна по време на атентата. Двамата дълго не можели да имат деца и когато научили добрата новина, решили да си подарят почивка в България. Всяка година Ицхак Шрики присъства на възпоменателната церемония в памет на загиналите, която се провежда на 18 юли на лобното им място.

Идентични по размер са исковете за другите двама загинали - Елиор Прайс и Маор Арош - по 22 872 668 лева.

Трагедията е огромна и за 25-годишния тогава Даниел Хаим Фахима, който заради взрива и осколките губи зрението на дясното си око и дълго време се бори с получения травматичен шок. Пострадалият е внесъл иск за 4 369 391 лв.

Общо

3 518 959 лв. за

себе си и за

детето си иска

Евгения

Талалаев,

която по време на атентата е бременна в петия месец. 33-годишната жена е сред пострадалите от взрива, а синът ѝ Еден се ражда с увредено зрение. Сред ранените е и 81-годишният ѝ дядо Вадим Талалаев - най-възрастният турист в групата, който получава травма на средното ухо и филтрация на тъпанчевата мембрана.

Кръвнината за загиналия българския шофьор Мустафа е в размер на 500 000 лв.

Следите на подсъдимите Хасан Ел Хадж Хасан и Мелиад Фарах се губят година след взрива.

Прави впечатление, че в някои от случаите се искат от 1 млн. лв. до 2 млн. лв. за травми като “силно замърсена рана на палеца на дясната ръка, причинена от осколка” (например за 20-годишната Лино Шахал) или “контузия на дясното стъпало при скачане от автобус”.

Прокурор по делото вече ще е само Красимир Тренчев - зам.-шеф на спецпрокуратурата, тъй като колежката му Калина Чапкънова стана член на ВСС.
Прокурор по делото вече ще е само Красимир Тренчев - зам.-шеф на спецпрокуратурата, тъй като колежката му Калина Чапкънова стана член на ВСС.
“Право на всеки един от пострадалите е да предяви иск, какъвто той прецени, но съдът е този, който ще се произнесе за размера”, коментира доскорошният прокурор по делото Калина Чапкънова, която вече е член на новия Висш съдебен съвет. Заради новата ѝ работа обвинението в спецсъда ще поддържа само прокурор Красимир Тренчев - зам.-шеф на спецпрокуратурата.

“Делото постигна един значителен напредък и той е, че на последното заседание

всички

пострадали

израелски

граждани бяха

редовно

призовани

Изпълнени са всички молби за правна помощ, с които са разяснени правата на пострадалите”, добави бившата обвинителка.

Очаква се днес делото да стартира с разпоредително заседание след последните изменения в Наказателнопроцесуалния кодекс, въпреки че е минала почти година след насрочването му в спецсъда. На него ще се реши окончателно дали спецсъдът ще върне делото на прокуратурата заради нарушения, или ще му даде ход . С новите правила следващите съдебни инстанции вече не могат да връщат дела на прокуратурата.

Докладчик и председател на състава, който разглежда процеса за атентата, е съдия Аделина Иванова. А член-съдия е Виржиния Петрова, на която се падна да гледа мегаделото КТБ срещу Цветан Василев и други 17 души). Заседателите са 3-ма.

Една от идеите

на съда бе

заседания по

делото да се

проведат и в

Израел

Магистратите там могат да заседават в българското посолство в Тел Авив, засега обаче такъв ход не е предприет. С визита до Израел спецсъдът ще може да разпита всичките 169 свидетели, които живеят там. Ако се чака пристигането им в България, това може да коства време и делото много ще се забави. Други опции пред магистратите е чуждестранните свидетели да дадат показания чрез съдебна поръчка до Израел или по видеоконферентна връзка.

На заседанието от 20 септември т.г. съдът отхвърли искането на пострадалите израелски граждани военното крило на “Хизбула” да бъде граждански ответник по делото.

Съдия Аделина Иванова аргументира отказа си така: “В обстоятелствената част на обвинителния акт няма посочено нито едно доказателство, съгласно което престъпленията, вменени на двамата подсъдими, да са извършени при, или по повод изпълнение на задача, възложена им от военното крило на “Хизбула”.

