Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йордан Цонев СНИМКА: Архив
Йордан Цонев СНИМКА: Архив

Да бъдат обезсилени всички сделки за прехвърляне на предприятия, които са взели кредити от КТБ. Тези дружества да продължават да бъдат длъжници на КТБ и да е в сила обезпчението, което са дали при вземането на кредита. Това предлагат депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС с промени в Закона за банковата несъстоятелност.

"Ние смятаме, че ако законопроектът бъде приет, това ще е правен инструмент синдиците да върнат всички разграбени активи", коментира Йордан Цонев на брифинг в парламента.

"Целта е да дадем на синдиците на КТБ правен способ да върнат ограбеното към държавата. Законопроектът ще обезсили и ще обяви за недействителни прихващания, цесии и прехвърляния на вземания, по които няма плащания.
Обявяват се за нищожни заличаванията на обезпеченията, извършени от квесторите на банката, а не че самите обезпечения ще бъдат нищожни", заяви Хамид Хамид.

Вторичното разграбване на банката е станало възможно именно заради пропуски в законодателството в момента, което е съобразено с нормалното функциониране на банковата система, а не с казуси като фалиралата КТБ, смята Цонев.

Сред промените е и да се удължи срокът от две на пет години, в който синдиците могат да предявяват искове пред съда по несъстоятелността за връщане на получено имущество с произход от банката срещу всяко трето лице.

Цонев обяви, че той или колегите му не са водили разговори с другите парламентарни групи за евентуална подкрепа към законопроекта.
"Това е съвсем съзнателно. Трябва да наблюдавате внимателно как ще се държат те. Така ще се види кои искат да се върне разграбеното имущество", каза той.
Според него след приемането на закона ще може да се върне цялото имущество към масата на несъстоятелността.

От докладите на синдиците се вижда, че има заведени над 800 дела по направени цесии и прихващания. Те са много сложни и с много експертизи, ще отнемат време, коментираха депутатите.

Те имат идея да предложат и промени в Наказателния кодекс, с които да се криминализира участието в "подобна измамна схема".

"За да не са спокойни тези бушони, фиктивни лица, офшорни компании, обмисляме да криминализираме участието на такива лица в подобна измамна схема", заяви Хамид.