Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сотир Цацаров СНИМКА: Архив
Сотир Цацаров СНИМКА: Архив

"Изразявам абсолютно отрицателно становище по отношение на това, една такава агенция да притежава технически потенциал за използване на специални разузнавателни средства". Това заяви главния прокурор Сотир Цацаров след срещата с лидера на БСП Корнелия Нинова, на която двамата обсъдиха предложението на червените за антикорупционен закон.

"Тя (агенцията-б.а.) може да използва СРС, но не и да притежава техническия потенциал. Има държавна агенция за технически операции, има специализирана агенция, тоест агенция на ДАНС, която се занимава с това. Но ако и тази агенция или комисия, както е в законопроекта на министерството на правосъдието има възможност да притежава технически възможност за специални разузнавателни средства, мисля, че това ще бъде изключително вредно", коментира Цацаров.

"Дискусията, която бе проведена вътре, на първо място за мен поне е дискусия от професионална гледна точка. Аз не мога да давам политически оценки нито на единя, нито на другия законопроект. В крайна сметка това кой, да го нарека така вариант, ще бъде предпочетен е решение на хората, които работят и гласуват в тази зала. Забележките, препоръките, становищата, които изказах са единствено и само от професионална гледна точка", заяви Цацаров.

На въпрос дали Цацаров се е почувствал засегнат от коментарите на Нинова след "ЦУМ гейт", той отговори - "Вижте, това е Народно събрание. Госпожа Нинова е лидер на парламентарна група. Аз не съм се чувствал нападнат пък и мисля, че когато ме нападнат имам достатъчно възможности да се отбранявам и да премина в нападение. Но да оставим, как да кажа, тези елементи на "военна тактика", които внасяте. Това е Народно събрание. Тя е лидер на парламентарна група. В крайна сметка, мисля, че уважението към Народното събрание изисква да седнем и да разговаряме съвсем нормално. Пък и аз не съм давал политически оценки. Значи, ако трябва да ги кажа бих казал така : Не е моя работа да казвам кой е по-подходящият вариант. Имам в предвид вариант относно това дали това, което БСП нарича своя проект специална агенция трябва да бъде, да го кажем директно - на подчинение на президента на републиката или пък да се създаде комисия, такава каквато се предвижда в законопроекта, който е предмет на обсъждане мисля, че утре. Обсъждане е организирано отново тук от министър на правосъдието. В крайна сметка аз казвам следното и го казах и вътре - Разчитам на това, че би следвало да има разум, да има политическа воля и в крайна сметка да се намери златното сечение. Тоест най-доброто в двата законопроекта. В противен случай ще се получи просто един политически сблъсък."

"Дали едно нещо е противоконституционно нещо ли не, тази страна преценява Конституционния съд", коментира Цацаров по въпроса дали е конституционосъобразно президентът да назначава шеф на агенцията.

" По отношение на професионалните забележки, разбира се, аз изразявам професионално становище, право на хората, който предлагат законопроекта, е да ги уважат или съответно да не ги уважат. На първо място аз казах, че кръга на лицата, които са обхванати от този законопроект, тоест това е така нареченият списък по член 5, който е прекалено голям. Той е изключително широк и тази широта на списъка там е оправдана по режима на деклариране имуществото на тези лица, но тя не е оправдана от гледна точка на това, че същият този кръг от лица подлежи на разследване. Трудно можем да си представим, че една такава специална агенция може да има възможностите, компетентността, а и е необходимо да разследва такъв широк кръг лица, при положение, че в държавата има други органи, които се занимават с това. Проекта предвижда възможности за разследване , а и за деклариране на длъжности до областно ниво до ръководители на държавни и горски предприятия, че дори и до ръководителя на Българския спортен тотализатор. А не предвижда например същия режим за членовете на КЕВР. Тоест това подлежи на прецизиране. Според мен пък кръга лица, който ще трябва да бъде разследван трябва да бъде по-тесен.

"Втората ми забележка или второто ми предложение бе, разпоредбите относно разследващите правомощия на агенцията да се синхронизират с разпоредбите на НПК. Към настоящият момент те не са синхронизирани", обясни Цацаров.