“Ако това искане беше прието, гражданските искове трябваше да бъдат платени от държавата, на чиято територия е извършен терористичният акт”, коментираха юристи.

“В 101 страници на обвинителния акт няма нито една дума за участието на организацията “Хизбула”. За да искаш юридическо лице да бъде конституирано като граждански ответник, то трябва да бъде индивидуализирано с всички белези, характерни за юридическо лице - наименование, седалище, адрес на управление”, посочи бургаският адвокат Радослав Николов, служебен защитник на подсъдимия Хасан ел Хадж Хасан.

“Сочеше се само наименованието “Хизбула”, но дали то съществува? А ако то съществува, не може да се установи каквато и да е връзка с извършителите и със самото деяние”, допълва Чапкънова.

Отказът “Хизбула” да бъде ответник по делото на практика означава, че кръвнина трябва да изплащат само двамата подсъдими Ел Хадж Хасан, с канадско и ливанско гражданство, и Мелиад Фарах, ливанец с австралийски паспорт. Дали исковете ще се уважат изцяло или частично, ще преценява спецсъдът.

Фарах и Ел Хадж Хасан обаче са в неизвестност и по всяка вероятност вече не са сред живите, смятат запознати с разследването.

Според оперативни данни по делото близо година след атентата е имало информация за двамата подсъдими, като

Ел Хадж Хасан е

засечен в Ливан,

след което

следите и на

двамата се

губят

По данни на прокуратурата Мелиад Фарах и ел Хадж Хасан са били в България около 20 дни преди атентата, като Фарах трябвало да разучи кога пристигат израелски туристи и какви са мерките за сигурност на летищата във Варна и Бургас.

Смята се, че Фарах е пристигнал първи в България на 28 юни. Той излетял от Бейрут за Варшава няколко дни по-рано. После хванал друг полет за Чехия, където прекарал една нощ. С влак стигнал до Румъния, откъдето взел такси до Русе. Настанил се в хотел и още следващия ден тръгнал за Варна. Там бил и атентаторът Мохамед Хасан Ел Хюсейни, но няма данни двамата да са се срещали. След като няколко пъти сменял хотели във Варна и Русе, Фарах напуснал България на 11 юли с такси през ГКПП Дунав мост.

Два дни по-късно в България като пешеходец през Дунав мост влязъл вторият подсъдим Ел Хадж Хасан. От там той наел такси за Варна.

Според обвинителния акт именно Ел Хадж Хасан е изработил паспорта на терориста Мохамед Хасан ел Хюсейни, който пристига на летището в Бургас с бомба, натъпкана в раница.

Алжирецът пробва да постави бомбата в багажното отделение на автобуса с израелците, но за да намери място на раницата, измества куфар - този на загиналия при взрива Ицхак Коланги. Коланги прави забележка на дегизирания с перука и бейзболна шапка атентатор и той отстъпва няколко крачки назад заедно с раницата на гърдите.

На 26 април 2013 г.  с мощна експлозия  бе извършен следствен експеримент край Ихтиман на  атентата в Сарафово.
На 26 април 2013 г. с мощна експлозия бе извършен следствен експеримент край Ихтиман на атентата в Сарафово.
След секунди бомбата е задействана и на паркинга на летището настава невиждана касапница.

От терориста

остава само

парче от

лицето му,

навсякъде покрай пламналия автобус са разпилени части от човешки тела.

Пред “24 часа” разследващи разкриха, че откритата част от лицето на атентатора била много добре запазена. Те допускат, че алжирецът с френски паспорт вероятно е бил взривен от втори човек, подсигурявал терористичния акт.

По време на разследването са разпитани 169 свидетели, изпратени са 22 международни поръчки за правна помощ до 13 държави.

Една от най-важните за сглобяване на пъзела около взрива се оказва т.нар. ситуационна експертиза, извършена от експерти в САЩ. Тя представлява 3D модел на мястото, на което избухва бомбата, и показва позицията на всеки един от израелските туристи, които е трябвало да отпътуват за Слънчев бряг, както и това на терориста.