Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Мария Христова
Д-р Мария Христова

Недостигът на магнезий в тялото предизвиква крампи, депресии, отпадналост, сърдечни аритмии, мускулна слабост и рак.
Според различни статистики 46% от жените с рак на яйчниците имат ниско ниво на магнезий. До 78% от децата с левкемия - също, а при болните от рак в крайна фаза този процент стига до 80.
Нивото на магнезия в тялото се мери с рутинни лабораторни тестове. Какво по-просто от това всеки да го провери, защото дефицит на магнезий има при много и различни заболявания: на стомаха и червата, на бъбреците, при остеопороза и диабет, както и при рак на дебелото черво, на хранопровода и на яйчниците. Недостиг на магнезий има и при хора, лекувани с антибиотици, омепразол, диуретици, дигоксин, колхицин и кортикостероиди.
Същото става и с редовно пиещите алкохол - и те имат хипомагнезиемия. Жените, които изпиват повече от 3 алкохолни питиета дневно и са с ниски нива на магнезий, са изложени на 30% по-висок риск да развият тумор на млечната жлеза.
Болните от рак, в чиито схеми за лечение се включват платинови препарати (цисплатинът и в по-малка степен карбоплатинът), са с понижени стойности на магнезия. Този страничен ефект от терапията се проявява от 30 до 100% от случаите. Същият ефект е налице и при пациентите, лекувани с цетуксимаб и панитомумаб.
В Египет заболеваемостта от рак е с 10% по-ниска, отколкото в Европа и Америка. Това се свързва с високото ниво на магнезий в почвата и оттам в храните.
Какво прави магнезия толкова важен за живота?
Казано научно, този минерал “поддържа трансмембранния градиент между натрия и калия”. Казано по-просто, от магнезия зависи проницаемостта на клетъчните мембрани. Ако тя се влоши, информацията, която си обменят клетките чрез електрически сигнали, ще се промени.
От друга страна, туморните клетки натрупват магнезий. Явно високото ниво на минерала им дава метаболитно предимство и съдейства за промени в генома им, така че те да станат “безсмъртни”. Много опити с мишки показват, че ниският магнезий едновременно спира и ускорява туморната генеза. В първичния тумор я спира, но в разсейките я ускорява. Все пак в медицината се е наложило схващането, че корекцията на наличен магнезиев дефицит не само подобрява сърдечната дейност и премахва депресията и крампите, но и намалява риска от рак.
Сред храните, най-богати на магнезий, са спанакът, зелената салата и суровите ядки, а над всички са тиквените семки. Черният шоколад също е богат на този минерал. Хората със симптоми на магнезиев дефицит може за по-бърза корекция за известно време да приемат и фармацевтични препарати с магнезий.