Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Да се забрани на учениците, по-вредно е от цигарите - води до рак, тумори на пикочния мехур и устните, до херпес и хепатит

Най-извратеното в цялата история с убийството на 11-годишната Никол не е нито крехката възраст на главните герои, нито дори 3-те хиляди контакта на петокласничката във фейсбук, а поводът за скандала между децата - къде точно да отидат, за да пушат наргиле.

В последната година пушенето на наргиле се превръща в топхит за учениците. Из цялата страна в хиляди заведения - и на открито, и на закрито, деца смучат мундщука и блажено издишват дим. Който пуши, е модерен и як, който не пуши - аутсайдер.

Каква е разликата с цигарите навремето - ще попитате най-вероятно?

Ами разликата е в това, че в момента учениците откриват наргилето с разрешението на родителите си, първо, и, второ - започват да го пушат още в пети и дори в четвърти клас - какъвто е случаят с убитата в Бургас Никол. А за тези, които са в 7-и и в 8-и клас, наргилето е задължително като сърфирането в интернет от смартфона.

Тази мода до такава степен е обсебила децата, че напоследък учениците масово празнуват рождените си дни в наргиле барове. За това има множество официални обяви в интернет, а във видеоканалите ще намерите десетки клипчета със заглавие "ЧРД в наргиле бар".

Защо обаче това е толкова шокиращо според мен? Защото съдържанието на наргилето е опасно за възрастни, да не говорим за деца - води до пристрастяване и може да предизвика много болести, част от които смъртоносни.

Абсолютно всяка от кутийките, с които наргилето се зарежда, за да се изпуши от учениците, съдържа тютюн. А някои дори повече, отколкото в по-слабите цигари на пазара. Мисля, че с този факт разискването може да приключи още тук. Но наргилето всъщност може да бъде много по-опасно от цигарите, защото реално никой не знае и никой не изследва и контролира ефективно съдържанието на сместа за пушене.

Тези кутийки нямат информация за вредните вещества както цигарите. Нямат предупреждение за опасностите. Често нямат дори бандерол.

Според международни експерти и здравни организации пушенето на наргиле води до проблеми с белия дроб, завишен риск от рак, тумори на пикочния мехур, на устните и на устната кухина. Този вид пушене натоварва белите дробове с катран 20 пъти повече, отколкото цигарите. А сместа за наргилето съдържа много повече олово, хром, арсен и никел.

И това не е всичко. Ритуалът на споделено пушене носи силен риск от инфекциозни болести като херпес, хепатит и туберкулоза. А пристрастяването според психолози и медицински лица е сигурно.

Заради всичко това в различни форуми в интернет може да намерите информация и за много случаи, в които ученици припадат, губят временно съзнание по време на пушенето.

Но къде в тази схема са родителите?

Да приемем, че в част от случаите майките и бащите не знаят, че децата им са в наргиле бара. Както майката на Никол, която е проспала рисковете от тези 3 хиляди приятелства във фейсбук и дори не е имала идея къде е била дъщеря й в последните часове от живота й.

А пък майката на убиеца Иван твърди, че той бил такъв мухльо и страхливец, че у дома не можел и парче салам да си отреже с ножа - как да подозира, че може да е толкова сръчен с острието, когато се отвори спор за наргиле?

В огромна част от случаите обаче родителите знаят, че децата им ходят в наргиле барове. Точно те плащат и рождените им дни там. Непрекъснато си мисля за тези родители, защото дъщеря ми е на 12 години и нейни съученици също вече ходят да пушат наргиле.

Чудя се тези хора твърде либерални възпитатели ли са, или са просто адски тъпи? Как е възможно да пуснеш детето си в пети, шести и дори в седми клас да се забавлява на такова място? Че и да си празнува рождения ден... Как може да не се поинтересуваш какво съдържа сместа за наргилето?

В тази история при всички случаи големият виновник, големият липсващ са точно родителите. Защото държавата така или иначе я няма никаква и ние на нея не можем да разчитаме по никакъв начин.

Някой от вас спомня ли си за ХЕИ? Знаете ли, че то бе преименувано на РИОКОЗ и че това е инспекцията, която трябваше да следи за забраната на тютюнопушене на закрито, въведена в България през 2012 година точно в деня на детето?

Оттогава минаха 5 години и ако си спомните за последната зима, сещате ли се въобще за някое заведение на закрито, където някой да ви е забранил да пушите? Почти навсякъде се пуши, защото тези от РИОКОЗ или вземат постоянно подкупи, или не искат да си вършат работата, или и двете заедно. Разбира се, тук имаме и министерства на здравеопазването и образованието. Оттам трябва да дойде забраната въобще лица под 18 години да пушат наргиле в заведения. И за изпълнението на това да се следи стриктно, както в Щатите, където ти искат лична карта за всичко.