Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев Кадър: Нова телевизия
Президентът Румен Радев Кадър: Нова телевизия

Суверенитет, законност, външна политика - с тези 3 думи бих описал поста на държавен глава. Изборите бяха изрядни, водим една лоялна европейска политика, тези 235 дни на поста ми не минаха и без вета. Работихме за налагането на кохезионната политика в Римската декларация, каза президентът Румен Радев в интервю пред Нова телевизия. 

Той описа президентския си пост като динамичен и много натоварен.

Направихме първите стъпки към подобрение на отношенията с Русия. Трябва да покажем уважение към историческото минало, коментира държавният глава.

Мисля, че престъпността в България винаги е нагла. Бандата на "Наглите" е метафора на несигурността, в която живеем. Нека да дадем възможност на органите на реда да свършат своята работа. Адриан Златков беше върнат при семейството си, но след плащане на откуп. Надявам се, че органите на реда работят с всичка сила, коментира Радев.

За мащабите на корупцията в България можем да съдим по драстичния срив на чуждестранните инвестиции. От консултативния съвет очаквам всеобхватни методи за решаване на този проблем. На първо място е важно с каква цел правим този закон, на второ място трябва да знаем какъв ефект очакваме. Много е важно да знаем с какъв инструментариум ще постигаме всичко това. Когато има гангрена, трябва скалпел - трябва да имаме ефективни присъди. Когато правим един закон, хубаво е да излезем от сухия текст и да си представим как той ще работи в бъдеще, допълни той.

И в момента текат много обществени поръчки, и в бъдеще ще има много скъпи обществени поръчки. Това, което трябва да стане, е този орган да има много проактивна функция и да събира информация по всевъзможни начини, за да обвинява и да има ефективни присъди, допълни той.

Всички ние платихме цената за КТБ, затова трябва да знаем истината. Случаят трябва да се реши в България, а не в чужбина. Затова призовах господин Василев да се върне и тук да даде своите показания. Фактът, че лично президент се отнася с такова внимание към случая, може да гарантира за неговата сигурност. Аз съм само на една страна - на страната на закона, коментира президентът.

Председателят на ВАС е редно от чисто процедурна гледна точка  да бъде избран от новия състав. В момента проучвам въпроса дали да подпиша указа за неговото назначаване, това е много сложен въпрос, коментира Радев.

Никъде в никакъв документ не пише, че Русия е пряка заплаха за нашата сигурност. Не е лошо да проследим какво са правили лидерите на тази свободна и мирна Европа в тези месеци. Макрон и Орбан се срещат с Путин, Меркел е в постоянен контакт с него. Премиерът Борисов и премиерът Ципрас заявиха, че ще бъдем мост между Европа и Русия. Мисля, че нашите отношения с Русия не трябва да стават заложник на чужди интереси, трябва да отстояваме нашите - да имаме пряка доставка на газ през Черно море, каза държавният глава. 

На масата трябва да сложим българския интерес и да търсим място България да не бъде заобикаляна. В НАТО самият господин Столтенберг говори за поддържане на добър, конструктивен диалог с Русия. Премиерът на Люксембург го каза най-добре: "Време е да спрем да говорим за Русия, а да започнем да говорим с Русия", коментира Радев.

Много е важно Европа да има единна политика спрямо Турция. Турция за нас е важен партньор, имаме добри съседски отношения с нея. Този, който има най-голям риск от последствия на сблъсъка на Турция и Германия, сме ние, затова нашето мнение трябва да бъде чуто, допълни Радев.

Уседналостта е само един от начините за решаване на изборния проблем. Трябва да бъдем много внимателни и не трябва да допускаме гласуване под строй, както става с т.нар. изборен туризъм, който се повтаря на всички избори. Ислямизацията в гетата върви под чуждо финансиране. Не трябва да допускаме тези общности да се капсулират и изолират и да дадем възможност на всички български граждани да гласуват, коментира той.

Не кръстосвам шпаги с Каракачанов, нямам никакви лични конфликти с него. Държа законите да се спазват, особено когато става въпрос на армията. Тя е силова институция и трябва да спазва законовите рамки, иначе може да стане опасно. В момента не говорим дали армията трябва да участва в гоненето на престъпници - може да участва, но трябва да има законово позволение. Мисля, че с министъра на отбраната имаме много добър диалог и скоро ще разрешим този въпрос, каза Радев.

Балансът между властите е изключително важен. Президентът може да уплътни достатъчно своите правомощия със своите действия. Нямам намерение да инициирам референдум, казах го и по време на моята предизборна кампания. Не съм повдигал и въпроса президентът да има повече права, допълни държавният глава.

Не аз повдигам темата за президентска република, явно има политици, които се страхуват от тази форма на управление. Президентът е контрапункт на всеки политик, който си мисли, че е над закона, заяви Радев.

Семейството ми реагира с интерес, притеснение и разбиране на факта, че съм президент. Това афектира върху всеки от тях и те намират своите начини да се справят с това. Със съпругата ми обсъждаме проблеми от всякакъв характер, но винаги взаимно сме уважавали личното си мнение. Имаме толкова много да говорим, че времето не ни стига. Тя е човек, на когото винаги мога да разчитам, но крайното решение винаги е мое., каза Румен Радев.