Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вицепрезидентът на “Епъл” Фил Шилер представя новия “Айфон” Х.
Вицепрезидентът на “Епъл” Фил Шилер представя новия “Айфон” Х.

“Епъл” представи и още два нови модела на смартфона

Почитателите на марката “Айфон” имат троен повод за радост, тъй като на 12 септември “Епъл” представи три нови модела смартфони. Това са “Айфон” 8 и 8 плюс, както и дългоочаквания юбилеен модел “Айфон” Х - или “Айфон десет”. Последният беше звездата на вечерта, посветен на десетата годишнина от излизането на първия “Айфон”.

"“През последното десетилетие ние създаваме иновация след иновация, което ни доведе до този момент, когато можем да създадем устройства, които са далеч по-интелигентни, много по-способни и по-креативни от всякога.” С тези думи главният изпълнителен директор на ябълковия гигант Тим Кук представи новото устройство.

“Айфон” Х има стъкло и на предната, и на задната част. Екранът му е от единия до другия край на телефона с прорез в горната част, където са събрани сензорите и технологиите. Рамката отстрани е от неръждаема, хирургична стомана. Телефонът е водо- и прахоустойчив, както и предишните поколения, и се предлага в два цвята - светлосиво (space gray) и сребристо.

Едно от най-специалните неща в новия модел е екранът му. Той е с най-висока плътност на пикселите от всички останали предишни модели - 458 пиксела на инч, голям е 5,8 инча и е с резолюция от 2436 х 1125 пиксела. “Епъл” нарича екрана “супер ретинен дисплей”. Освен това той е и първият OLED екран в историята на марката, или както вицепрезидентът на компанията Фил Шилер каза “това е първият OLED дисплей, който е достатъчно велик, за да бъде в iPhone”.

Тъй като екранът на “Айфон” Х заема целия телефон, той е и първият, който няма физически “хоум” бутон. На негово място е въведена

съвсем нова

технология,

наречена

Face ID,

което значи, че устройството ще се отключва само с поглед. Това се осъществява чрез инфрачервен сензор, предната камера и така наречения flood illuminator, който осветява лицето, за да може то да бъде разпознато дори и в тъмното. “Епъл” е създал и специален невронен енджин на базата на двуядрен чип, който служи за обработка и разпознаване на лица в реално време. Това означава, че е почти

невъзможно

някой друг да

отключи чужд

телефон

със снимка на въпросното лице или дори с професионално направена маска. Според “Епъл” вероятността някой да отключи телефона на друг е 1 на 1 000 000, като този един човек е предполагаемият ви близнак. Или както казаха на премиерата, “ако нямате зъл роднина, няма от какво да се притеснявате”. Така че Face ID би трябвало да е по-сигурно дори и от Touch ID, тъй като при него вероятността за пробив е 1 на 50 000. Face ID работи с Apple Pay и всички други приложения, които вече поддържат Touch ID. Това значи, че само с един поглед ще могат да се извършват и плащания чрез Apple Pay.

Тъй като няма “хоум” бутон, е създаден специален жест с плъзгане нагоре по екрана, с който потребителят се връща на началния екран. С този жест и задържане на пръст върху екрана се активира и режимът за многозадачност. Има и вградена 3D Touch технология. При плъзгане надолу по екрана пък се отваря iOS Control Center.

Новият “Айфон” Х дава възможност за правенето и на прекрасни снимки и видеа.

Камерата е

двойна,

12-мегапикселова и с двойна оптична стабилизация на изображението. Блендата на основната камера е f/1.8, а тази на телеобектива - f/2.4. Между двете камери има четирицветна True Tone светкавица. Предната камера е 7-мегапикселова. Телефонът разполага и със стереоговорители.

Процесорът на новия модел е А11. Той е с общо 6 ядра - две работни и четири високоефективни. Съдържа и първия графичен процесор, проектиран от “Епъл”. Това прави “Айфон” Х най-мощния смартфон, който компанията някога е предлагала.

Разбира се, “Айфон” Х има

подложка за

безжично

зареждане

AirPower, която ще бъде налична от следващата година. Подложката може да служи едновременно за всички мобилни устройства - “Айфон”, AirPods, “Епъл уоч”. Освен това “Айфон” Х поддържа LTE Advanced и стандартния Bluetooth 5.0. Въпреки че все още няма приспособления или аксесоари, които могат да се използват с Bluetooth 5.0, колкото повече устройства се сдобият с него, толкова по-бързо ще започнат да се произвеждат и съвместими периферни устройства.

