Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пистолетът, с който се е прострелял в сърцето, бе намерен в апартамента на 74-годишния Симеон Стоев

Гилзата е открита на метър от трупа

Откакто живеел в Пловдив, бизнесът му бил легален

“Не искам да разочаровам близките си”, пишело в предсмъртното му писмо

Погребаха го в семеен гроб до баща му

Бизнесменът Данаил Божилов, който беше намерен разстрелян в пловдивския парк "Лаута" на 26 юли, е бил лихвар в родния му град Дупница. Това споделиха пред "168 часа" хора от квартала, където мъжът е живял допреди 10 години.

По думите им Мечката имал легален бизнес с дрехи втора употреба, но от него печалбата била почти минимална. Именно поради тази причина той решил да дава пари назаем, очаквайки те да му бъдат върнати с лихва. Божилов никога не е проявявал агресия към своите длъжници, тъй като те му се изплащали навреме, а сумите които давал не били големи. В един момент обаче бизнесменът

опитал да вземе територията на друг местен лихвар,

но не успял. След като не му провървяло, той решил да се премести в Пловдив, където отворил соларно студио.

Пред "168 часа" познат на бизнесмена твърди, че откакто той живеел в града под тепетата, не се е занимавал с нищо нелегално.

"Данаил не е бил лихвар и никога не е давал назаем големи суми на някого в Пловдив. Единствено на близки роднини е помагал при нужда, и то в първите години, когато започна да развива бизнеса си тук. Под помощ разбирайте не повече от 1000 лева. За лихварство не може и дума да става", категоричен бе приятелят му.

Тялото на Мечката бе открито на 26 юли от случаен минувач, а неговата смърт

хвърли в шах МВР

Версиите за смъртта на 43-годишния мъж преминаха от поръчково убийство заради лихварство, през убийство вследствие пререкание с друг кучкар в парка, до самоубийство.

В крайна сметка според заключението на Съдебна медицина, въз основа на което е издаден смъртният му акт, Божилов е сложил сам край на живота си. Тази версия обаче е поставена под съмнения от не малко хора, тъй като предсмъртно писмо, написано от мъжа, бе намерено чак при повторния оглед на тялото, а законно притежаваният от него пистолет "Берета" 92 калибър 9x19, с който се е самоубил, бе открит от полицията чак на осмия ден от неговата смърт. Първоначалната хипотеза на органите на реда, че клошар, случайно минаващ покрай трупа, е откраднал оръжието, се оказа вярна. То било скрито между печка и под в апартамента на 74-годишния Симеон Стоев, който е бивш военен, служил в гранични войски.

Заедно с тази информация, бе съобщено, че гилзата също е намерена на метър от трупа.

Странен факт също е и че Данаил е сложил край на живота си, прострелвайки се в сърцето, а не в главата, както по принцип правят самоубийците.

Познати на мъжа изключват версията, че Мечката може да е убит заради нелегален бизнес. По думите им Данаил не се е познавал и с дупнишките братя Галеви, нито пък някога е взимал и заеми от тях, както няколко издания писаха. Убийство заради преразпределение на територии за наркоразпространение също е отхвърлено.

Бизнесменът бил върл противник на наркотичните вещества. Той дори никога не е пушил трева. Опитвал се е да спазва и здравословен начин на живот. Точно поради тази причина

пиел рядко алкохол и пушел малко цигари,

като напоследък дори планирал да ги спре.

Лихварството според близки на Данаил също отпада от графата "възможно", тъй като мъжът изпитвал сериозни финансови затруднения последните 4 години. Той отказвал да дава всякакви заеми, които са му били поискани. За сметка на това пък задлъжнял на брат си Тони Божилов с 40 хил. лв. Точно той първоначално не вярваше в това, че Мечката се е самоубил. Тони отрича заемът да е основната причина за смъртта на неговия роднина. На погребението на брат му сподели пред приятели, че е

видял предсмъртното писмо на бизнесмена

и е разпознал почерка му. Говорил е също и с разследващите органи и чрез доказателства се е убедил в тяхната основна версия. Според него причините за края на живота на Данаил са лични.

Бизнесът с дрехи втора употреба в Дупница, който Данаил имал заедно с брат си, все още съществува. Семейството му продължава да държи щанд с тези облекла в ГУМ Дупница, а майка им Снежина се занимава със счетоводство.

През 2007 г. Божилов заедно със съпругата си Мая Карлова се местят в Пловдив, където отварят солариум Deluxe, намиращ се на улица "Златю Бояджиев", точно срещу главния вход на новотел. Бизнесменът дал парите, с които били купени соларните уреди, но за самото обзавеждане, цените и наемането на работна ръка в него, отговаряла жена му. Проверка на "168 часа" показа, че сумата, която Божилов е дал, за да отвори студиото, възлиза близо на 40 хил. лв. Самите соларни кабини в помещението са шест на брой, цената само на един от тях е близо 5 хил. лв. Сумата, която клиентите трябва да дадат, за да събират тен за минута в студиото

е 80 ст. през всички дни без неделя

Единствено тогава цените са намалени на по 50 ст. за минута. Интересът към соларното студио на Божилов бил огромен от страна на пловдивчанки. То било едно от най-посещаваните, а клиентите давали отлична оценка както за обстановката, така и за коректното обслужване.

Проверка в търговския регистър показва, че Данаил Божилов е собственик само на една фирма - "Данито" ЕООД. Нея той регистрира през 2002 г. със седалище в родния му град Дупница. Четири години по-късно бизнесменът

мести адреса й,

където е къщата на първата му съпруга - на ул. "Арда" отново в същия град. Преди това за кратко развива и бизнес като едноличен търговец. 0т 2007 до 2009 г. той отчита минимална печалба от 2 до 8 хил. лв. годишно. През 2010 г. придобива дълготрайни материални активи - машини и съоръжения за 27 хил. лв., но от това няма никаква печалба. Година по-късно стойността на ДМА пада до 19 хил. лв., а до 2015 г., стига до 9000 лв.

Започва да отчита и загуби по около 20 хил. лв. на година. Приходите от продажби на стоки и услуги растат и достигат до близо 190 хил. лв. годишно, но и разходите се увеличават до 205 хил. лв. През 2012 г. се появяват първите задължения към доставчици за 15 000 лв. и други задължения от 33 000 лв. Те също нарастват и в края на 2015 г. вече

задълженията към доставчици са 27 000, а другите - 100 000 лв

Те обаче са просрочени до 1 г.

На 30 юли близки и приятели изпратиха Божилов в последния му път. Погребението му се състоя в гробищния парк на родния му град. На него присъстваха около 130 човека. Семейството на починалия

не позволи на журналистите да снимат поклонението

на бизнесмена.

След като полицията категорично заяви, че Божилов сам е сложил край на живота си, никой свещеник не пожела да изповяда опелото, защото още от старозаветни времена това е забранено. Единственото, което ще направят, е да отслужат панахида на 40-ия ден след смъртта му за утеха на неговите близки.

Какви съмнения имат приятелите му, четете в хартиеното издание на "168 часа".