Цената за

всички тези

екстри е

999 долара,

колкото се и очакваше. Тази сума е за версията с 64 гигабайта вътрешна памет, но има и вариант с 256 гигабайта. Предварителните заявки започват на 27 октомври, а доставките на 3 ноември.

Освен юбилейния “Айфон” Х “Епъл” представи и моделите “Айфон” 8 и 8 плюс, които също имат достатъчно подобрения, за да получат заслужено внимание.

“Айфон” 8 плюс и “Айфон” 8 въвеждат нов, 6-ядрен процесор.
“Айфон” 8 плюс и “Айфон” 8 въвеждат нов, 6-ядрен процесор.

Двата смартфона са със същия дизайн като “Айфон” Х - със стъкло отзад и отпред, което според “Епъл” е най-здравото при телефоните изобщо. Страничната рамка е от аерокосмичен алуминий. който позволява безжично зареждане. Екраните са същите като на “Айфон” 7 и 7 плюс - съответно с 4,7 и 7,7 инча, но са с по-издръжливо покритие над дисплея. Отново присъстват 3D Touch, Cinema Wide Color Gamut и True Tone. Непроменени са и резолюциите на ретинния дисплей.

И двете версии са с новия А11 Bionic 6-ядрен процесор. С негова помощ са подобрени възможностите за добавена реалност - така наречената Аugmented Reality. Благодарение на нея ще е възможно създаването на AR игри със състезателна насоченост, спорт и много други неща.

Хубави снимки ще могат да се правят и с тях - дори по-качествени от предишната серия. Камерите и на двата телефона отново са 12-мегапикселови. Новият процесор позволява заснемането на отлични снимки дори при слаба светлина и подобрява контраста. Плюс версията е с подобрена двойна камера с f/1.8 и f/2.8 бленди, оптична стабилизация и редуциране на шума. Най-големият ъпгрейд е при портретния режим за снимки - въведено е машинно обучение, вградено в процесора на “Айфон” 8, което позволява на телефона да симулира различни типове студийно осветление. То може да бъде променяно върху самата снимка дори след като тя бъде заснета. Портретен режим вече е наличен и при предната камера - специално за всички фенове на селфитата.

Според Фил Шилер “Айфон” 8 притежава технологията за

най-добро

заснемане

на видео

със смартфон досега. То също се дължи на новия процесор и машинното обучение, което сканира всяка една точка от видеото в реално време, като така се подобрява изображението.

Новите два модела са и първите на “Епъл” със стереоговорители. Те са с 25% по-мощни от съществуващия досега говорител при “Айфон” 7.

“Айфон” 8 идва и с нова версия на операционната система от Купертино iOS 11. Всички останали продукти на “Епъл” ще могат да я обновят на 19 септември.

Потребителите ще имат възможността да се сдобият с един от двата модела по-рано, отколкото с юбилейния “Айфон” Х. Предварителните поръчки стартират на 15 септември, а доставките - на 22 септември. Те се предлагат в три цвята - сребристо и светлосиво като “Айфон” Х, както и изцяло ново розово. Клиентите отново имат избор между 64- и 256-гигабайтова версия. Цените при “Айфон” 8 за тях са съответно 699 и 849 щатски долара, а с “Айфон” 8 плюс - 799 или 949 долара.

Не на последно място на събитието беше представена и

третата серия

на “Епъл уотч” -

интелигентен часовник, с който ще могат да се осъществяват телефонни разговори или да се изпращат текстови съобщения. Батерията му ще разполага с до 18 часа живот. Устройството ще има същия телефонен номер като айфона на клиента, чието наличие все още се изисква. Цените започват от 399 долара.

Дебют направи и петото поколение “Епъл” телевизор с по-добра резолюция и повече пиксели. Той е захранван от А10Х процесор, който прави графиките и функционалността четири пъти по-добри от предходните модели. Новият телевизор задава 4К HDR като стандарт за всички филми в iTunes.

Трите нови модела - “Айфон” 8 плюс, “Айфон” Х и “Айфон” 8, предлагат много нови екстри.
Трите нови модела - “Айфон” 8 плюс, “Айфон” Х и “Айфон” 8, предлагат много нови екстри.